banner564

Krizin ayak sesleri

Doğuş Derya “Gereğinden fazla konuşuyor” diyerek eleştirdiği Özersay’dan “Muhatabım değil” yanıtını aldı, ardından CTP’li Milletvekilleri Başbakanlık’ta toplantıya çağrıldı

Krizin ayak sesleri
banner598

 Suna ERDEN
   Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın  “Federasyon konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile farklı düşüncelere sahibiz” açıklamasından sonra başlayan siyasi gerilim dün CTP Milletvekili Doğuş Derya’nın  sözleriyle daha ciddi boyutlara ulaştı.
   Doğuş Derya, Özersay’ın açıklamalarına, “Gereğinden fazla konuşuyor.  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile aynı düşünmek zorunda değildir. Düşüncelerini kendi adına ya da başkanı olduğu parti adına yapabilir” dedi. Dışişleri Bakanı Özersay da sosyal medya üzerinden isim vermeden, “Boş konuşuyor, muhatabım değil” diyerek Derya’nın sözlerine tepki verdi.
   Yaşanan bu gelişmelerin ardından Başbakan Tufan Erhürman, dün CTP’li Bakan ve Milletvekillerini toplantıya çağırdı. Toplantıda; yaşanan gerilim üzerine hükümetin devam edip, etmeyeceği üzerinde tartışmaların yapıldığı ve hükümet krizine gerek olmadığı sonucuna varıldığı öğrenildi.
   Diyalog’a konuşan CTP Milletvekili Asım Akansoy da ortamı gerecek bir durum olmadığını, sorunların konuşarak aşılacağını ifade etti.

Derya: Gereğinden fazla konuşuyor

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, geçtiğimiz Perşembe günü Diyalog’a yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununun çözümü konusunda federasyon çalışmalarının artık tıkandığını ifade ederek, bu konuda ısrarcı olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile farklı düşüncelere sahip olduklarını söylemişti. Özersay’ın bu açıklamasına önce Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan tepki geldi. Akıncı, geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada bu tür konuların medya önünde tartışılmasından yana olmadığını söyledi.
    CTP Milletvekili Derya ise dün katıldığı bir TV programında Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay’ı hedef aldı. Derya  “Aslında Özersay gereğinden fazla konuşuyor” diyerek tartışmanın fitilini ateşledi. 
Derya, açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Dışişleri Bakanı olarak, verdiği bazı beyanatlar hükümet protokolüne aykırı. Kendisi HP Başkanı olarak, bir milletvekili olarak ebette ki Kıbrıs sorunu konusunda, Sayın Mustafa Akıncı ile aynı düşünmek zorunda değil. Bambaşka bir projesi olabilir. Kendisi zaten Federal çözümü savunmadığını, Konfederal bir çözüm istediğini, iki devletli bir çözümü savunduğunu, yani geçmişte Tahsin Ertuğruloğlu Bey nasıl konuştuysa aynı minimalde görüşleri olduğunu biliyoruz.
HP Başkanı olarak ve kendi partisi adına böyle şeyleri söylemesinde hiçbir sorun yoktur. Aday olmak isterse de bu demokrasidir. Tabi aday da olacak, halkın karşısına çıkıp oyunu da talep edecek. 
Fakat Dışişleri Bakanı olarak attığı bazı adımlar ve bazı demeçler hükümetin içerisinde bulunan dört partiyi temsil etmiyor. Kendisi zaman zaman hükümetin görüşleridir gibi söyledi. Bizim CTP olarak Kıbrıs sorunundaki duruşumuz bellidir. İki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı Federal çözüm. Dolayısı ile bizim adımıza, hükümeti temsilen bu şekilde konuşması kabul edilebilir değildir.”

Özersay: Muhatabım değil

Derya’nın bu çıkışına Bakan Özersay sosyal medya hesabı üzerinden cevap verdi. 
Özersay,  isim vermeden, “Boş konuşuyor, muhatabım değil” açıklaması yaptı.
Özersay’ın sosyal medyadaki paylaşımı şöyle;
“Biz Dışişleri Bakanı olarak gecemizi gündüzümüze katıp görevimizi yapmaya çalışırken bir milletvekili ‘Özersay çok konuşuyor’ diyerek aslında boş konuşuyor. Bu ülkenin bu anlamsız tartışmalarla kaybedecek zamanı yoktur. Bu türden polemikler üzerinden prim yapmaya çalışanlar benim muhatabım değildir.”

Akansoy: Konuşularak çözülür

   CTP Milletvekili Asım Akansoy ise Diyalog’a yaptığı açıklamada ortamı gerecek bir durum olmadığını; sorunların konuşarak aşılacağını ifade etti. Ortada bir tartışma olmadığını da söyleyen Akansoy, şöyle devam etti: 
   “Ben ortada bir tartışma olduğunu düşünmüyorum. Biz siyasiler sorumluluk sahibi kişileriz. 4 siyasi partinin farklı görüşleri olabilir. Tek amacımız hükümeti verimli bir şekilde sürdürmektir. Önemli olan budur. Gerilecek bir durum yoktur. Ayrıca bunlar karşılıklı konuşarak çözülebilir.”
   Hükümette bir çatırdama olmadığını, dün rutin toplantı gerçekleştirdiklerini ve 4’lü koalisyona bağlılıklarını belirttiklerini söyledi. Akansoy, “Siyasi partiler duruşları ile ilgili açıklamalar yapabilir. Dediğim gibi hükümette olmamızın bilincindeyiz ve bu sorumlulukla hareket ediyoruz” dedi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474