banner564

Mağusa’da panik var!

Dünya AIDS gününde, Nijeryalı bir öğrencide HIV virüsü tespit edildi

Mağusa’da panik var!
banner598
Hüseyin ÇİÇEK

1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde,  Gazimağusa’da AIDS vakası ortaya çıktı. Nijerya uyruklu olduğu öğrenilen ve isminin baş harfleri A.E.M olan 28 yaşındaki kız öğrencide HIV(+), AIDS tespit edildi. Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olan 28 yaşındaki Nijeryalı öğrenci önceki gece mide bulantısı şikayeti ile önce özel hastaneye başvurdu.  Özel hastaneden Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne sevk edilen A.E.M’in burada HIV(+) ( AIDS) olduğu tespit edildi. Ambulans ile Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ ne kaldırılan A.E.M’ in Enfeksiyon Kliniğine yerleştirildiği öğrenildi.

Üretici: Bulantı şikayeti ile hastanemize sevk edildi
Konu ile ilgili Diyalog muhabirinin sorularını yanıtlayan Gazimağusa Devlet Hastanesi Baş Hekimi Dr Aykut Üretici, konu şahsın mide bulantısı şikayeti ile özel bir hastaneden Gazimağusa Devlet Hastanesine sevk edildiğini ve hastanede HIV(+) olduğunun tespit edilmesinin hemen ardından Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne sevk edildiğini söyledi. Sözkonusu şahsın Lefkoşa’da Enfeksiyon Kliniğine yerleştirildiğini doğrulayan Üretici, yabancı uyruklu öğrencilere her yıl rutin bir şekilde AIDS kontrolü yapıldığını ifade etti.

Kaçak olduğu yönde iddialar var
AIDS olduğu tespit edilen A.E.M isimli Nijerya uyruklu öğrencinin,  4 yıl önce KKTC’ye geldiği, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki kaydını dondurduğu ve KKTC’de şu anda kaçak olarak kaldığı yönünde iddialar var. A.E.M’in ayrıca özel bir öğrenci yurdunda kaldığı da öğrenildi. 

AIDS’in belirtileri nelerdir?
İnsan bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan AIDS hastalığı kan veya cinsel yollar ile bulaşıyor. Kilo kaybı, ishal, öksürük, ağız ve deride uçuk yara ve lekeler ile lenf bezlerinde büymeler AIDS’in belirtileri arasında.

Cinsel ilişkiye girdiği kişiler olabilir
Öte yandan 4 yıldır Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan ve ülkede kaçak olduğu belirtilen HIV virüsü taşıyan Nijerya uyruklu öğrencinin başka kişilerle de cinsel ilişkiye girdiğinden şüpheleniliyor. Gazimağusa’dan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Enfeksiyon Kliniğinde gözetim altında tutulan Nijeryalı öğrencinin vereceği ifade doğrultusunda, ilişkiye girdiği kişiler varsa tespit edilerek teste tabi tutulacağı öğrenildi. Olay nedeniyle Gazimağusa’da ciddi boyutta panik yaşanıyor.

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2014, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474