banner564

Makam araçlarını eleştirdi

Yurt dışındaki hastanelere ne kadar borç olduğunu bilemediğini söyleyen Yorgancıoğlu, azınlık hükümetinin harcamalarını gündeme getirdi

 Makam araçlarını eleştirdi
banner598
Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.30’da toplandı. Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında başlayan Genel Kurul toplantısında güncel konuşmalar yapıldı.
İlk konuşmayı yapan CTP Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, hükümet icraatlarını ele aldı. 
CTP’nin hükümette olduğu dönemde Lefkoşa’da Domuzcular Burnu arkasında 230 dönümlük bir arazinin ülkeye yeşil alan olarak kazandırılması adına bir karar alındığını hatırlatan Yorgancıoğlu, o dönemde bu konuda Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) ile de görüşüldüğünü kaydetti.
Yurt dışındaki hastanelere ne kadar borç olduğunu bilemediğini söyleyen Yorgancıoğlu, bunlara rağmen azınlık hükümetinin 700 bin Euro’luk Mercedes marka araçlar aldığını ifade etti.

Denktaş: Aldığımız yerden daha iyiye götürmek istiyoruz
Yorgancıoğlu’nu yanıtlamak üzere söz alan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Yorgancıoğlu’nun konuşmasına ithafen “iyi giden yönler eski yılların devamıysa kötü giden yönlerin de eski yılların devamı olduğuna” işaret etti.
Her şeyin daha iyi hale gelmesi için uğraştıklarını anlatan Denktaş, kayıt dışı kalma alışkanlığının devam ettiğinin gözlemlendiğini, bunu çözmek için denetim eksikliğini ortadan kaldıracak adımların atılacağını anlattı. 

Pilli: Kayıplar konusu istismar ediliyor
Daha sonra UBP Milletvekili Ali Pilli “Kayıplarla İlgili Yapılan Açıklamalar” konulu konuşma yaptı. 
Konuşmasında Rum basınında çıkan haberlere işaret eden Pilli, Rum yönetimi yetkililerinin Türkiye’nin kayıplarla ilgili bilgileri saklayarak suç işlediği iddialarına işaret etti. 
Pilli, “İnsancıl bir konu olan kayıplar meselesinin bilinçli olarak Rum tarafınca istismar edilmesi ve Türkiye’ye yüklenmesinin arkasında kendi suçluluk psikolojisi yatmaktadır” dedi. 

Töre: Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi şart
Ardından UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre “Uluslararası Güç Ne Demektir, Türkiye’nin Etkin ve Fiili Garantisi Niçin Gereklidir?” başlıklı konuşma yaptı. 
Töre, Rum ve Yunan yetkililiklerinin Kıbrıs’ta Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin ortadan kaldırılması için uluslararası alanda çalışma başlattığını söyledi. 

Çeler: Barış için çalışmaya başlamak gerek
Daha sonra TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler de “Müzakere Süreci ve referandum” konulu güncel konuşmasını yaptı.
Garantiler konusunda sadece Cumhurbaşkanı’nın değil TC Dışişleri Bakanlığı’nın söylediklerini de göz önünde bulundurmak gerektiğini söyleyen Çeler, TC Dışişleri Bakanı’nın “müzakereler günümüze uyarlanabilir” dediğini ifade etti.
Konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk’ün Anzaklı anne babalara gönderdiği mektubu okuyarak son veren Çeler, farazi düşüncelerden milliyetçi konuşmalardan vazgeçilerek barış için çalışmaya başlamak gerektiğini ifade etti. 

Ertuğruloğlu: Türkiye gerektiğinde müdahale edebilmeli
Bunun üzerine söz alan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu “1960 garanti sistemi aynen korunması gerekir” demediklerini ancak garanti sisteminde aradıkları tek özelliğin, gerektiği takdirde Türkiye’nin müdahale edebilmesi olduğunu dile getirdi.
Bu özelliği taşımayan hiçbir sistemi kabul edemeyeceklerini anlatan Ertuğruloğlu, BM Güvenlik Konseyi kararına bağlı bir sistemin de kabul edilebilir olmadığını anlattı.
Ertuğruloğlu, garanti sisteminin günün koşullarına göre revize edilebileceğini ancak Türkiye’nin gerektiği takdirde tek taraflı müdahale hakkının mutlaka olması gerektiğini belirtti.

Hamzaoğulları: 4 ayda 67 T izni dağıtıldı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda daha sonra CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları toplu taşımacılıkla ilgili konuşma yaptı.
4 ayda 67 T izni dağıtıldığını ifade eden Hamzaoğulları, turistik otobüs izniyle çalışan otobüslerin öğrenci taşıdığını söyledi.
Hükümetin sektöre darbe vurduğunu iddia eden Hamzaoğulları, T izinleri verilenlerin sosyal sigorta yatırımlarının sorgulanıp sorgulanamadığını sordu.

Erçal: Karayolları ile ilgili şikayet var
CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, “Karayollarının Durumu ve Can Güvenliği” konusunda konuşma yaptı. Karayolları ile ilgili devamlı şikayetler aldıklarını belirten Erçal, arzulanan düzeyin bir türlü yakalanamadığını kaydetti. Trafik kazalarında yaşanan can kayıplarına dikkat çeken Erçal, yollardaki sorunların acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı. 

Dürüst: Denetimler birlikte yapılmaya çalışılıyor
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, karayolları için yapılan değerlendirmelerin yerinde olduğunu söyledi. 
Yapılması ve tamamlanması gereken çok iş olduğuna işaret eden Bakan Dürüst, imkanlar el verdiği ölçüde bunların yapılmaya çalışıldığını kaydetti. Çok iyi çalışan bir Karayolları Dairesi olduğunu ifade eden Bakan Dürüst, açılma aşamasına gelen bazı yolların olduğunu belirtti. Konuşmaların tamamlanmasının ardından Meclis Genel Kurulu’nun dünkü birleşimi tamamlandı. 
Cumhuriyet Meclisi’nin bir sonraki birleşimi, 7 Kasım Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2016, 08:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473