banner564

Konsey toplanıyor

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, doğal kaynaklarla ilgili ortak komite önerisi Rum tarafında büyük ilgi uyandırdı

Konsey toplanıyor
banner598

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e hidrokarbonlar konusunda sunduğu ‘ortak komite’ önerisi Rum lidere iletildi. 
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs İyi Niyet Misyonu’nda koordinatörlük görevi yapan Sergiy Illarionov’un, öneriyi Anastasiadis’e ilettiği belirtildi. 
Anastasiadis’in yaşanan gelişmeler ve bahse konu öneri hakkında bilgilendirmek için, yarın Rum siyasi parti başkanlarından oluşan başkanlar konseyinin toplanması direktifi verdiğini bildirdi.
Bu arada Akıncı’nın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e hidrokarbonlar konusunda sunduğu ‘ortak komite’ önerisi Rum tarafını karıştırdı.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki özel danışmanlık ofisi şefi Sergiy Illarinov aracılığıyla yapılan teklif ve Rum Yönetimi Başkanı ile yüz yüze görüşme önermesi, Rum basınında da geniş yer buldu.
Akıncı’nın önerisini stratejik bir hamle olarak değerlendiren Rum basını, Brüksel’de Türkiye’nin sondaj faaliyetlerini ele alınması ve Genel Sekreter’in Kıbrıs geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un ziyareti öncesi atılan bu adımın ‘her şeyi alt üst ettiğini’ savundu.
Gazeteler, Akıncı’nın bu önerisi ile Rum tarafını ‘gafil avladığı’ ve Güney’de ‘ortalığın karıştığı’ yorumunu yaptı.

Akıncı önerisi alt-üst ediyor
Haberi ‘Akıncı önerisi alt-üst ediyor’ başlığıyla manşetten veren Haravgi, Lute’un Ada’ya gelmesi ve bugün Brüksel’de AB Dışişleri Bakanları Konseyi’nde, Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye karşı önerdiği önlemlerin sunulması arifesinde  ‘her şeyi alt üst ettiğini’ savundu.
Gazete, Rum yönetiminden bir kaynağın, “her şey havaya uçtu” ve “olguların bir sırası vardı… Şimdi karışıklık var” sözlerini, durumun göstergesi olarak öne çıkardı.
KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamadan alıntılar yapılan haberde, önerinin hidrokarbonların gerilim alanı olmaktan çıkıp verimli iş birliği alanına dönüştürülmesi hedefini taşıdığına işaret edildi.
BM gözetiminde, iki toplumdan eşit sayıda üyeden oluşacak ve AB’nin de gözlemci olarak katılacağı bir komite kurulması önerisinde ayrıca fon kurulması ve fonun faydalı olma yöntemlerine dair detaylara da yer verildiği belirtildi.
Önerinin dağıtımının da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve AB Yüksek Temsilcisi Federaica Mogherini’ye yapıldığına dikkat çekildi.
Gazete okurlarına, TC Dışişleri Bakanlığı’nın, Akıncı’nın Rum tarafına yaptığı hidrokarbonlarda iş birliği önerisine destek beyan edilen, BM’ye AB’ye ve diğer garantör ülkelere bu öneriye destek verme ve iki tarafı bu konuda iş birliğine cesaretlendirme çağrısı yapılan açıklamasının satırbaşlarını da aktardı.

Öneri iletildi
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs İyi Niyet Misyonu’nda koordinatörlük görevi yapan Sergiy Illarionov’u kabul ettiği belirtildi. Illarionov’un, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın doğal kaynaklarla ilgili ortak bir komite kurulması konusunda BM Genel Sekreteri’ne de gönderdiği önerisini Rum lidere ilettiği haber verildi.
Rum haber kaynakları, Rum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya dayanarak, Anastasiadis’in yaşanan gelişmeler ve bahse konu öneri hakkında bilgilendirmek için, yarın Rum siyasi parti başkanlarından oluşan başkanlar konseyinin toplanması direktifi verdiğini bildirdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474