banner564

‘İki devlet tehlikeli flört’

İki eski yoldaş; Talat ile Hristofyas uzun aradan sonra yeniden bir araya gelerek ‘çözümü’ konuştu

‘İki devlet tehlikeli flört’
banner598

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU

   Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF) üyesi PEO, DEV-İŞ, KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, BES, DAÜ-SEN, KOOP-SEN dün Ledra Palas Otel yanındaki Chateau Status’ta  “Barış ve Yeniden Birleşme Buluşması” etkinliği düzenledi. 
   Sabah başlayan etkinlikte Rum Yönetimi eski lideri Dimitris Hristofyas ile İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, her iki toplumun siyasi partilerinin başkan veya yetkilileri konuştu. Etkinlikten sonra ortak deklarasyon imzalandı. 
   İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile uzun bir aradan sonra bir araya gelen eski Rum lideri Dimitris Hristofyas, İki Devletli çözümden söz edenleri eleştirdi. Hristofyas “ İki devlet tehlikeli flört demektir”dedi.
   Etkinlikte, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Güney Kıbrıs’tan AKEL genel sekreterler, TDP genel başkan düzeyinde temsil edildi.
Ev sahibi sendikalar adına ilk sözü PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis ile Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek aldı. 
Ortak dilde hazırlanan metni okuyan Kiritsis ile Felek, “Kıbrıs sorununun adil ve yaşayabilir çözüm aracılığıyla ve yeniden birleşmiş, barışçıl ve demokratik ortak bir vatan çerçevesinde etkin bir biçimde güvence altına alınabilir” dedi.

Vasiliu’dan mesaj: Halkın inşası olmalı
Etkinliğe katılamayan Rum Yönetimi eski Başkanı Yorgos Vasiliu konuklara mesajı gönderdi. 
Vasiliu mesajında “Her iki taraf da sadece kendi arzularının uygulanmasının mümkün olmayacağını anlamalı” ifadesini kullandı.   
Vasiliu, “Çözüm iki toplumun liderlerinin meselesi değil, halkın inşası olmalı” dedi.
Vasiliu’nun mesajından sonra CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, TDP Genel Başkanı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, BKP Genel Sekreteri Salih Sonüstün, YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, KSP Genel Sekreteri Mehmet Birinci konuştu. 
Güney Kıbrıs’tan Birleşik Demokrat Parti, Barış ve Yeniden Birleşme Hareketi’nden temsilciler de söz aldı. Daha sonra da sendika yetkilileri konuştu.
Konuşmalarda, Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki bölgeli, siyasal eşitliğe dayalı, tek uluslararası kimlik, tek vatandaşlık içeren federal bir yapıya ulaşılması hedefine işaret edildi.

Hristofyas: Tehlikeli çıkmaz
Etkinlikte konuşan Rum Yönetimi eski lideri Dimitris Hristofyas ise Kıbrıs sorununun çözülmesinin elzem olduğunun açık olduğunu ifade etti. Dimitris Hristofyas, “İster Kıbrıslı Rum ister Kıbrıslı Türk; Taksim ve iki devletle flört edenler bana göre vatana ihanet eder. Benim görüşüme göre, bizim sorunumuzu ikili ve üçlü işbirlikleri çözmez” dedi. “Halk unsuru birleşmeli ve Kıbrıs’ın kaderini eline almak için en güçlü şekilde hareket etmeli” açıklamasında bulunan Hristofyas, “Kıbrıs sorununun gerçek iki bölgeli iki toplumlu federasyon zemininde çözülmesinde iyi niyet göstermeli” şeklinde konuştu.  “İki toplumun nihai zaferine varana, vatanımızın kurtuluşuna, işgalin ve genel olarak bölünmüşlüğün prangalarından kurtulana kadar önümüzde büyük mücadeleler var” diyen Hristofyas, sendikal örgütlere bu etkinliği düzenlediği için teşekkür etti.
Hristofyas, “Bu inisiyatifi, işgalden, emperyalizm prangalarından kurtulmak isteyen her Kıbrıslı vatanseverin yeni tehlikeli çıkmazdan kaygı yükselttiği bir dönemde alıyorsunuz” dedi.

Talat: Çözümü son derece acildir
Hristofyas’tan sonra söz alan Talat, Kıbrıs sorununda gelinen süreci değerlendirdi.
Talat, “Geçmişte birçok badireler atlattık, birçok sıkıntılar yaşadık ama bana göre hiçbiri bugünkü kadar karmaşık olmadı, tarafların düşüncelerinin net olmadığı, hatta kimilerine göre ‘ne istediği bile belli olmayan’ düşüncelerin girdabına düşülmedi. Bu nedenle süreci tehlikeli buluyorum” dedi.
Birleşmiş Milletlerin çizgisini muhafaza ettiğini, iki kesimli, iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı bir çözüme iki liderin yaratıcı işbirliğiyle ulaşabileceğini ifade ettiğini kaydeden Talat,  “Hiç olmazsa BM ortaya atılan karmaşadan net mesajlar veren bir örgüt olarak bizleri bir miktar rahatlatıyor” şeklinde konuştu. 
Talat, “Ortaya çıkan kaos da göstermektedir ki Kıbrıs sorunun çözümü son derece acildir, beklemeye tahammülü yoktur” dedi. Talat, şu şekilde devam etti:
“Çünkü bekledikçe neyin nereye gideceği belli değildir. Bu sadece liderlikler bazında değil, toplumlar bazında da böyle. Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarının geçmiş yıllardaki tutumlarını, görüşlerini düşünün. O kadar ciddi değişiklikler yaşanıyor ki… İşte bu değişiklikler bizleri istenmeyen noktalara götürmeden Kıbrıs sorunun bir an önce çözümlenmesi bir gerekliktir. Şarttır.”
Mehmet Ali Talat, sendikaların düzenlediği etkinliğin önemine dikkat çekerek, “Bu çalışmanın her iki topluma vereceği mesajın olumlu olacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.  
Talat, şöyle devam etti:
“Kıbrıs ikiye bölünmeyecek kadar küçük bir ülkedir. Bu gayet açıktır. Ekonomisi de öyledir. Münhasır ekonomik bölgesi de öyledir. Hava sahası da öyledir” diyen Talat, “Bu küçük ülkenin tekrar bölünmesi, bölünmüş bir ülkenin kahramanları olarak iki toplum liderliklerinin ortaya çıkması sanırım Kıbrıs’a yapılabilecek en büyük günahtır.”
Mehmet Ali Talat, sendikaların düzenlediği etkinliğin önemine dikkat çekerek, “Bu çalışmanın her iki topluma vereceği mesajın olumlu olacağını düşünüyorum. Tarafları, Kıbrıs sorununa taraf olan tüm kesimlerin sorumluklarının bilinciyle Kıbrıs sorununu çözüme kavuşturmak için görev üstlenmeye davet ediyorum” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473