banner564

Kasım’da 6 buluşma

Anastasiadis ile görüşen Akıncı, “Birbirimizi daha iyi anlamaya başladık” dedi

Kasım’da 6 buluşma
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde dün 4.5 saatlik yeni bir görüşme yaptı. Görüşmede, müzakerelerin yoğunlaştırılması ve kasım ayında 6 ayrı görüşme yapılması kararlaştırıldı.
Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, kasım ayında yapılacak görüşmelerin öncekilere göre farklı olacağı, her toplantı sonrası açıklama yapılmayacağı belirtildi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide görüşme sonrası liderlerin de bulunduğu ortamda, liderler adına yaptığı açıklamada, “toplantının işbirliği havasında gerçekleştiğini, bunun 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama’da belirtildiği gibi birleşik Kıbrıs vizyonunu teyit ettiğini” kaydetti.
Mülkiyetle ilgili olarak Eide, “Liderler müzakereciler ve ilgili uzmanların, mülkiyetle ilgili net kriterlerin belirlenmesi yönünde yaptığı çalışmaları; yönetim, güç paylaşımı ve ekonomi konularında taraflar arasında var olan farklılıklar üzerinde devam eden çalışmalarını onayladı” dedi.

AB uyum çalışmaları
Eide, çözüm antlaşmasının hayata geçmesiyle Avrupa Birliği müktesebatını uygulamaya koyabilmesi için “Kıbrıs Türk Kurucu Devleti”ni hazırlama konusunda, uzmanların çalışma başlatmasının Liderler tarafından memnuniyetle karşıladığını da kaydetti.
Çözüm sonrası ticareti kolaylaştırıcı önemli unsurlardan sayılan, gıda güvenliği, bitki sağlığı ve veterinerlikle ilgili düzenlemeler konusunda çalışmalar yapılmaya başlandığını da kaydeden Eide, buna ek olarak hukuk uzmanlarının bir çözüm antlaşmasının parçasını oluşturacak federal yasalar üzerinde çalışma başlattığını bildirdi.
Espen Barth Eide, liderlerin müzakere başlıklarının birbirleri ile bağlantılı olduğunu kabul ettiğini ve liderlerin tüm vatandaşlarının birlikte var olabileceği ve yaşayabileceği birleşik bir Kıbrıs yaratma yönünde çalışma konusunda anlaştığını da belirtti.

Gökkuşağı sürprizi 
Bu arada, açıklama sırasında oluşan gökkuşağı sürprizi, basın yanında liderlerin de ilgisini çekti. Gökkuşağının muhteşem görüntüsüne işaret ederek kısa bir sohbet yapan liderler ile Eide’nin bu anı fotoğraf karelerine yansıdı… 


Akıncı: Mülkiyet kriterlerini konuşmaya başladık
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde mülkiyet başlığı altında kriterlerin konuşulmaya başlandığını söyledi.
Görüşmede mülkiyetle ilgili yoğun saatler yaşandığını anlatan Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının hassasiyetlerinin aktarıldığını, Rum tarafının bakış açısının kendilerine iletildiğini ifade etti. Akıncı “birbirimizi daha iyi anlamaya başladık” dedi.
Bir soru üzerine Akıncı, ABD, İngiltere, Almanya, Rusya dışişleri bakanlarının kasım ayında adayı ziyaret etmelerinin beklendiğini ve Rusya Dışişleri Bakanı hariç 3 bakanın kendileriyle de görüşeceğini ifade etti.
Kıbrıs’ta iki taraf bulunduğunu ve yabancı konukların iki tarafın görüş ve fikirlerini kendi mekânlarında dinlemesinin sürece katkı yapacağını söyleyen Akıncı, Rusya Dışişleri Bakanı’nın da Cumhurbaşkanlığı’na ziyaret yapmasının çözüme katkı koyacağını ekledi.

Anastasiadis: İyi ve verimli bir görüşmeydi
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile dünkü görüşmesini “iyi ve verimli” diye niteledi.
Bu yoğunlaştırmadan sonuç almaya çalışacaklarını belirten Anastasiadis, “Eğer karşı taraftan da iyi niyet olursa umarım sonuçlandırırız” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2015, 12:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473