banner564

“Kıbrıs Sorununda Üniversitelerin Yeri”

DAÜ’de akademik yılın ilk dersi, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ders sunumuyla başladı

“Kıbrıs Sorununda Üniversitelerin Yeri”
banner598
2015-2016 Akademik Yılı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda verdiği “Kıbrıs Sorununda Üniversitelerin Yeri” konulu ders sunumuyla başladı.
DAÜ’de akademik yıla başlama töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlandı. Planlanan müzik dinletisinin, Türkiye’deki terör saldırısından dolayı iptal edildiği törene, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı, Gürdal Hüdaoğlu, DAÜ Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, YÖDAK Başkanı Hüseyin Gökçekuş, CTP Milletvekili Erkut Şahali, UBP Milletvekili Ahmet Kaşif, DP Ulusal Güçler Milletvekili Fikri Ataoğlu, TDP Milletvekili Zeki Çeler, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir de katıldı.
Törenin sonunda Cumhurbaşkanı Akıncı’ya DAÜ Rektör Vekili Osam, akademik yılın ilk dersini vermesi adına bir plaket hediye etti.

Geçmişten dersler çıkararak…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ankara’da yaşan terör olayını kınayarak başladığı sunumunda, “Bu acıyı hem şahsım, hem de KKTC adına paylaşıyorum” dedi. Bu tür eylemlerle hedefe ulaşılmasının mümkün olmadığını kaydeden Akıncı, terörün, kaos ve istikrarsızlıktan başka bir şey yaratmadığını söyledi. Akıncı dayanışma ve birliktelik sergilemenin terörü durduracak en önemli unsur olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta iki kesimliliğin taraflarca farklı yorumlandığına ancak geleceği, geçmişten dersler çıkararak kurmak gerektiğini belirtti. Akıncı, “Bölgemiz kaotik bir ortamın içerisinde. Geldiğimiz noktada, güzel bir örneğe bölgenin de ihtiyacı vardır. Parçalanma yaşanırken, bütünleşme, bir araya gelme, işbirliği yapma, birlikte kazanma, enerji politikalarının ayrıştırıcı ve bölücü olması yerine birleştirici olması, kazan kazan durumları yaratması gibi, güzel örneklerin ortaya çıkabileceği bir konjonktür var” dedi.

“Kuzey ve güneydeki üniversiteler ortak çalışma yapsın”
KKTC ve Güney Kıbrıs’taki üniversitelere “ortak çalışma yapma” çağrısında bulunan Akıncı, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıslı Türklerle işbirliğinin KKTC’nin tanınmasına yardımcı olacağı saplantısından kurtulması gerektiğini söyledi. Akıncı, mobil telefonlarda yapılacak işbirliğinde de tanınma saplantısıyla karşılaşıldığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, çözümle birlikte Euro’ya geçiş için çalışmaların şimdiden başlatılacağını da açıkladı.


“Üniversiteler büyük zenginlik”
Cumhurbaşkanı Akıncı, üniversitelerin müzakerelere bilimsel bir yaklaşım ve rehberlik açısından önemli bir kaynak oluşturduğunu kaydetti.
Üniversitelerdeki eğitim kalitesinin belli bir standardın altına düşmemesi gerektiğini kaydeden Akıncı, üniversitelerin KKTC için büyük bir zenginlik olduğunu söyledi.
Akıncı, ezberleri yıkmak ve yeni ufuklar açılmasında üniversitelere önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Osam: Amaç rakamsal büyüme değil, kalite
DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam da törende yaptığı konuşmaya, Ankara’daki terör saldırılarını kınayarak başladı.
DAÜ’nün, tansiyonu yüksek olan bölgede önemli bir görev üstlendiğine işaret eden Osam, 104 farklı kültürü, din-dil ayırımı gözetmeksizin, kültürel zenginlik olarak görerek verilen eğitimin dünya barışına ve dayanışmasına katkı koyacağına olan inancını dile getirdi.
Amaçlarının rakamsal büyüme değil kalite olduğunu belirten Osam, üniversiteyi kendi kendine yeten bir yapıya kavuşturmanın hedeflendiğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2015, 11:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474