banner564

Kaynağı belli değil

Bir yıl önce ülkeye gelen ve ihbar üzerine 58 bin dolarla yakalanan Nijeryalı zanlının 30 bin Euro değerinde Mercedes araba satın aldığı da ortaya çıktı

Kaynağı belli değil
banner598

 Suna ERDEN

Girne’de asayiş ekiplerinin gerçekleştirdiği rutin kontrollerde 58 bin 700 dolar ile yakalanan ve izahat isteyen polis, konuyu kapatması için rüşvet teklif eden Valentine Chiedu Ubaka ile suçla bağlantılı tutuklanan kuyumcu Metin Kızıltunç 12 gün süren tutukluluğun ardından dün teminata bağlandı. Girne Kaza Mahkemesi’nde önceki gün gerçekleştirilen 4 saatlik duruşmanın ardından zanlılar hakkındaki teminat kararı dün açıklandı.
Teminat kararında Ubaka’nın 2018 yılı Mart ayında öğrenci kaydı yaptırdığı ancak ne ders seçtiği ne de okula gittiği belirtildi. Zanlı Ubaka’nın 30 bin Euro değerinde Mercedes marka arabası olduğu öğrenilirken, kararda zanlıya ait lüks araçla ilgili de araştırma yapıldığı açıklandı.
Zanlının üzerinde bulunan para ve aracı alırken ödediği meblağların kaynağını açıklayamadığı kaydedildi.

Bir izahatı yok
Teminat kararını okuyan Yargıç Meltem Dündar, 15 Haziran tarihinde zanlı Valentine Chiedu Ubaka’nın Girne’de 58 bin 700 dolar ile yakalandığını, kendisinden para ile ilgili izahat isteyen görevli polise konuyu kapatması için rüşvet teklif ettiğine dair iddialar olduğunu söyledi.
Dündar,  Ubaka hakkında rüşvet suçundan başlatılan soruşturmanın tamamlandığını, zanlının ifadesinde suçlamayı kabul etmediğini belirtti.
Dündar, zanlının aleyhindeki ikinci suçlamanın ise ‘Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası'na’ aykırı hareket olduğunu belirterek, bu konudaki soruşturmayı yürüten polisin, henüz bir sonuca varmadığını kaydetti.
Soruşturma memurunun paranın kaynağı ile ilgili araştırmaların uzun sürebileceğini söylediğini, suç geliri olmama ihtimali de bulunduğunu aktardığını belirten Dündar,  ancak zanlının üzerinde bulunan para ile ilgili bir izahatta bulunamadığını söyledi.

Lüks araç soruşturmada
Dündar, ayrıca zanlının lüks bir aracı olduğunu, arabayı alırken yaptığı ödemelerin de kaynağını belirtemediğini anlattı.
Yargıç Dündar, zanlının 16 Mart 2018 tarihinde üniversiteye kayıt yaptırdığını ancak okuldan yapılan soruşturmada ders seçimi yapmadığı ve okulu takip etmediğinin belirlendiğini kaydetti.
Dündar, zanlının ailesinin zengin olduğuna dair ifade verdiğini ancak 12 gündür tutuklu olan Ubaka’nın bu sürede iddiasını ıspatlayacak bir olgu mahkemeye sunmadığını söyledi.
Dündar, zanlının rüşvetle itham edildiğini, bu suça 5 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü belirtti. Dündar, zanlı hakkındaki ikinci suçlamanın ise 15 yıl hapislik öngördüğünü açıkladı.
Dündar, zanlı aleyhinde iki ciddi itham olduğunu, lüks aracının ve üzerinde bulunan paranın kaynağını açıklayamadığını, ayrıca okula kayıt yaptırdıktan sonra devam etmediğini ifade ederek, tüm bu olgular ışığında zanlı hakkında tutuklu yargılanması kararı verdiğini söyledi.
Dündar, zanlıyı 20 günü aşmayacak bir süre ile cezaevine gönderdiğini açıkladı.

Kızıltunç hakkında ek soruşturma
Zanlı Metin Kızıltunç’un ise zanlı Ubaka yakalandıktan sonra polise giderek, paranın kendisin ait olduğunu, zanlıya 85 bin dolar verdiğine dair ifade verdiğini belirten Dündar, Kızıltunç’un daha sonra bu ifadesini değiştirip “kardeşimin yönlendirmesiyle o şekilde beyan verdim” dediğini aktardı. Dündar, zanlının ikinci bir ifade verip zanlıya para vermediğini söylediğini belirtti.
Zanlı Kızıltunç ile ilgili yapılan soruşturmada şüpheli banka hareketlerinin görüldüğünü kaydeden Dündar, ayrıca Kızıltunç’un başka bir suçtan teminat altındayken ‘Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası'na aykırı hareket’ suçundan tutuklandığını belirtti.
Zanlının askıda davası bulunmasını, başka bir suçtan teminat altındayken yeniden tutuklanmasını değerlendiren Yargıç Dündar, Metin Kızıltunç’un da tutuklu yargılanmasına emir verdi. Dündar, zanlıyı 20 günü aşmayacak bir süre ile cezaevine gönderdiğini açıkladı.
Dündar, ayrıca zanlı hakkında adaletin erken tecellisine mani olma ve polise yalan ifade verme suçlarından da hakkında soruşturma açılmasına emir verdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474