banner564

Kuraklık vurdu

2016 yılında Güney Kıbrıs’a 900 ton olan patates ihracatının 2017’de 500 tona gerileyeceği öğrenildi

Kuraklık vurdu
banner598
Pelin YÜKSELAY
Kuzey’den patates ihraç ettiği gerekçesiyle geçtiğimiz yılın Ekim ayında Rumlar tarafından linçe maruz kalan Hristos Hristofi isimli Rum tüccar, ülkemizden patates ithal etmeye devam ediyor. Diyalog’a konuşan Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) Müdürü Ragıp Ratip, yaşanan linç olayının ardından, Güney’e patates ihraç etme konusunda bir gerileme yaşanmadığını, ihtiyaç olduğu takdirde zaman zaman ihraca devam ettiklerini ifade etti.  Güney Kıbrıs’ta patates üretiminin fazla olduğu dönemlerde, Kuzey’den alınan patatesin Rum üreticiler arasında gerginlik yarattığını kaydeden Ratip, “Rumlar KKTC’den patates almayı piyasa rahatlayacaksa kabul ediyorlar. Bunun haricinde yapılan alımları istemiyorlar ve protesto ediyorlar” şeklinde konuştu. Ratip, Güney Kıbrıs’ta patates üretiminin yeterli miktarda yapıldığı  zaman, KKTC’den alım olduğu takdirde, tüccarların yine aynı tepki ile karşı karşıya kalabileceklerini belirtti.
“2016’da 900 ton ihraç ettik”
Güney Kıbrıs’a ihraç edilen patates miktarıyla ilgili rakamsal bilgiler de aktaran Toprak Ürünleri Kurumu Müdürü Ragıp Ratip, geçtiğimiz yıl Güney’e 900 ton patates ihraç edildiğini kaydetti.  Ratip, bu yıl da 500 tonluk bir ihraç gerçekleştirmeyi hedeflediklerini anlattı.   Bu yıl Güney’de de, Kuzey’de kışın kurak geçtiğini kaydeden Ratip, “Şu an kendi ürettiğimiz patatesimiz ülkemize yetiyor, aynı şekilde Güney Kıbrıs’a  ilerleyen zamanlarda bu ihracı peyderpey gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
“İki tarafta da üretim düştü”
Patates tohumu alımlarında da azalma olduğunu kaydeden Ratip, Güney Kıbrıs’ta da tohum almalarda azalma olduğunu bildiklerini ve ilerleyen zamanlarda patates açığı oluşabileceği uyarısında bulundu. Ratip, Her iki kesimde de patates üretiminin geçmiş yıllara göre düştüğüne de vurgu yaptı.
“Üretici memnun”
Kuzey Kıbrıs’taki patates üreticilerinin memnun olduğunu da sözlerine ekleyen Ratip, “amacımız dengeyi kurup, üreticinin para kazanmasını sağlamaktı” diyerek, bu dengeyi kurduklarını kaydetti. Ratip, 2017’deki amaçlarının da üretimi artırıp, ihracatı da fazlalaştırmak olduğunu söyledi. Ratip sözlerini, ‘biz göreve geldikten sonra patatesçi kazanmaya başladı’ diyerek tamamladı.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2017, 12:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474