banner564

İlk ayak Girne

Bakan Uluçay, 100 sayfalık değişiklik ile ilavelerin ardından Ülkesel Fizik Plan çalışmalarının son aşamasına gelindiğini belirtti

İlk ayak Girne
banner598
Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı organizasyonuyla Ülkesel Fizik Plan (ÜFP) ve İmar Yasası konulu toplantı gerçekleştirildi.
İçişleri Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıya Başbakan Yardımcısı Menteş Gündüz, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ve Çevre Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek yanında ilgili birimlerin temsilcileri katıldı.
Başbakan Yardımcılığı’ndan verilen bilgiye göre İçişleri Bakanı Uluçay toplantıda, Ülkesel Fizik Plan adına yapılan çalışmaların son aşamasına gelindiğini ve 100 sayfalık değişiklik ile ilavelerin düzenlenerek Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu; bunun yanında imar planı çalışmalarının başladığını ve bunun ilk ayağının Girne olarak tespit edildiğini belirtti. 
Uluçay, İmar Yasası’ndada değişiklik çalışması başlatmak için ilgili paydaşlardan ve sivil toplum örgütlerinden oluşan bir teknik komite kurulacağını söyledi.

Gündüz: Plan desteklenmeli…
Başbakan Yardımcısı Menteş Gündüz ise, Şehir Planlama Dairesi’ne çok büyük iş düştüğünü, daireye nitelikli elemanlar alınarak birimlerinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Biyolojik, fiziksel, sosyal ve ayrıca birey taşıma kapasitesi göz önüne alınarak planlamalar yapılması gerektiğini belirten Gündüz, sözlerini şöyle tamamladı: 
“Sadece şehri dizayn etmek yerine ülkenin dizayn edilmesi, yasalarla desteklenerek hareket edilmesi şarttır. Sadece şehircilik ile olmaz, doğal çevrenin korunması, mali boyut da hesaba katılarak makro ekonomik planlamalar geleceğe yönelik olarak yapılmalı ve Ülkesel Fizik Plan desteklenmelidir.” 

Dinçyürek: Şehircilik Dairesi aktif olmalı
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dinçyürek de, ülkenin gelişiminin önünü açmanın yöneticilerin görevi olduğunu dile getirerek, iklim değişikliği ve kuraklaşmanın dengeyi tehdit ettiğini kaydetti.
Ülkesel Fizik Plan’ın Bakanlar Kurulu’ndan geçerken imar planlarından sonra yetersiz kalabileceğini söyleyen Dinçyürek, “Şehircilik Dairesi’nin aktif olması, herkesin elini taşın altına sokması mantığı ile hareket edilerek bundan sonraki çalışmaların katılımcı bir anlayışla yürütülmesi gerektiğini” dedi.
Toplantıya katılan Turizm Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, İçişleri Müsteşarı Salih Tacan Ersümer, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Bülent Arkın , Turizm Planlama Dairesi Müdürü Turgut Muslu, Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek ve Müdür Muavini Layık T. Mesutoğlu , eski başbakanlardan Hakkı Atun , KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, Mütahitler Birliği’nden Fazıl Taneri , eski Çevre Dairesi Müdürü Mehmetali Çelik ve alanında uzman kişiler fikir ve görüşlerini belirtti.
Toplantı sonucunda Ülkesel Fizik Plan hayata geçerken İmar Yasası’nda gerekli değişikliklerin yapılabilmesi ve meclise sonbaharda sunulabilmesi için ilgili paydaşlarla bir teknik komite oluşturulması ve bir takvim dahilinde çalışmalarını yapması kararlaştırıldı. 

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2015, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474