banner564

Kabine yarın sarayda

Diyalog’a yaptığı açıklamada “Özersay yeni hükümette daha güçlü Dışişleri Bakanı olacak” diyen Tatar, prensiplerde ve kurumların paylaşımında uzlaştıklarını söyledi

Kabine yarın sarayda
banner598

  Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar, Halkın Partisi (HP) ile koalisyon konusunda zorlukların aşıldığını, prensipler ve kurumların paylaşımı konusunda uzlaşıya varıldığını söyledi.

   Diyalog’a konuşan Tatar, “Benim başbakanlığımda kurulacak hükümette Özersay daha güçlü Dışişleri Bakanı olacak. Çünkü Kıbrıs konusundaki düşüncelerimiz aynıdır” dedi.
   HP yetkililerinin bugün UBP’yi ziyaret edeceğini ve protokol çalışmalarının akşama kadar tamamlanacağı umudunda olduğunu belirten Tatar, bunun böyle olması halinde Bakanlar Kurulu listesini yarın Cumhurbaşkanı’na sunacağını ifade etti.
   Tatar, koalisyon çalışmaları konusunda yaşanan gelişmeleri Diyalog okurlarıyla paylaştı:
 “Bildiğiniz gibi geçen Salı Sayın Cumhurbaşkanı Anayasamızın kendisine verdiği yetkiye dayanarak bana hükümeti kurma görevi vermişti. O gün ben Parti Meclisi’ni topladım. Orada hükümet kurma yetkisi aldım. Ertesi gün beş diğer siyasi partiyi dolaştım, hepsine UBP’nin hükümet kurma ile görevlendirildiğini ve yetki aldığımızı anlattım. Demokrasinin teamülleri gereği istişarelerimizi yaptık. Hepsinde dediğim gibi kahvemizi içtik ve tüm muhabbetimizi yaptık, tüm partilerimizin görüşlerini aldık. Perşembe günü yaptığım açıklamada da söyledim. 3 alternatif var. Birincisi CTP ile hükümet kurmak, diğeri HP ile hükümet kurmak diğeri de bunları başaramadığımız takdirde erken seçim hazırlığı yapmak. Bu üç seçenek vardı o günlerde bunu paylaştım. Nitekim baktık gördük ki o günün durumunda en yakın parti Halkın Partisi zaten kamuoyunda da bir beklenti vardı. Zaten Kıbrıs sorununda da ki önemli bir meseledir, Kıbrıs sorunundaki görüşlerimizin benzerliği, ekonomik meselede politikaların uyum içerisinde olacağı beklentileri, tüm bunlara baktığımızda HP ile hükümet kurulabileceği konusunda bir anlaşma ve anlayış geliştiğini gördük ve HP ile iki kez ondan sonra görüştük. Bildiğiniz gibi en son Cuma günü görüştük ve bunun daha sonra genel başkanlar olarak yani benimle Kudret Özersay cumartesi ve birkaç kez daha da görüştük, dün de görüştük, bugünde görüştük. Gelinen aşamada şu anda temel ilke prensiplerde ve ana konularda iki parti arasında bir anlaşmanın olabileceği fikrine vardık.”
Taban İçişleri’ni istedi
    “Diğer bir mesele bakanlıkların paylaşımı. O konuda da tabii ki benim tabanım ‘İçişleri Bakanlığını al’ baskısı yaptı. Bende arzu ederdim ama baktık gördük, karşı tarafın böyle bir niyeti yok. Orada yapılan tartışmalarda bu iş belli oldu ki, baktığımızda milletvekili dağılımlarına, içinde bulunduğumuz duruma, ne 8’de 2 olur, ne 6’ya 4 olur. Ben ta başından söyledim, 7’ye 3. Herkes kendine göre sorumluluğunun bilincinde olması lazım çünkü ülkede bir kaos var, sıkıntı var. Böyle bir durumda pazarlıkların bu kadar uzun sürmesi doğru değil. Mesele en kolay yolu seçmek. O konuda böyle meseleyi çok daha gerecek bir noktaya taşımadık. 7’ye 3 anlaştık. Onların bakanlıkları onlarda kalıyor. Ben buradan UBP’lilere seslenmek istiyorum, İçişleri Bakanlığı önemli bir bakanlıktır, gerçekten bizde onu almak isterdik ama karşı taraftan böyle bir niyet olmadığı için o meseleyi bir noktaya bağladık. Kurum ve kuruluşların dağılımı konusunda da tabi bir tartışma süreci yaşadık. Orada da bizim verebileceklerimizi gündeme getirdik şu anda bunlar Halkın Partisi tarafından değerlendirilmektedir. Dolayısıyla 7 bakanlık bizde 3 bakanlık onlarda Başbakanlık olarak mesela benim altımda KIB-TEK, KOOP BANK, Vakıflar İdaresi vs gibi kurum kuruluşlar ve bir de HP’nin Dışişleri Bakanı olan Kudret Özersay ve bir de onun altında bazı kurum ve kuruluşlar. Bunların detayları kısa zaman içerisinde açıklanır. Günün sonunda HP bunu da değerlendirdikten sonra bugün herhâlde öğlen evveli heyetler buluşur ki UBP’yi ziyaret edeceklerdir bu defa. Çünkü biz onlara gittik, onlar da bize geleceklerdir. Heyetler az önce sıraladığım bu prensipler meselesini, kurum ve kuruluşlar dağılımını, Bakanlar Kurulu dağılımını onaylayacaklar son kez.”
Bakanlıklar 7’ye 3 olacak 
   Soru: Daha önce yaptığınız açıklamalarda vekil sayısına değinmiştiniz. Şu an konuşulan muhakkak olası pozisyonda yer alacak bakanlık isimleri de belirlenmişti,  bunları paylaşmanız mümkün mü?
   Yanıt: Halkın partisinin elindeki bakanlıklar onlarda kalır diğer bakanlıklar da UBP’de zaten gelinen noktada UBP’de içişleri bakanlığı konusunda zaman zaman ısrarcı olduk. Ama günün sonunda bu karşılıklı anlayışla olabilir. Eğer onlar içişleri bakanlığını ısrarla ellerinde tutma durumdaysalar ki öyle olduğu günün sonunda anlaşıldı, pozisyon budur. Yani 7’ye 3’tür. Bir ara 6’ya 4 diye duymuşsunuzdur siz de ama kesinlikle biz bunu konuşturmadık. Böyle bir şeyin olması mümkün değildi çünkü işin çerçevesine baktığımızda 7’ye 3’ten başka bir şey olmazdı.  Hakkaniyet buydu ve böyle bir pozisyondayız şu anda.. 
   Soru: Olmazsa olmaz dediğiniz bir nokta var mıdır? 
   Yanıt: Açıkladığım gibi gençlik ve spor dairesinde çok ısrarcı oldular. Ama UBP bunu kesinlikle kabul edemeyeceğini söyledik. Günün sonunda 7 bakanlık 3 bakanlık, başbakanlık bizde başbakan yardımcılığı onlarda 22 tane kurum kuruluş vardır bu kurum kuruluşların dağılımında gene hakkaniyet ölçüsünde bir dağılım konuşuldu ve bunun şu anda detayları netleştirilmeye çalışılıyor. Karşılıklı temaslar ve mutabakatla neticelendirilirse diğer konu da tamamlanacak.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474