banner564

İstanbul’dan mesaj verdi

Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta büyük resme odaklanarak, barış ve çözümün getireceği ortak yararların farkına varılması gerektiğine işaret etti

İstanbul’dan  mesaj verdi
banner598

İstanbul’da düzenlenen “Global Liderlik Forumu”nda konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta “büyük resme odaklanarak, barış ve çözümün getireceği ortak yararların farkına varılması gerektiğine” işaret ederek, “Bu nedenle liderler olarak; kendi toplumumuzun meşru hak ve çıkarlarını gözetmek, ama aynı zamanda diğer toplumun hassasiyetlerini de görmezden gelmemek gibi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Bu yeni anlayıştır” dedi.

Akıncı, forumda yaptığı konuşmada, forumun ana teması olan “Küresel Kalkınma ve Kutuplaşma: Çağdaş Yenilenme Arayışı”nın; içinde bulundukları durumun kısa bir özeti olduğunu belirtti. 
Akıncı, bir yanda kalkınmış müreffeh ülkeler, zengin coğrafyalar varken diğer yanda çatışma ve yoksulluğun yarattığı ağır koşullarla boğuşan ülkelerin bulunduğuna dikkat çekerek, tüm insanlığın kendini sorgulamasının önemine değindi. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, Bertolt Brecht’in de dediği gibi; “kurtuluşun tek başına olamayacağı ve hep birlikte hareket edilmesinin gerekli olduğunu” söyledi.

Ortadoğu’nun yanı başında bir ada…
İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet Liderlik Okulu ve Amerikan Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen forumda, “barış ve daha adil bir düzen yaratılması” gerektiğini anlatan Akıncı, Ortadoğu coğrafyasının yanı başında, Doğu Akdeniz'de bir ada olan Kıbrıs'ta da kalıcı barış ve adil çözüm için yıllardır süren uğraşlar olduğunu kaydetti.
KKTC Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmesinin hemen ardından 15 Mayıs 2015’te başladıkları müzakereleri, 1 yıldır Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yürüttüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şöyle konuştu:

“Karşılıklı suçlama ile zaman geçirildi…”
“Geçmişte olanlar farklıydı. Tarafların çok iyi bilinen pozisyonlarını bıkmadan usanmadan tekrarı ve karşılıklı suçlama ile zaman geçirilmesiydi. Şimdi karşılıklı suçlama yerine, karşılıklı anlamaya çalışıyoruz. Anlayabildiğimiz oranda ancak sorunlara yeni bakış açısı oluşturulabilir ve çözümler üretebiliriz.
Bu anlayışla önümüzdeki ayları en verimli biçimde geçirmek ve ada halklarının hak ettiği yeni bir geleceği inşa etmek en büyük dileğimizdir. Bunu başarabildiğimiz takdirde bölgemize ve dünyamıza güzel bir örnek sunmuş olacağız.” 

“Çözüm işbirliği ve ortak yarar getirecek” 
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta bir çözümün, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları temelinde yaşanan gerginlikler ve çatışma olasılıklarının yerini işbirliğine ve ortak yarara bırakması anlamına da geleceğini kaydetti. 
Akıncı, “Doğu Akdeniz’deki doğalgazın en pratik, en hızlı, en ucuz yol olarak Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasının yolu açılmış olacaktır” dedi ve Kıbrıs’ta bir çözümün; Türkiye’den adaya akmaya başlayan suyun da, gelecekte tüm ada insanlarının yararlanmasına imkan sunacağını belirtti. 
Ayrıca çözümün Türk-Yunan ilişiklerinin gelişmesine ve Türkiye’nin AB’ye daha da yakınlaşmasına yol açacağını kaydeden Akıncı, bu çerçevede gerek Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar, gerekse Türk ve Yunanlılar birbirlerini geçmişin kalıpları içinde “ezeli ve ebedi düşman” olarak görmek yerine, barışı ve refahı paylaşacak “geleceğin ortakları” olarak görmeye başladıklarını vurguladı. 

“Masadaki büyük çaba tek ‘hayır’ ile sonuçsuz kalır…” 
Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Masada varılacak sonuç ne olursa olsun, nihayetinde, Kıbrıs’ta iki halkın referandumda onaylamasıyla ancak yaşama geçebilecektir. Bu anlamda bu büyük çabamız iki ‘hayır’ ya da tek ‘Evet’ ile sonuçsuz kalacağı ortadadır. 
Bize iki ‘Evet’ gerekiyor. Bu anlamda yürüttüğümüz çalışma sadece Rumların 12 yıl önceki %75 oranındaki ‘hayır’ oyunu ‘Evet’ oyuna dönüştürme eksersizi değildir. Bunun yanında Kıbrıslı Türklerin %65 oranındaki ‘Evet’ oylarının muhafazası da önemlidir. 
Bu nedenle liderler olarak elbette kendi toplumumuzun meşru hak ve çıkarlarını gözetmek, ama aynı zamanda diğer toplumun hassasiyetlerini de görmezden gelmemek gibi bir sorumluluklar karşı karşıyayız.”

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2016, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473