banner564

‘Kaçırılmaz fırsat’

Bakan Taçoy, enerji konusunda atılacak en doğru adımın enterkonnekte sisteme geçmek olduğunu söyledi

‘Kaçırılmaz fırsat’
banner598

Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy enerji konusundaki planlamaların bugüne kadar hep Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) vasıtasıyla yapıldığına işaret ederek, bugün artık bu durumun değiştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Taçoy, uzun süredir gündemde olan, Türkiye ile enerjide enterkonnekte sistem kurulması konusunda  “Kıbrıs Türkünün enerji konusunda atacağı en doğru adımlardan biri enterkonnekte sistemdir” görüşünü ortaya koydu. Taçoy, “Yapılan tüm araştırmaların sonucu da gösteriyor ki enterkonnekte tartışılmaz bir fırsattır” şeklinde konuştu.
Bu çerçevede bir “Enerji Üst Kurulu” oluşturulması çalışmalarına başlandığını dile getiren Bakan Hasan Taçoy bununla ilgili yasanın da hazırlandığını söyledi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy,  TAK muhabirinin sorularını yanıtladı.
Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını değerlendiren Taçoy, “Enerji denince akla KKTC’de yeni oluşan ve yeni gelişen hidrokarbon durumu ve Kıbrıs Türk halkının hakları akla gelir” dedi.
2011 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile bir anlaşma imzalandığını anımsatan Taçoy, bununla sondajların yapılabileceğinin ve Kıbrıs Türk halkının haklarının korunabileceğinin ortaya konduğuna işaret etti.

Karasuları Yasası’nın güncellenmesi
Enerji konusunda 2020 yılında tartışmasını başlatmak istediği bazı konular olduğunu da kaydeden Taçoy, mütekabiliyet esasına göre KKTC’nin karasularıyla ilgili yasasının güncellenmesinin bunların başında geldiğini anlattı.
Taçoy, bu bağlamda muhasır ekonomik bölge yasası; kıyı emniyet için belirli yasalar; bitişik bölge yasaları ve hidrokarbonun nasıl kullanılacağıyla ilgili yasalar hakkında çalışmaların da gündemde olduğunu kaydetti.

En doğru adım enterkonnekte 
Uzun süredir gündemde olan, Türkiye ile enerjide enterkonnekte sistem kurulması konusunda bir soru üzerine “Kıbrıs Türkünün enerji konusunda atacağı en doğru adımlardan biri enterkonnekte sistemdir” diyen Taçoy, özellikle Avrupa’nın enterkonnekte sistemle birbirine bağlı durumda olduğuna işaret etti.
“Yapılan tüm araştırmaların sonucu da gösteriyor ki enterkonnekte tartışılmaz bir fırsattır” şeklinde konuşan Taçoy bu bağlanmanın sadece enerji ithali değil ihracı açısından da düşünülmesi gerektiğini dile getirdi. “Enerji Üst Kurulu” oluşturulması çalışmalarına başlandığını söyleyen Bakan Hasan Taçoy ilgili yasanın da hazırlandığını kaydetti.

Özelleştirmeyi konuşmadım
Kıb-Tek’in özelleştirilmesiyle ilgili tartışmalar hakkındaki görüşleri istenen Taçoy, “Kıb-Tek enerji üretiminin yüzde 45-55’ini elinde tutar ve bu şekilde devam edecek. Bu konuda herhangi bir değişiklik düşünmedim, düşünmüyorum. Özelleştirmeyi konuşmadım, konuşmuyorum” ifadelerini kullandı.
Kendisinin esas amacının Kıb-Tek’teki üretim, iletim ve dağıtım muhasebesinin fonksiyonel olarak ayrımını sağlayabilmek olduğunu anlatan Taçoy, bunun hem kuruma hem de vatandaşa fayda sağlayacağını, daha ucuz ve verimli şekilde üretim yapmanın önünün açılacağını kaydetti.
Kurumun daha iyi çalışması, daha iyi hizmet vermesi için hizmet içi eğitimler planlandığını dile getiren Taçoy, Kıb-Tek’in profesyonel bir ekiple idare edilmesi konusunda atılan adımlara işaret etti.
Kıb-Tek’in sattığı elektriğin pahalı olduğundan şikayet edildiğini ancak rakamların dünyanın pek çok ülkesiyle eş hatta Almanya gibi ülkelerden ucuz olduğunu kaydeden Taçoy yine de fiyatın ucuzlatılması için çalışmanın görevleri olduğunu söyledi.

Hedef 2035 
İleriye dönük en büyük projelerden birinin KKTC’nin stratejik ekonomik planlanması, “2035 Stratejik Ekonomik Planlama”, olduğunu dile getiren Taçoy, yabancı misyonlarla da bu konuyu tartıştıklarını ifade etti.
Taçoy, “AB ve Dünya Bankası bu konuda bize destek verdi, Anavatan Türkiye’den gelen heyetler bu konuda destek verdi” dedi.
Bunun yanında sanayi bölgeleri, sanayi teşvikleri gibi alanlarda da çalışmaları olduklarını dile getiren Taçoy, “KKTC’de sanayi olmaz diyenlere sadece kümeleşme yoluyla neler yapabileceğimizi örneklemelerle göstermek amacındayız” şeklinde konuştu.

Bilişim adası olacağız
Taçoy, “Bilişim Adası” projesi hakkında bir soru üzerine, “bu öyle bir şey ki ambargosu yok” dedi.
Bunun 2009’da hazırlanmasında yer aldığı bir proje olduğunu anımsatan Taçoy, “Çok keyif alarak hazırladığım bir projeydi” sözlerini kullandı.
Konuyla ilgili iki çalıştay yaptıklarını dile getiren Taçoy, bu alanda, Elektronik Haberleşme Yasası, Teknopark Yasası ve Ar-Ge Yasası’nın geçtiğini, E-devlet, E-ticaret, Bilişim Suçları yasaları hakkında çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Taçoy ODTÜ Kalkanlı Kampüsü’nde konuyla ilgili çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473