banner564

Katı kurallar konmalı

Sanayi bölgesinde dün başlayan temizlik çalışmasının bir haftada tamamlanması hedefleniyor

Katı kurallar konmalı
banner598
   Lefkoşa Türk Belediyesi, Sanayi Dairesi, Sanayi Odası ve Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi Danışma Kurulu’nun işbirliği çerçevesinde, Organize Sanayi Bölgesi’nde dün başlayan  temizlik kampanyasının bir hafta devam edeceği bildirildi.
   Dün sabah saat 10.00’da başlayan ve 3 dozer, 2 çekirge, 7 kamyon ve 8 temizlik işçisinin katıldığı çalışmada, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki katı atıkların az bir kısmı toplanırken, bölge sakinleri “ayların, yılların ihmali bir haftada temizlenemez” görüşünde.
   Sanayi bölgesini kirletenlerin, yine bu bölgede faaliyet gösteren işletmelerin olduğuna dikkat çeken bir işletme sahibi şöyle dedi:
   “Bazı işletmeler, işyerlerinin önüne ağaç dikmeye, etrafı temiz tutmaya çalışırken, büyük bir çoğunluğu ‘çöp kasası’ olmamasını veya belediyenin çöpleri toplamamasını gerekçe göstererek, kendi iş yerinden çıkarılan pislikleri, başka iş yerlerinin önüne bırakıyor. Ayrıca gıda üretimi yapan bir işyerinin bitişiğinde kaporta veya boyama işleri yapılabiliyor. Bunlar bir planlamanın, bir sistemin olmamasından kaynaklanıyor.En büyük sorumluluk ise başta Sanayi Dairesi’nin ve belediyenindir. Ancak dünkü temizlik çalışmaları sırasında kameraların karşısına geçen Sanayi Odası yetkililerinin sorumluluğu ve ihmali hepsinden fazladır.”
 
Çöp atanlara ceza kesilmeli
   Çöplerini, kasa içinde istiflemeyen ve etrafa dağıtanların tespit edilerek ağır cezalara tabi tutulması gerektiğini söyleyen Sanayi bölgesindeki bir başka işletme sahibi, şunları kaydetti:
   “Günlerce, haftalarca kapı önlerinde bırakılan çöpler, rüzgar estiği zaman her tarafa yayılıyor. Bugün sanayide sadece sinek değil, çok ciddi anlamda fare sorunu var. Ve bu sanayi bölgesinde gıda ve su üretimi yapan işletmeler var. Halkın sağlığı ile oynayanlar için herhangi bir önlem düşünülüyor mu?.
   Yine bu bölgede yıllardan beri boş arazileri kullanma hakkını üzerlerinde tutanlar, büyük paralar karşılığında satış yapıyorlar. Bazıları büyük paralar kazanırken, gerçek anlamda yatırım yapanlar resmen kazıklanıyor. Bu nasıl bir sistem?. Hükümet nerede, Sanayi Odası nerede?.”

Hurda araçların depolarında yakıt var
   Sanayi bölgesini ‘patlamaya hazır bir yanardağa’ benzeten bir başka işletmeci, Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’nın, tüm hurda araçları kaldırma çağrısının yerinde olduğunu söyledi. İşletmeci “sadece yollarda gözle görülür halde olanlar değil, birçok işyerinin görünmeyen kısımlarında, özellikle arka bahçelerinde bulunan tüm hurda araçlar kaldırılmalıdır” diyerek, şunları ilave etti: 
   “Sanayi bölgesinde işyerlerinin ön ve arka bahçelerinde atıl duran, hatta yol kenarlarına çekilen onlarca hurda araç vardır. Bunların hemen hepsinin deposunda yakıt vardır. En ufak bir ateşlenme durumunda bölgenin olduğu gibi havaya uçma riskini hiç kimse görmüyor ve önlem almıyor.Olası bir felaket karşısında Sanayi Odası, kendi üyelerine ve halka nasıl bir hesap verecek?. Bu kadar pasif, bu kadar etkisiz bir kurum olamaz.”

Harmancı:Temizlik kampanyası sürecek
   LTB Başkanı Mehmet Harmancı, uzun zamandır gündemde olan Organize Sanayi Bölgesi’nin, belediye, Sanayi Dairesi, Sanayi Odası ve Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi Danışma Kurulu’nun birlikte düzenlediği çevre temizliği kampanyasıyla temizlenmeye başladığını belirterek, çalışmaların bir hafta süreceğini kaydetti.
   Çalışmaya Belediyeler Birliği içindeki; Girne, Gönyeli ve Değirmenlik belediyelerinin de hafta içinde katkıda bulunacağını ifade eden Harmancı, çalışmanın belirli aralıklarla devam ettirileceğini söyledi.
   Belediyenin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki hurda araç sahiplerine yönelik 18 Ağustos tarihinde kadar bir ihbar süresi tanındığını anımsatan Harmancı, bugüne kadar kaldırılmayan söz konusu hurda araçların hafta içinde toplanacağını vurguladı.
   LTB Başkanı Mehmet Harmancı 2007 yılında imzalana protokolü aynı şartlarda revize etmek istediklerini de belirterek, çalışmaya katkıda bulunan kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerine teşekkürlerini sundu.

Çıralı: Kökten çözecek
   Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise Organize Sanayi Bölgesi’nde yıllardır devam eden çöp sorununu kökten çözecek temizlik çalışmasına start verdiklerini belirterek,  bir hafta sürecek çalışmada esas önemli olan noktanın çöplerin kaynağında ayrıştırılması olduğunu vurguladı.
    Çalışma tamamlandıktan sonra temizliğin sürekliliği ve sürdürülebilirliğin sağlanması yönünde belediye ile işbirliğine devam edeceklerini ifade eden Çıralı, kampanyaya katkıda bulunan belediye, işadamı, sanayici ve oda üyelerine teşekkür etti.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2014, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473