banner564

Genç ölümler  korkutuyor

Son 8 günde yaşları 45 ile 51 arasında olan 6 kişi evindeyken ya da yolda yürürken fenalaşarak yaşamını yitirdi

Genç ölümler  korkutuyor
banner598

 Suna ERDEN

   Kuzey Kıbrıs’ta son 8 günde yaşları 45 ile 51 arasında değişen 6 kişinin aniden fenalaşarak yaşamını yitirmesi ciddi endişelere yol açtı.
  Kimisi yolda yürürken, kimisi evinde otururken, kimisi yatağında uyurken kimisi de dolmuşta seyahat ederken hayatını kaybetti
   Diyalog muhabirinin görüşlerine başvurduğu Kalp Hastalıkları Uzmanı Erkut Aşıcıoğlu, ani ölümlerin sebeplerinin hipertansiyon, diyabet, kötü beslenme, sigara ve stres kaynaklı kalp hastalıkları olduğunu belirtti.
   Aşıcıoğlu, “Hazır yemek kültürü ortaya çıktı. Tek sosyal hayat restoranlar oldu. Meyhaneler, kebap partileri derken eski sağlıklı ve evde pişen yemeklerin yerini paket servisleri aldı. Ortaya çıkan kötü ve dengesiz beslenmeye stres, sigara da eklenince kalp hastalıkları kaçınılmaz oldu” dedi.


Son 8 günde 6 vaka
Lefke, Girne ve Gazimağusa’da 1 Kasım 2019 tarihinde 3 kişi kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Lefke’de 52 yaşındaki Hüseyin Candağ,  Girne’de 46 yaşındaki Bülent Günaydın ve Gazimağusa’da 61 yaşındaki Ethem Karadağ kalbine yenik düştü.
Hüseyin Candağ, Lefke’de 19 Mayıs Caddesi üzerinde yaya olarak yürürken aniden rahatsızlandı.
Candağ, Cengiz Topel Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Yapılan otopside Candağ’ın ölüm sebebinin kalp krizi olduğu tespit edildi.
Bülent Günaydın da Girne’de ikametgâhı içerisinde aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.
Yapılan otopside ölüm sebebinin kalp krizi olduğu tespit edildi. 
Ethem Karadağ ise Gazimağusa’da bir iş yerinde misafir olarak bulunduğu esnada aniden rahatsızlanarak hayata veda etti. Ethem Karadağ’ın da kalp krizi sonucu öldüğü belirlendi. 

Ölüm ansızın yakalıyor
Bir günde yaşanan 3 ölümün ardından 4 Kasım 2019 tarihinde de 48 yaşındaki polis memuru Özalp Mustafa Reis Gaziköy’deki evinde aniden fenalaşarak yaşamını yitirdi. 
Yapılan otopside ölüm sebebinin “akciğerlere pıhtı atması sonucu gelişen solunum yetmezliği ” olduğu tespit edildi.
Dağyolu’nda 7 Kasım’da meydana gelen ölüm olayında da 2 çocuk babası 51 yaşındaki İsmail Abraş aniden fenalaşarak ikametgâhı içerisinde yaşamını yitirdi.
Yapılan otopside Abraş’ın ölüm sebebinin “kalp yetmezliği sonucu gelişen kalp krizi” olduğu belirlendi.
Girne’de önceki sabah ise Mete Adanır Caddesi üzerinde seyir halindeki minibüste yolcu olarak bulunan 46 yaşındaki Salih Türken aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.
Polis Basın Bülteni’ne göre, yapılan otopsisinde ölüm sebebinin “Kalp yetmezliği” olduğu tespit edildi.

Birçok etken var 
Kalp Hastalıkları Uzmanı Erkut Aşıcıoğlu, ani ölümlerin sebeplerinin hipertansiyon diyabet, kötü beslenme, sigara ve stres kaynaklı kalp hastalıkları olduğunu belirtti.
Aşıcıoğlu, şöyle devam etti:
“Yüksek tansiyonun en büyük sonuçlarından bir tanesi de kalp damarlarının yırtılması, genişlemesidir. 
Önleyiciyi tıp dediğimiz bir olgu var. Hastalık daha yaygınlaşmadan teşhis ve tedavi ediliyor. Eğer insanlarımız hasta olmadan kontrollere gitmeyi alışkanlık haline getirirse çoğu ölüm gerçekleşmez. 
Ülkemizde bunun yaygınlaşması ve aile hekimliği oluşturulması gerekiyor.  Böylelikle hem insan hayatı kurtulur hem uzun ve maddi zorluklar gerektiren tedavi sürecine gerek kalmaz.”

Teşhis çok basit
Kalp hastalıklarına yol açan etkenleri açıklayan Aşıcıoğlu, kalıtsal hastalıklar hariç sonradan ortaya çıkan durumların kötü beslenme, sigara ve stresten kaynaklandığını ifade etti. Aşıcıoğlu, şunları söyledi:
“Hazır yemek kültürü ortaya çıktı. Tek sosyal hayat restoranlar oldu. Meyhaneler, kebap partileri derken eski sağlıklı ve evde pişen yemeklerin yerini paket servisleri aldı. Ortaya çıkan kötü ve dengesiz beslenmeye stres, sigara da eklenince kalp hastalıkları kaçınılmaz oldu. 
Ayrıca çoğu kişide, “Ben gencim bana bir şey olmaz” mantığı var. Bu çok tehlikeli yaklaşımdır. Hiçbir şeyim yok deyip ertesi gün kalp krizi geçirenleri görüyoruz. O nedenle belli bir yaştan sonra ister bulgu olsun ister olmasın herkesin kalbini kontrol etmesi gerekiyor.
Eko, efor, holter cihazları ve kan tahlili ile yüzde 95 teşhis konuluyor. İsteyenler devlet isteyenler özel yerlerde bunları yaptırabilir.”

Yaş düştü
Belli bir yaşa gelen herkesin rutin kontrollerini yaptırması gerektiğini ifade eden Aşıcıoğlu, şunları söyledi:  “Eskiden kadınların menopoz sonrasında kalp kontrolü yapmasını tavsiye ediyorduk. ‘Östrojen hormonu kadını koruyor’ diyorduk. Ancak günümüz şartlarında kadınların da erkekler kadar stres altında olduğu aşikârdır. İş, ev, geçim derdi kadınların da omuzlarındadır. Ayrıca sigara kullanımı da kadınlar arasında yaygınlaştı. Bu nedenle kadınlar da genç yaşta risk altındadır. Bu nedenle kadınların kontrol yaşını 40’a çektik. Erkelerin ise 40’tan 30’a indirdik.”

Bu belirtilere dikkat
Aşıcıoğlu, kalpte sorun olduğuna dair vücudun bazı işaretler verdiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Eskiden yaptığı fiziksel aktivitelerde artık daha fazla yoruluyorsa, göğsünde baskı hissediyorsa, sol kola vuran göğüs ağrısı varsa, mide bölgesinden başlayıp çeneye kadar ulaşan yanma hissi oluşuyorsa, söz konusu şahıs hemen doktora başvurmalıdır.
Mesela mide yanması için ‘reflüm var’ yorumu yapılmamalıdır. İnsanların kendi rahatsızlıkları konusunda yorum yapmaları da ölüme götürüyor. Birçok kişi vücudunda lortaya çıkan belirtilere, “Üşüttüm, reflüm var, yoruldum, uykusuzdum” gibi yorumlar yapıp doktora gitmiyor ve acı sonuçlar ortaya çıkıyor.”
Aşıcıoğlu, kalp hastalıklarından korunmak için sigara, aşırı alkol tüketimi, kötü beslenme, hareketsizlik gibi faktörlerden kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.  

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2019, 06:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473