banner564

Kriz derinleşti

Türkiye’de olduğu gibi KKTC’deki hastalar her 4 ilaçtan bir tanesini bulamıyor

Kriz derinleşti
banner598

Özlem ÇİMENDAL

İlaç fiyatlarına yüzde 90’a varan oranlarda zam yapılmasına karşın; özellikle tansiyon, antibiyotik, ağrı kesiciler, göz damlası ve öksürük şuruplarının piyasada tamamen tükendiği belirtildi. Türkiye’de olduğu gibi KKTC’deki hastalar her 4 ilaçtan bir tanesini bulamıyor ve eczaneleri dolaşmak zorunda kalıyor.
Diyalog’a konuşan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Dicle Tekiner Hassan, ilaç sıkıntısını doğrularken, sorunun çözümü için Sağlık bakanlığı nezdinde girişim yaptıklarını, sonuç alamayınca Türkiye’nin KKTC Büyükelçiliği’ne başvurduklarını söyledi. Hassan “yüksek fiyat artışlarına karşın hastalar ilaç bulmakta zorlanıyor” dedi.

Türkiye’de depolar boşaldı
Türkiye’de ecza depolarının boşalması ile birlikte hemen hemen tüm ilaçlarda yokluk yaşanıyor. Türkiye’de eczaneye giden vatandaşlar her dört ilaçtan birini bulamazken, KKTC’de de durum farklı değil. 
Sağlık Bakanlığı ve İlaç ve Eczacılık Dairesi ile yapılan görüşmelerden sonuç alamayan Eczacılar Birliği, konuyu geçtiğimiz hafta Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ile görüştü.
Sorunun hallolduğu, ilaç sıkıntısının  geçtiğimiz pazartesi günü  itibarı ile ortadan kalkacağı duyuruldu ancak bir hafta geçmesine rağmen henüz bir adım atılmadı. 

KKTC ilaca ulaşamıyor 
Konuyla ilgili Diyalog’a açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Dicle Tekiner Hassan, geçen hafta yaşanan sıkıntının çözümüne yönelik adım atılacağı açıklamasını hatırlatarak, “Henüz bir adım atılmış değil. Sipariş ekranlarımız hala kapalı, eksilen ilacın yerine yenisini koyamıyoruz. Bunun temel nedeni de Türkiye’de ecza depoların boşalmış ve ciddi bir ilaç sıkıntısı yaşanıyor oluşu. Piyasada ilaç sıkıntısı sürüyor” dedi. 
Hassan, KKTC’nin ilaç ihraç yasaklı ülkeler arasından çıkarılmış olmasına rağmen, Türkiye’de yaşanan ilaç sıkıntısı nedeniyle ilaca ulaşımda sıkıntı yaşamaya devam ettiğini vurguladı.  

Tansiyon, ağrı kesici ve antibiyotikler tükendi 
Hassan, piyasada şu anda hemen hemen tüm ilaçların eksikliğinin yaşandığını, özellikle de tansiyon, antibiyotik, ağrı kesiciler, göz damlaları ve şurupların tamamen tükendiğini kaydetti.  
Türkiye’de yaşanan ilaç sıkıntısının KKTC’de çok daha ciddi hissedildiğine dikkat çeken Hassan, konunun çözümü için, KKTC makamlarından sonuç elde edemeyince Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne başvurduklarını kaydetti ve sorunun çözümü konusunda sonuca vardıklarını dile getirdi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ck
Ck - 1 yıl Önce

Sağlık Bakanı nerede????

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474