banner564

Lefkoşa Selimiye Meydanı’nda ‘Avrupa Günü’ etkinliği düzenlendi

Projeler anlatıldı

Lefkoşa Selimiye Meydanı’nda ‘Avrupa Günü’ etkinliği düzenlendi
banner598

 Avrupa Günü nedeniyle Lefkoşa Selimiye Meydanı’nda etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte AB üyeleri ve AB tarafından desteklenen projelerle ilgili bilgiler verildi.
Meydanda 10.00 - 13.00 saatleri arasında düzenlenen etkinlikte canlı müzik performansları, folklor ve dans gösterileri sunuldu.
Ayrıca çok sayıda yerel sivil toplum örgütü, KOBİ ve teknik destek projesi de AB tarafından finanse edilen projelerini sergiledi ve bilgi paylaşımında bulundu.
Etkinliğin açılış konuşmaları, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destekleme Bölüm Başkanı Kjartan Bjornsson ve Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı tarafından yapıldı.
Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destekleme Bölüm Başkanı Kjartan Bjornsson konuşmasında, Avrupa Birliği’nin devam eden bir barış projesi olduğunu vurguladı ve “Tam da burada Kıbrıs’ta olduğu gibi” dedi.

Bin 400 kişiye burs imkanı
Avrupa’da bu barış sürecinin somut fikirler ve girişimlerle köklendiğini belirten Bjornsson, Kıbrıs’ta yapmaya çalıştıklarının da aynı şey olduğunu belirtti. 
AB’de ortak bir tek pazar olduğunu ve aynı şeyi Kıbrıs’ta da yaratmaya çalıştıklarını ifade eden Björnsson, AB’nin öğrenciler için Eresmus staj programı bulunduğunu, Kıbrıs’ta da tamamen bunun aynısı olan bir burs programı bulunduğunu ve bugüne kadar Bin 400 “Kıbrıslı”nın gidip Avrupa’da eğitim almasını sağladığını ifade etti.
Kıbrıs’taki Kültürel Miras Programı ve iki toplumu bir birine bağlamak için gerçekleştirdikleri altyapı projelerinden bahseden Bjornsson,  çözüm süreci açısından zor bir dönemden geçildiğini, ama yine de olumlu ortamların gelişmekte olduğunu kaydetti. Bjornsson yakın zamanda açılan sınır kapılarının toplumlar arasında daha çok etkileşim yarattığını gördüklerini ifade etti.

Harmancı: Hep birlikte çalışalım
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ise, “İnsanların diniyle, diliyle, ırkıyla ayrılmadığı; ezan sesiyle çan sesinin bir biriyle kavga etmediği bir coğrafyada ve kavga etmeyeceği bir coğrafyaya uyanmak istiyoruz biz de” diye konuştu.
Çeşitliliklerin ve farklılıkların bir arada yaşamasının önünde hiçbir engel olmadığını kaydeden Harmancı, “Paskalya da bizim ramazan da bizim; Rumca da Türkçe de İngilizce  de bizim; bu ülke bizim; bu ülke için hep  birlikte çalışalım” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473