banner564

Mali disiplin sağlandı

Bakan Nami, 300 bin TL borçla devraldıkları bakanlığı borçsuz devrettiklerini söyledi

Mali disiplin sağlandı
banner598

 Arzu KÖPRÜLÜ-Gözde SARI

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkilerin artık yeni bir yapıya kavuşturulması ve özellikle TL’nin yaşadığı şoklara karşı KKTC’nin nasıl korunacağına dair kurumsal yapılar oluşturulması gerektiğini söyledi.
KKTC ekonomisinde yıllar içinde ciddi yapısal sorunlar oluştuğunu belirten Nami, “Ancak bunlar çözülemeyecek nitelikte kesinlikle değildir. Bunu ifade ederken sorunların tamamının yerel kaynaklı olduğunu da ifade etmek doğru olmaz” dedi.
Görevi boyunca bunların altını çizdiğini, gereğinin yapılması için çalıştığını söyleyen Nami, “Umarım görevi devralacak olanlar günlük sorunların ötesinde geleceğe yönelik uzun soluklu bir vizyon içinde hareket ederler ve büyük resmi gözlerinden kaçırmazlar” diye konuştu.
Nami, dün Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak, Şubat 2018 - Mayıs 2019 dönemine denk gelen 15 aylık sürede yürüttükleri çalışmalar ve gerçekleştirilen icraatları aktardığı basın toplantısı düzenledi.
Nami, 300 bin TL borç ile devraldıkları Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nı, borçsuz, tahsilatları artırılmış, tasarrufu benimsemiş ve mali disiplini sağlamış bir şekilde devrettiklerini belirtti. Nami, yıllar itibarıyla biriken kamu alacaklarının tahsilatını yüzde 69 oranında artırdıklarını vurguladı.
Ticaret Dairesi’ne 30, Sanayi Dairesi’ne ise 20 yıldan sonra ilk kez kadrolu personel alımı yapıldığını kaydeden Nami, 15 aylık dönemde 7’si yasa ve 9’u tüzük olmak üzere toplam 16 yasal mevzuatın yürürlüğe girmesini sağladıklarını söyledi.
Nami, yenilenebilir enerji miktarını devraldıkları miktarın iki katından fazlasına, yani 11 MW’tan 27 MW’a çıkmasını sağladıklarını kaydetti.
KIBTEK tarihinde ilk kez, santral alımı için ihale kararı alındığını, aynı zamanda akaryakıt alımının da uluslararası ihaleye çevrildiğini söyleyen Nami, Dünya Bankası’ndan yenilenebilir enerjinin sistemdeki yüzdesini arttırmak için gerekli şebeke analizi talep edildiğini belirtti.
Artan akaryakıt fiyatlarına rağmen, elektrikte 8 ay boyunca zam yapılmadığına işaret eden Nami, Çoklu Tarife Sistemi’nin hayata geçirildiğini, konut abonelerinin yüzde 69’unun 300 kws’ın altında tüketim yaparak yeni sunulan yüzde 15 indirimden yararlandığını söyledi. 
Nami, Acil İşletme Kredisi’nin, birçok sanayici ve işletmeci için, içinde bulunulan ekonomik koşullarda bir can suyu olduğunu, toplamda, 28,4 milyon TL, Acil İşletme Sermayesi Kredisi kullandırıldığını dile getirdi.
Nami, detaylı icraat raporuna KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın web sitesinden ulaşılabileceğini vurguladı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473