banner564

Kuzeye geçen tutuklanacak

KKTC polisi, bayrağı yakan Rumların kimliğini tespit etti 

Kuzeye geçen tutuklanacak
banner598

 Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Polis Genel Müdürlüğü’nün KKTC bayrağını yakan kişilerin kimliklerini tespit ettiğini ve sınır kapılarından geçmeleri halinde gerekli işlemlerin yapılacağını açıkladı. Özersay, “Bakanlığımızın girişimiyle gerekli araştırmayı yapan Polis Teşkilatımız bayrağımızın yakılmasından sorumlu olanların kimliklerini tespit etmiştir” dedi.

Bakan Özersay, sınır kapılarına bilgi ve talimat verildiğini, tespit edilen şahısların KKTC’ye geçmeleri halinde tutuklanacaklarını ifade etti.
Bu arada Özersay, katıldığı televizyon programında 15 Kasım’da Güney Kıbrıs’taki ELAM eyleminde bayrak yakılması olayına değindi.
Özersay,  ELAM mensuplarınca KKTC bayrağının yakılmasının Kıbrıs Rum tarafının genlerine işlemiş bir durum olduğunu belirtti ve önemli bir tespit yaptı
Özersay şu ifadeleri kulandı: 
“Enosis kararı tartışıldığında Rum tarafının hiç geri adım atmadığını hatırlıyoruz. Kıbrıs Rum tarafından toplumun genlerine işlemiş bir durum var. Değişebilir mi, değişebilir evet. Bir çaba, uğraş gerektirir. Kıbrıs Rum siyasi liderlerinin yapılanların yanlış olduğunu söyleyememiş olması endişe vericidir. Üstü kapalı bir şekilde yapılanı onaylamakla eşdeğerdir. Tabii eleştiri yaptığımız kadar doğru yapılanları da söylememiz gerekir. 2014 yılında Sayın Talat’a yapılan saldırı sonrasında Sayın Anastasiades Rum Polis Genel Müdürü’nü görevden almıştı. Siyasal iktidarın tavrı, tutumu, tedbir alıp almaması bundan sonrası için caydırıcı olma noktasında önemlidir. Yapılan ilkel bir davranıştır. Bir milletin değerlerine, sembollerine hakarettir, ciddi bir saygısızlıktır. Derin bir tepki doğuran provokasyondur. Bu şekilde tanımladığımız bir şeyi kalkıp biz yaparsak aynı saygısızlığı yapmış oluruz. Kıbrıs Türklerinin çok büyük bir kesiminin genlerine işlemiş olan Atatürkçülük üzerinden bir şey söylemek isterim. Mustafa Kemal’in bayrakla ilgili duruşu çağdaş ve medeni bir duruştur. Türk bayrağının üzerine basılıp geçilmesine rağmen önüne serilen Yunan bayrağının üzerinden geçmeyi, üstüne basmayı kabul etmemiştir. ‘Aynı yanlışı tekrar etmem’ demiştir. Üstelik 1920’lerde… Atatürk ilke ve inkılaplarını bu kadar seven, devletini bu ilkeler üzerine kurmuş bir halk olarak bir halka hakaret eden, küçük düşürücü, şiddet içeren davranışları tekrar etmememiz lazım. KKTC’de de bu yanlışların yapılmasına bizim müsaade etmememiz gerekir.”

Rum tarafında katılaşma söz konusu
Kudret Özersay, Rum tarafının yönetimi paylaşma noktasında daha da katı bir noktaya gittiğine işaret etti.  Rum tarafının BM Genel Sekreterliği’ne gönderdiği metinde ‘Bu devletin başı sadece Rum olacak’. Devlet başkanı Kıbrıslı Rum olacak, Başbakanlık dönüşümlü olabilir’ ifadesini kullandığına dikkat çeken Başbakan Yardımcısı, Rum tarafının, devletin başı yani devleti her platformda temsil edecek kişi, her hal ve şartta Rum olacak diyen bir noktada olduğunu söyledi. 

Ne olmuştu
Güney Kıbrıs'ta ELAM Partisi, KKTC’nin 36. kuruluş yıl dönümünde Ledra Palace Sınır Kapısı’nda Türkiye aleyhine slogan atıp, KKTC bayrağını yakmıştı. Bayrak yakma olayına hem Türkiye’den hem de KKTC’den sert tepkiler gelmişti.  

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2019, 12:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474