banner564

Kuzeyde sevinç güneyde öfke

Yüzlerce kişi, 46 yıl sonra açılan Maraş kentine akın etti

Kuzeyde sevinç güneyde öfke
banner598

Ömer KADİROĞLU-Hüseyin ÇİÇEK

‘Hayalet şehir’ olarak adlandırılan Kapalı Maraş’ın bazı bölümleri 46 yıl sonra dün halkın ziyaretine açıldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun yasak koyması nedeniyle resmi açılış töreni yapılamadı. Sahil şeridi ve Demokrasi Caddesi’ni ziyaret ise saat 12.00’de başladı ve yüzlerce kişi Dr. Fazıl Küçük Stadyumu yanındaki kapıdan geçerek kente akın etti.
   Tarihi açılışı KKTC, Türkiye ve Güney Kıbrıs’tan çok sayıda basın mensubu takip etti. Kentin değişik yerlerinde hatıra fotoğrafı çeken Türkler memnuniyetlerini dile getirirken, Rum tarafından yükselen tepkiler tırmanışa geçti. Bazı Rum örgütleri dün akşam saatlerinde Derinya Sınır Kapısı’nda toplanarak Türkiye aleyhtarı eylem yaptı.
   Demokrasi Caddesi üzerindeki yolun kenarları emniyet şeritleriyle kapatılırken, yol boyunca uyarıcı levhalar yer adı. Bazı ziyaretçiler ise denize girerek serinledi. 
Sağlık tedbirleri de alınarak kapının girişinde ambulans ve sağlık ekibi hazırda bekletildi.

Şehri ziyaret edecekler şu kurallara uyacak
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Kapalı Maraş’ın bir kısmının, dünden itibaren, 09.00-17.00 saatleri arasında, halkın yaya ziyaretine açıldığını duyurdu ve uyulması gereken kuralları açıkladı.
GKK’dan yapılan açıklama ve ziyaret süresince uyulması gereken kurallar şöyle:
1. Ziyaret, 09.00-17.00 saatleri arasında yaya olarak yapılabilecektir.
2. Ziyaretçiler, Gazimağusa Dr. Fazıl Küçük Stadyumu’nun bulunduğu bölgeden giriş yaparak, Demokrasi Caddesi ve bu caddede bulunan Bilal Ağa Mescidi ile sahil kesiminde Kennedy Caddesi ve doğusunda (deniz tarafını) işaretle belirtilen bölgeye kadar (askeri tesisler hariç olmak üzere) alanı gezebilecekler, denize girebileceklerdir.
3. Ziyaretçilerin, can güvenliği için yollar ve işaretlenmiş bölgeler dışına çıkmamaları, hiçbir binaya girmemeleri, yabani/zehirli hayvanların bölgede bulunması gerekçesi ile çalı ve otluk bölgelerin içerisinden dolaşmamaları, bölgedeki işaret ve levhalarda belirtilen ikazlara uymaları kişisel güvenlikleri kapsamında önem arz etmektedir.
4. Sadece ziyarete açık bölgelerden, dron kullanımı hariç, fotoğraf almasına müsaade edilecektir. Ancak ziyarete açılan bölge içerisinden dışarıya herhangi bir nesne çıkarılmayacaktır.
5. Maraş bölgesinde bol miktarda bulunan ve yerleri açıkça görülemeyen su kuyusu ile foseptik çukurları nedeniyle yollar dışına çıkılması tehlike arz etmektedir.
6. Ayrıca, bölgede dayanıklılığını kaybetmiş yapılardan düşebilecek parçalar kişilerin can güvenliğini tehlikeye sokabilecektir.
7. Olası bir tehlike durumunda Alo 155 Polis İmdat hattı aranarak yardım talebinde bulunulabilir.
8. Bu uygulamanın devamlılığı ve geliştirilmesi, saygıdeğer halkımızın kurallara uyduğu müddetçe değerlendirilecektir.
9. Geçmişten geleceğe Kıbrıs Türkü’nün varlık mücadelesine ışık tutan, Kıbrıs Türkü’nden gücünü alan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, siz kıymetli vatandaşlarımızla el ele; milletinin emrinde, vazifesinin başında, sizlerin can ve mal güvenliğini korumaya devam edecektir. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Vatandas
Vatandas - 4 yıl Önce

Boyle bir acilisin kimseye hicbir faydasi olmaz ustelik Kibris sorunun cozulmemesi icin yapilmis bir adim olmaktan da ileriye gitmez. Secim icin yapilmis propaganda dan baska birsey degil. Kibris sorununun cozulmesini istemeyenler sevinmistir buyuk ihtimal.

Sokaklarda gezip birkac fotograf cekmekten baska kimseye bir kurus faydasi yok bu isin. Boyle bos islerle ugrasacaginiza gercekten cozum getirebilecek hamleler yapmak daha akillica.

xyz
xyz - 4 yıl Önce

vatandas kurdesen dokuyon antihistaminik al seni kim devlet yapti once onu dusun agla agla acilirsin belki icine atma sisersin

xyz
xyz - 4 yıl Önce

sikma kendini germe bu kadar rahat ol yoksa bagisikligin duser sonra covid olup yatacak pandemi hastanesi de bulamazsin veya 15 gun disini sikarsan acilisa yetisirsin bir de kim kazanirsa kazansinTC disinda hareket mi edebilecek saniyorsun hayalci vatandas

xyz
xyz - 4 yıl Önce

sayin Akinci ve yeni duzen duzulenciler de kahrolmustur sabaha kadar gozlere uyku girmemis gozler kan canagina donmustur breh breh

Hilmi yavuz
Hilmi yavuz @xyz - 4 yıl Önce

Bre yeye ic ic doymadiniz.Hala daha ganimet icin harabelere kosuyorsunuz.Orasi yikilmali Taslarida dip karpaza tasinmali.Baska harbe istemeyiz

xyz
xyz - 4 yıl Önce

sayin Akinci ve yeni duzen duzulenciler de kahrolmustur sabaha kadar gozlere uyku girmemis gozler kan canagina donmustur breh breh

Duygu Pınar
Duygu Pınar - 4 yıl Önce

46 yıl. Denizanası basmadan önce açamamış olmanın dayanılmaz hafifliği ya da ağırlığı, kişiye göre.

xyz
xyz - 4 yıl Önce

kibris sorununun cozulmedigini kim soyledi size kalsak palikaryaya adanin hepsini peskes cekwriz de yemezler daha amac guneyi de goturmek breh breh

Vatandas
Vatandas @xyz - 4 yıl Önce

Eger su andaki durumu "sorun cozulmus" olarak goruyorsan senin ne Kibristan ne de Kibrislilardan nane kadar anladigin yok demektir.

hergun buraya gelip Kibirslilara hakaret etmekle de birsey becerdigini saniyorsun ama kendi kendine gelin guveyi oluyorsun.

Maras in "SOZUM ONA" acilmasi Tatara secimlerde destek vermek icin yapilmis bir secim propagandasindan baska birsey degildir. Sokaklarda birkac kisinin gezip fotograf cekmesinden baska bir naneye de yaramaz.

Sanki Maras acilmis da Milyarlik oteller yapilacakmis gibi yalandan bir hava yaratiliyor, milleti gaza getirmeye calisiyorlar, baska birsey yok. O buldozerler sadece sokaklari temizlemekten baska bir ise yaramiyor, hepsi show.

Secimler gecince de unutulur gider , her zamanki gibi.

Kibris sorunundan hicbirsey anlamiyorsan kibrtislilalra bir sor sana anlatsinlar sorun ne , boyle cahil cahil yorum yapma buralarda bosuna, rezil oluyorsun sadece.

xyz
xyz - 4 yıl Önce

vatandas veya haymatloz protesto gosterilerinde yeni duzen duzulencilerle birlikte boy gosterdiniz mi breh breh


SIRADAKİ HABER

banner608

banner473