banner564

İrade şart

Suyun geçiş dönemiyle ilgili protokoldeki sürenin dolmak üzere olduğuna dikkat çeken Ahmet Hüdaoğlu, bu konuda hükümet ve muhalefete düşen görevleri hatırlattı

İrade şart
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla “Su Sempozyumu” düzenledi.
11 bildirinin sunulduğu ve uzmanların birçok başlıkta konuşma yaptığı sempozyum dün saat 09.30’da açılış konuşmalarıyla başladı.
KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman açılışta söz aldı.
KTMMOB Ahmet Hüdaoğlu, suyun geçiş dönemiyle ilgili protokolde yazan 1 yıllık sürenin neredeyse dolmak üzere olduğunu kaydederek, “Bu sürenin sonunda eğer birileri bize ‘siz hiçbir şey yapmadınız, çalışmadınız, onunun için böyle yapıyoruz’ derse, deme noktasına gelirse bu mücadeleyi kaybederiz ve suyun koladan farkı kalmaz. Onun için iktidar ve muhalefet bu konuya odaklansın, çözümler basittir. İrade koymanın dışında hiçbir eksiğimiz yok” dedi.
Ahmet Hüdaoğlu, şunu da belirtti:
“Bu suyun bazı nedenlerle Türkiye’den bir-iki yıl gelemeyebileceğini de hesaplayarak tedbirler almalıyız. Halka ‘sizi susuz bırakıyoruz’ dememeliyiz. Bunun çareleri, yedeklemeleri var. Yeter ki teknik olarak çalışmaya olanak sağlansın. Birlikte çalışalım. Projeleri ortaya koyalım ve bundan sonra belediyelerin de, Gönyeli ve diğer belediyelerde olduğu gibi, suyun yönetilmesinin kendi içinde zor olmadığını sadece niyet meselesi olduğunu görebilmesini sağlayalım. Tabi ki ihaleye çıktığında, bazı belediyeler çıkarsa eğer, ‘ben bu sisteme katılacağım’ diyebilir. Bizim için önemli olan katılmayacak olanların ne şekilde korunacağı. Su, belli standartlarda tüketicilere ulaştırılmalı, bu, kimin neyi nasıl yönettiğine bağlı olmamalı. Standarda nasıl ulaşılması gerektiğini, ulaşılmadığı zaman ne cezalar ödeyeceğini belirleyen sistem kurmalıyız. Gerekirse yasal boyutta çalışma yapılmalı. Herhangi bir idare size ‘48 saat su veremeyeceğim’ dememeli. Yağmur yağdı, bu su burada kalsın diyememeli. Hem belediye diyememeli hem de suyu bir şirketin yöneticiliği düşünülürse, o diyememeli.” 

Deveci: Güzel bir çalışma başlattık
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci, su konusunda planlamanın önemine işaret ederek, “Biz de bu düşünceyle KTMMOB ile güzel bir çalışma başlattık. Sonuçlarını da aldık ama esas yapmamız gereken büyük çalışmanın başındayız” şeklinde konuştu.

Benli: Yerel yönetimlerin sorumluluğu da var
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, suyun yönetilmesinin devletin olduğu kadar yerel yönetimlerin de sorumluluğu olduğunu kaydederek, “KTMMOB Başkanı bazı iddialar ortaya koydu, ben buna katılmıyorum. Bir işi yapabilmek için o konuda yetkiniz olması lazım. Bu, bizim ülkede mümkün değil” dedi.

Özyiğit: Suyu doğru kullanmak lazım
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ülkenin kaynaklarının sınırlı olduğuna işaret ederek, “Gelen suyu da, yağan suyu da, çıkan suyu da doğru kullanmak önemli. Bunun için bütünlüklü çözümlere ihtiyaç var. Süratle bunun üzerine odaklanmalıyız” şeklinde konuştu.

Erhürman: ‘Evet yapabiliriz’ demeyi öğreneceğiz
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkede 10 yıllardır hakim olan düşüncenin yıkılmasının kolay olmadığını ifade ederek, “Bu zihniyet yıllardır bize ‘siz yapamazsınız’ telkininde bulunuyor. Eğer bu zihniyet hakim olursa bilelim ki yenileceğiz. ‘Evet yapabiliriz’ demeyi öğreneceğiz. Bunu önce kendimize söyleyeceğiz, sonra da muhataplarımıza” ifadesine yer verdi.

Kelle: Su verimli kullanılmalı
Öte yandan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, suyun daha verimli kullanılması için politika ve projeler üretilmesi çağrısında bulundu.
Birlik Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Dünya Su Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, suyun verimli kullanılmasına yönelik politika ve projeler üretilmesi gerektiğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2017, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474