banner564

İki farklı demokrasi

Yunanistan 20 Eylül’de, Türkiye ise 1 Kasım’da erken seçime gitmeye hazırlanıyor

İki farklı demokrasi
banner598
Kıbrıs’ın garantörü olan Türkiye ve Yunanistan önümüzdeki aylarda erken seçime gitmeye hazırlanıyor.  Türkiye’de, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun koalisyon çalışmalarının sonuçsuz kalması nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimin 1 Kasım'da yapılmasını öngören seçim takvimi taslağını siyasi partilerin görüşüne sundu.
Hükümet kurulması için Anayasa'daki 45 günlük sürenin dolmasına sayılı günler kalması ve seçimin yenilenmesi ihtimalinin güçlenmesi üzerine YSK, çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda, Milletvekili Seçimi Kanunu'ndaki 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi bulunduğuna karar veren kurul, seçimin yenilenmesi kararı alınması halinde, hazırlıkların 60 günde tamamlanacağı bir taslak takvim oluşturdu.

Çipras: İcraatların onayını halk versin…
Yunanistan’da ise Aleksis Çipras başkanlığındaki koalisyon hükümetinin 20 Eylül’de erken seçime gitme kararı aldığı duyuruldu.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, SYRIZA hükümetinin yaklaşık altı aylık icraatlarının Yunan halkının onayına sunulması için erken seçime gidilmesi kararı alındığını söyledi.
Çipras, televizyonlardan yaptığı halka sesleniş konuşmasında, 25 Ocak seçimlerinde Yunan halkından aldığı görevin sona erdiğini ve yeniden karar verilmesinin zamanı geldiğini belirterek, "Zor bir dönemin sona erdiği şu anda, siyasi ahlaki açıdan yaptıklarımızı sizin değerlendirmenize sunmaya karar verdim" dedi.
Başbakan Çipras, daha sonra cumhurbaşkanlığı konutuna giderek Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’a kendisinin ve hükümetin istifasını sundu.
Çipras, Pavlopulos ile olan kısa konuşmasında, bu koşullarda başka bir hükümet kurulmasının mümkün olmadığını belirterek bir an önce erken seçim tarihinin ilan edilmesini istedi.


Geçici seçim hükümetinin başbakanı kadın…
Bu arada, seçimler nedeniyle oluşturulacak geçici hükümetin başına Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) Başkanı Vasiliki Thanu’nun getirileceği bildirildi.
Pazartesi günü geçici yeni hükümetin diğer üyeleriyle birlikte yemin ederek göreve başlaması beklenen Thanu, Yunanistan’ın ilk kadın başbakanı olacak.

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2015, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473