banner564

Kuzeyden tepki yağdı

Güney Kıbrıs’ta kundaklanan ve faillerinin hala bulunamadığı tarihi Denya Camisi’nin çatısının büyük ölçüde yandığı belirtildi

Kuzeyden tepki yağdı
banner598
Din İşleri Başkanlığı Larnaka Temsilcisi Şakir Alemdar başkanlığındaki bir heyet, Güney Kıbrıs’ta bulunan ve önceki gün sabah erken saatlerde kundaklanan Denya Camisine giderek incelemelerde bulundu.
Din İşleri Başkanı Talip Atalay, konuyla ilgili açıklamasında, inceleme sonucunda, caminin çatısının büyük ölçüde yandığının tespit edildiğini ve heyetin Denya Camisinin dün sabah itibarıyla tamiratına başlanıldığını gözlemlediğini kaydetti.
Alemdar’ın köyün papazı, ileri gelenleri ve köylülerle de konuyla ilgili görüştüğünü ifade eden Atalay, görüşülen kişilerin olaydan duydukları üzüntüyü ilettiklerini ve çalışanlarla yapılan görüşmede, Denya Camisinin tamiratının iki hafta içerisinde bitirilebileceğinin öğrenildiğini belirtti.

“Barış umudunu söndürmeye yönelik…”
Talip Atalay, Güney Kıbrıs’ta Denya Camisi’ne yapılan saldırıyı şiddetle kınayarak, bu tür saldırıların her türlü barış umudunu söndürmeye yönelik eylemler olduğunu kaydetti. 
Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in faillerin bulunması ve cezalandırılması yönünde yaptığı açıklamadan da memnuniyet duyduğunu belirten Atalay, bu açıklamalar doğrultusunda işlemlerin neticelenmesini beklediklerini vurguladı. 

Taçoy: Türk düşmanlığının ürünü
Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-Ulusal Güçler) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Denya Cami’sinin kundaklanmasının Rum liderliğinin gençleri ve çocukları Türk düşmanlığı ile yetiştirmesinden kaynaklandığını ileri sürdü.
Geçmişte kundaklanan Güney Kıbrıs’taki Denya Camisi’nin restore edildikten sonra yeniden kundaklanmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Hasan Taçoy, olayın “küçümsenecek” bir olay olmadığını ve “Güney Kıbrıs’ta bir kesimde var olan ancak şu anda sinmiş görünen Türk düşmanlığının hangi boyutlara varabileceğinin yeni bir örneği” olduğunu savundu.
Denya olayı ve önceki saldırılara işaret ederek Hasan Taçoy, olayların Türk tarafının, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devam etmesi, iki kesimlilik, Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nin mülkiyet ve nüfus yapısına özel bir önem verilmesi, varılacak anlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku olması yönünde “en küçük bir taviz” vermemesi gerektiğini “gözler önüne serdiğini” belirtti.

Reklama yönelik işler…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve ekibini “pembe tablolar” çizmek ve “reklama yönelik işler” yapmakla eleştiren Taçoy, “KKTC Cumhurbaşkanlığı, Kıbrıs Türk halkına gerçek Rum niyetlerini anlatmalı, yeni bir çıkış yolu için toplumsal seferberlik başlatılmasının öncülüğünü yapmalıdır. Bu yapılmadan Rum tarafının bizimle var olan gerçekler temelinde bir anlaşmaya yanaşacağını düşünmek ve beklemek topluma zaman kaybettirmektir” dedi.

Özyiğit: Failler bulunmalı
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Denya camisine yapılan saldırının ve buna benzer olayların çözüm sürecinin önüne takoz koymayı amaçladığını belirtti. 
“Bu tür saldırılar karşısında soğukkanlı ve sağduyulu davranmalıyız” diyen Özyiğit, barış kültürünün yaygınlaşması çabalarının kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Cemal Özyiğit, cami saldırısı hakkında yazılı bir açıklama yaparak, “Failler biran önce bulunup gerekli cezaya çarptırılmalı, bu saldırının failleri de meçhule yazılmamalı” dedi. 

Dışişleri Bakanlığı olayı kınadı
Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs’taki Denya Camisinin kundaklanmasını kınadı.
Bakanlık, Rum yetkililerinin olayların akabinde soruşturma başlatmasını önemli bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirterek, “Bununla birlikte, geçmiş tecrübelerimizden hareketle, başlatılan soruşturmanın daha önce gerçekleştirilen benzer saldırılarda gözlemlendiği üzere sonuçsuz kalmaması ve bu insanlık suçunun faillerinin en erken zamanda bulunarak yargıya intikal ettirilmesi beklentimizdir” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2016, 09:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473