banner564

İki başarılı girişimci

Dünya Oto Direktörleri Serde Debreli Atatüzün ile Hasan Debreli, babalarından devraldıkları işyerini daha ileriye taşımanın haklı gururunu yaşıyor

İki başarılı girişimci
banner598
HK Ajans
Dünya Oto Direktörleri Serde Debreli Atatüzün ile Hasan Debreli Mercedes Benz’i anlattı. Araba sektöründen Dünya Oto ve babalarının hayallerinin arkasından yürüyen iki genç girişimci başarılarının sırrını açıkladı. Yıldıray Debreli’nin, 19 yaşında Dünya Oto binasında Almanya’ya staja gitmek için izin bekleyen bir gençken, daha sonra bu şirketi satın almasıyla başladı Dünya Oto’nun hikayesi.  Dünya Oto’nun Gönyeli’deki merkezinde Serde Debreli Atatüzün ve Hasan Debreli ile Mercedes’i ve ekonominin geldiği son nokta ele alındı. İşte detaylar…

Soru: İş hayatının içine girmeye nasıl karar verdiniz. Özellikle bir kadın olarak zorluklar yaşamadınız mı?

Serde Debreli Atatüzün: Üniversitede işletme eğitimimi tamamladıktan sonra Kıbrıs’a döndüm. Aile şirketimizde babamla birlikte çalışmaya karar verdim. Zaten küçüklüğümüzden bu yana babamızın işinden dolayı sürekli arabalarla iç içe idik. Arabalara da çok meraklıydım. 2007 yılında Kıbrıs’a dönüş yaptım ve 9 yıldır da, şu an Mercedes Benz distribitörü olan Dünya Oto LTD direktörlüğünü yapıyorum. Bir kadın olarak sektörde olmak tabii çok görünen bir şey değil ama işimizi severek yaptığımız için karşımıza çıkan zorluklarla mücadele etmeye devam ediyorum. Başarı odaklı bir kişiliğim var. Müşteri memnuniyetini ön plana koyduk. İşimizi büyütmek için bir yandan uğraş verirken, diğer yandan kurumsallaşma yolunda adımlar atıyoruz. Ben başarının çok çalışmakla ve inanmakla geleceğine inananlardanım. 

Soru: Burayı kardeşinizle birlikte devralmanız nasıl oldu?

Atatüzün: 2007 yılında babamla birlikte çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra bu şirketi devralma durumu çıktı karşımıza. O zaman tabii yurt dışında eğitim aldığım için babamıza destek olmamız gerekiyordu. Kendisi zaten “ Ben 35 yıldır bu sektördeyim çocuklar. Siz devam edecekseniz bu yatırımı yapacağım” diyerek Dünya Oto Mercedes Benz distribütörlüğünü aldı. Biz de kardeşim Hasan ile birlikte, “ Evet edeceğiz” dedik ve bu firmayı devraldık. Daha sonra tabii babam rahatsız olduğu, sağlık sorunları yaşadığı için bayağı zor günler geçirdik. Babamı erken kaybettik. O andan itibaren sorumluluk bizim omuzlarımızdaydı. Babama verdiğimiz söz vardı ve onun hayallerini ileriye taşıma hedefimiz. Firmayı toparlamak için 7/24 çalışmaya başladık. Annem de bize o süreçte çok destek oldu. Her şeyi sıfırdan öğrendim diyebilirim. Geçmiş tecrübelerimiz burada karşılaştıklarımızla çok farklıydı. Ama yılmadık. Sorunlardan kaçmak yerine üzerlerine gittik ve onları çözmek için kararlı adımlar attık. Önemli mesafeler kat ettik. Ama tabii ki öyle bir sektör ve ekonomik rekabet koşulları içerisindeyiz ki, durmak yok. Her yeni günde yeni kararlar ve adımlarla yola emin adımlarla devam ediyoruz. 

“Mercedes ve diğerleri” 
Soru: Kıbrıs Türk halkı Mercedes sürmeye çok meraklıdır. Hatta taksiler de Mercedes. Bu sevdayı nasıl yorumlamak gerekir?

Atatüzün: “Mercedes ve diğerleri” diye bir kavram vardır. Müşterilerimizden de gördüğümüz Mercedes kullanıcısı aracını değiştireceğinde yine Mercedes’i tercih ediyor. Mercedes kullanan aracını başka bir markayla değiştirmiyor. Bu şekilde merak sürüyor Kıbrıs’ta.

Soru: Bir Mercedes sahibi olmak için çok para harcamanıza gerek yok artık diyebilir miyiz?

Atatüzün: Tabii ki. Şu anda 26 bin Euro’dan başlayan araçlarımız var. 20’nin üzerinde araç modelimiz var. 26 bin Euro’dan 200-300 bin Euro’ya kadar araç alma seçeneği olabiliyor. Daha önce bu minimum 60-70 bin Euro’dan başlıyordu. Şu an küçük modellerimizden dolayı fiyatlar düştü ve tüm halkımıza hizmet edebilecek durumdayız. 

“Şirketimiz hızla büyüyor”

Soru: Hasan Bey siz bu sektörün içerisinde kaç yıldır yer alıyorsunuz? 

Hasan Debreli: Açıkçası çocukluğumuzdan bu yana sektörün içerisindeyiz. Hep babamın yanında ve sektörün içerisindeydim. Her genç erkek gibi arabalara merakım çoktu ve bu işte olduğum için kendimi şanslı gördüm. Profesyonel olarak bu sektöre girişim de İngiltere’deki eğitimimden sonra Almanya’ya gidip Mercedes’te satış sonrası stajlarımı tamamladıktan sonra oldu. Daha sonra gelip askerlik görevimi yaptıktan sonra sektöre girdim. 2013 yılında aktif olarak çalışmaya başladım. O günden bu güne kız kardeşim Serde ile birlikte şirketin direktörlüğünü yapıyoruz. Şirketimizin hızlı bir büyüyüşü söz konusu. Dünya Oto 2007 yılında yönetim bizde değilken çok düşük satışlarla ve çok düşük araç servisi girişi ile yoluna devam ediyordu. Biz bu şirkete girdikten sonra her yıl yüzde yüz büyüme ile ilerledik. 

Soru: İnsanlar araba alırken neden Mercedes alsın?

Debreli: Bir güvenlik, iki konfor, üç kalite. Bir de tabii ki Kıbrıslı Türklerin Mercedes’e olan sevgisi. Kıbrıs’ta genelde araba dediğinde akla Mercedes gelir. Eskiden ulaşılması zor olan bir marka, şimdi ulaşılması kolay olan bir markaya dönüştü. Araç alırken sunulan uygun ödeme koşulları da Mercedes’e daha çok yönlenmede etken oldu. Şu an gidip orta segment herhangi bir sıfır kilometre araba alacaksanız piyasayı bir gezin. Fiyat olarak en uygun orta segment arabalar Mercedes’tedir. O yüzden Mercedes sürmek, hem konforu, hem güvenliği, hem ayrıcalığı getirir. Fakat cebinizden çıkan para da diğer orta segment arabalar ile aynıdır. 

Soru: Dünya Oto’nun önündeki hedef nedir?

Debreli: Önümüze koyduğumuz hedef ilk önce kurumsal büyüyebilen ve bu sektörde kalıcı devam edebilecek bir şirket olarak kalmaktır. 

Atatüzün:  Dünya Oto’nun bizim için ticari bir şirketten fazla, manevi bir yanı vardır. Babamızın her zaman hayali olan Mercedes Benz bayiliğine, 35 yıllık ticari bir tecrübeden sonra kavuştuk. Babamız sıfırdan bu noktaya geldi. Bizim de hedefimiz, onun bize bıraktığı bu şirketi en üst noktalara çıkarmak.

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2016, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473