banner564

İşler durdu

İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, döviz artışından dolayı sektörün ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi

İşler durdu
banner598

 Suna ERDEN

Dövizde kurlarındaki dalgalanma tüm sektörler gibi inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. İnşaat malzemelerinin iki katı fiyatına çıktığı, birçok inşaatın yavaşladığı ve bazı yatırımlardan ise vazgeçildiği belirtildi. Konuyla ilgili Diyalog’a konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, döviz artışından dolayı sektörün çok olumsuz etkilendiğini ifade ederek, “Bazı inşaatlarda işler durdu, bazılarında yavaşladı ve bazı yatırımlar da durduruldu” dedi.
Amca, döviz krizinden dolayı sektörün olumsuz etkilendiğini ancak bunu fırsat bilenler yüzünden krizin daha da derinleştiğini ifade etti. Amca,  inşaat malzemelerinin TL ile ithal edilmesine karşın, tüccarların fırsatçılık yaptığını ve malzemeleri döviz bazında satmaya başladığını açıkladı. Amca, “Adana’dan çivi geliyor. TL üzerinden ithal ediliyor. Ancak şimdi dolar kuruna göre satışı yapılıyor” dedi. Amca sözlerini şöyle sürdürdü:
“Döviz yükseldi, inşaat malzemeleri iki katına çıktı. Tüccarlar dövizi bahane ederek tüm fiyatlara zam yaptı. Halbuki malzemeler Türkiye’den TL ile ithal ediliyor. Çivi Adana’dan geliyor. Çivi bile iki katı fiyatına çıktı. Bu yapılan yasal değil ancak denetim olmadığı için herkes istediği gibi at koşturuyor. Döviz düştüğü zaman fiyatlar düşecek mi onu sormak istiyorum. Rekabet Kurulu hem inşaat hem de diğer sektörler için hemen harekete geçmeli. Yoksa krizi fırsatçılar yüzünden daha da derinleşecek.

Giderler iki katına çıktı
Malzeme fiyatlarından dolayı 1 milyon TL’lik yatırımların bir anda 2 milyon TL’ye çıktığını ifade eden Amca, “Bazı inşaatlarda işler durdu, bazılarında yavaşladı ve bazı yatırımlar da durduruldu” dedi. Amca şöyle devam etti:
“Özellikle ekonomi ve sektöre büyük katkısı olan Yap-Sat alanında gerileme olduğunu ifade ederek, “Herkes dövizin istikrarsızlığından dolayı bir adım geri attı. Ekonomik belirsizlik insanları geri çekilmeye itti. Kriz derinleşmezse işler yavaşladığı noktadan hızlı noktaya döner. Ancak kriz derinleşirse yatırımcı tamamen piyasadan çekilir. O zaman işte felaket olur.”
Amca, yetkililerin piyasada ciddi bir denetim mekanizması geliştirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474