banner564

İlişkiler gelişecek

Ankara Ticaret Odası heyeti ile görüşen Deniz: “Bizi geleceğe taşıyacak en büyük güç, aramızdaki güven ve sevgidir” dedi

İlişkiler gelişecek
banner598

 Ankara Ticaret Odası (ATO) heyeti, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı (KTTO) ziyaret etti. 

Ziyarette, ATO heyetinin KKTC ziyaretinin Kıbrıs Türk halkı ile Türkiye arasındaki bağların gücünü göstermesi bakımından büyük önem taşıdığını söyleyen KTTO Başkanı Turgay Deniz, “Ziyaretin aynı zamanda, Kıbrıs Türk halkının ekonomik ve sosyal gelişmesinin hangi doğrultuda olması gerektiğinin de önemli bir işareti sayılmalıdır” diye konuştu.
Yapılan açıklamaya göre, Oda’nın kurulduğu ilk günden itibaren, yaşanmakta olan ekonomik zorlukların üstesinden gelmek için verilen toplumsal mücadelenin ön saflarında yer almayı sürdürdüğünü belirten Deniz, Kıbrıslı Türklerin, Ada üzerindeki varoluş mücadelesinde en büyük desteği Türkiye’den aldığını vurguladı.
Bu mücadelenin kritik siyasi aşamalardan geçtiğine işaret eden Deniz, bu aşamada iş insanlarına düşen en önemli görevin Kıbrıs Türk halkının ekonomik gelişmesine katkı koymak, elinden gelenin en iyisini yaparak varoluş mücadelesinin başarısı için çalışmak olduğunu söyledi.

Deryal: KKTC büyük öneme sahip
Ziyarette konuşan Ankara Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Deryal, “KKTC’yi kendi toprağımız kendi vatanımız olarak kabul ediyoruz” dedi.
KKTC’ye gelmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, çok sıcak ve samimi temaslar yaptıklarını belirten Deryal, Kıbrıs’ın artık küçük bir toprak parçası olmaktan ziyade güvenlik açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Deryal, “Kıbrıs bizim için hem bir güvenlik meselesidir, hem bir ekonomik meseledir hem de bir kardeşlik hukukudur” ifadelerini kullandı.
Deryal; “Kıbrıs’ın güçlenmesi bizler için de bir emniyet unsurudur” ifadelerini kullanarak, birlikteliğin daha fazla katma değere dönüşmesi gerektiğini belirtti ve Kıbrıs’ın halihazırda elinde olan zenginliğinin ekonomiye kazandırılması ile dışarıya taşınması için çalışılması gerektiğini de vurguladı.

Baran: 1.5 milyon üyemizin selamıyla geldik
Türkiye’nin çok zor günlerden geçtiğine değinen ATO Başkanı Gürsel Baran da, KKTC halkının Türkiye Cumhuriyeti’ne gönülden destek vermesinden dolayı duydukları memnuniyeti kaydetti. 
Gürsel Baran, “Bizdeki bu heyecanı; Başbakanımızda, bakanlarımızda ve oda başkanlarımızda gördüğüm için inanılmaz bir mutluluk içindeyim. Yeter ki bu inancımızı kaybetmeyelim, birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz sürece ne kadar problemimiz varsa hepsini aşarız bundan hiç şüphem yok” dedi.
“Türkiye’nin ikinci büyük sivil toplum kuruluşu olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de desteğini içine kattığımızda toplamda 1.5 milyon üyemizin selamıyla geldik” diyen Baran, “Hepsi KKTC’nin yanındadır bundan kuşkunuz olmasın” dedi.
Doğu Akdeniz’in coğrafi konumundan dolayı çok maliyetli bir coğrafyada bulunduğuna işaret eden Baran, 74’deki Barış Harekatı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı önemli girişimlerden biri olduğunu söyledi. TC’nin hiçbir ülkenin toprak bütünlüğünde gözü olmadığını, Kıbrıs’ta iki devletli bir yönetimin var olmasına yeşil ışık yaktığını ancak gündemdeki doğalgaz gelişmeleri değerlendirildiğinde de adaletli olmayanın Kıbrıs Rum kesimi olduğunu gördüklerini kaydeden Baran, Kıbrıs’ta herkesin özlediği ve beklediği barışın hakim olması temennisinde bulundu.


Taçoy ile ekonomi konuşuldu
Öte yandan Ekonomi ve  Enerji Bakanı Hasan Taçoy, KKTC’ye çalışma ziyaretinde bulunan  Ankara Ticaret Odası (ATO) heyetini kabul etti.

Bakanlık açıklamasına göre ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal ve bazı ATO yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyetle gerçekleştirilen görüşmede, Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz ve Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk da  hazır bulundu.
ATO özelinde ve Türkiye genelinde KKTC iş dünyası ve ekonomisine yönelik nelerin yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunulan görüşmede, mevcudun ötesinde daha yüksek kapasitede bir ticari işbirliğinin mümkün olduğu ve bunun KKTC ekonomisine önemli katkıları olacağı noktasında görüş birliğine varıldı.

“Rumların gelişmemize tahammülü yok”
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, yaptığı konuşmada,  ATO heyetini KKTC’de görmekten mutlu olduğunu kaydetti.
Günümüzde ekonomik işbirliklerinin taşıdığı öneme işaret eden Taçoy, haksız ambargolar altındaki KKTC ekonomisi için bu durumun daha fazla bir öneme haiz olduğunu kaydetti.
Kıbrıs Türkleri ile anlaşma istediğini sözde ifade eden Rum tarafının neden olduğu ambargo ve izolasyonların aslında esas niyeti ortaya koyan bir çıplak gerçek olduğunu söyleyen Taçoy, Kıbrıs Türk Halkı’nın yanında her zaman Anavatan Türkiye’nin olduğunu kaydetti.
Rum tarafının esas niyetinin silahla yok edemediği Kıbrıs Türkü’nü ekonomik anlamda ezerek yok etmek olduğunu ifade eden Taçoy, AB’nin hazırladığı Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün hayata geçmesini engelleyen ve hatta ortadan tamamen kalkması için çabalayan Rum tarafının, ağır aksak yürüyen Yeşil Hat Tüzüğü’ne de tahammül gösteremediğini, çeşitli bahanelerle tüzüğü kısıtlamak istediğini anlattı.
Bakan Taçoy, Türkiye’nin hem devlet hem de özel sektör olarak ekonomik konulardaki destek ve yol göstericiliğinin önemli bir fırsat yarattığını da kaydetti ve  bu önemli fırsatı ekonomik değere çevirmek için birlikte yapılacak çok şey olduğunu belirtti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474