banner564

Maratonda ilk  gün geride kaldı

40 Milyon 844 bin 600 TL’lik Cumhurbaşkanlığı bütçesi oy çokluğu ile onaylandı, vekiller 

Maratonda ilk  gün geride kaldı
banner598

Cumhuriyet Meclisi’nde Cumhurbaşkanlığı Bütçesi’nin görüşülmesi sırasında konuşmalar müzakere süreci üzerine odaklandı. Bir ara iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında “Guterres Çervesi’ni biliyorsun, bilmiyorsun” tartışması yaşandı. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 2019 Mali Yılı Bütçesi üzerindeki görüşmelerini dün sürdürdü. 
Cumhurbaşkanlığı bütçesi üzerine ilk sözü, UBP Genel Başkanı Ersin Tatar aldı.
Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın geçmiş günlerde operasyon geçirdiğini anımsatarak, Akıncı’ya Meclis kürsüsünden de geçmiş olsun dileklerini iletti.
Tatar, Kıbrıs Türkü için mücadele veren Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş başta olmak üzere toplumsal mücadeleye katkı koyanları rahmetle andı.
Kıbrıs konusuna değinen Tatar, “Tabii ki barış ve anlaşma istiyoruz. Ama günün sonunda bir devletimiz var. Halk olarak yok olabileceğimiz bir ortama sürüklenebiliriz. Dikkatli olmalıyız. Müzakerelerde en son ‘sıfır asker sıfır garanti’ dendi. Kıbrıs Türk halkı böyle bir anlaşmaya evet demez, demeyecektir. Dememelidir. Bu noktada görüşmeler yine başlarsa vay halimize” dedi.

Sabaha kadar mı düşüneceğiz?
Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Meclis’le istişare içinde olması gerektiğini de söyleyerek, “Sayın Lute geliyormuş. Hangi belgelerle gelecek? Biz sabaha kadar uyumayıp ‘ne verdiler ne vermediler’ diye mi düşüneceğiz? Halkın temsilcisi olarak biz de bilgilendirilmeliyiz. Akıncı hangi noktada, onu anlamaya çalışıyoruz ” dedi.
Yerinden söz alan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay,  dörde bir oranı konusunda Tatar’ı yanıtlayarak, nüfus politikası konusunda kişilerin doğurganlığının konuşulmadığını söyledi.
CTP milletvekili Doğuş Derya da yerinden söz alarak, Tatar’a “Söylediklerinizin içeriği bana popülist geliyor. Keşke bilimsel temelli konuşsanız ki size de yakışan budur” dedi.
Kıbrıs konusunda konuşmaya devam eden Tatar, adil, kalıcı ve yaşayabilir bir anlaşma olursa Kıbrıs Türk halkının bir takım fedakarlıklarda bulunabileceğini, bunu Annan Planı referandumunda da gösterdiğini belirtti. Tatar, “İki ayrı devlet, kuzeydeki devlette egemen Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olacak. Biz böyle bir anlaşmayı zorlamalıyız” diye konuştu.

Guterres Çerçevesi Tartışması
 “Bu memleketin geleceği tek kişinin tasarrufunda değil” diyen Tatar, UBP’nin Guterres Çerçevesi’ni müzakere zemini olarak kabul etmediğini söyledi.
CTP milletvekili Doğuş Derya, yerinden söz alarak Tatar’a, 6 maddelik Guterres çerçevesinin ne olduğunu sordu.
Bu sırada muhalefet ve iktidar arasında “Guterres Çerçevesi’ni biliyorsunuz  bilmiyorsunuz” tartışmaları yaşandı.
Yerinden söz alan UBP milletvekili Resmiye Canaltay, “Partimizin Kıbrıs konusundaki görüşü bellidir. Kimse UBP’yi bilgisiz olarak suçlayamaz” dedi.
CTP milletvekili Asım Akansoy da yerinden söz alarak Tatar’a, “Onursal başkanınızın imzaladığı 11 Şubat 2014 metnini nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sordu.
Tatar, Guterres belgesini kürsüden okuyarak, bu belgeyle garantilerin sorgulandığını söyledi.

Özersay: Halkın hassasiyetlerini biliyoruz
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, HP Başkanı olarak kişisel görüşü ve partisinin görüşünü birçok kez aktardığını söyleyerek, garanti sisteminin devamını savunduklarını belirtti.
Özersay, halkın garantiler konusundaki hassasiyetini de dile getirdiklerini ve dikkate aldıklarını belirtti.
Meclis’teki Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında  garantörlük konusu gündeme gelirken, söz alan  muhalefet milletvekilleri Meclis’in Kıbrıs konusunda daha fazla bilgilendirilmesini istedi.

Arıklı: İfadeler muğlak
Bütçe üzerine YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı söz aldı.
Arıklı, Guterres belgesi tartışmalarına işaret ederek, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın “Guterres Belgesi’nde muğlak ifadeler var. Bu belgenin çerçeve anlaşması olarak önerilmesi bizim için sürpriz oldu” yönünde bir açıklaması olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin de benzer açıklamalar yaptığını söyledi.

Sucuoğlu: Hedef koyalım
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Güney Kıbrıs’ın yüz binlerce kişiye, Yunanlılara, Pontuslulara vatandaşlık verdiğini, Türklerle Rumlar arasındaki nüfus farkının açılmakta olduğunu, bu işlemlerin sistematik ve gizli bir şekilde devam ettirildiğini söyledi.
Rumların hedeflerine ulaşmak için her türlü adımı attığını belirten Sucuoğlu, şimdi de doğal gaz konusunda Türklere haklarını vermeme yönünde uğraş sarf ettiklerini kaydetti.
Sucuoğlu, “Artık bizim de bir yol belirlememiz ve hedef koymamız lazım. Enerjimizi yıllardır buna ayırıyoruz. Bunun yerine başka alanlara enerjimizi versek bugün bu durumda olmazdık” dedi.
Konuşmaların ardından 40 Milyon 844 bin 600 TL’lik Cumhurbaşkanlığı bütçesi oy çokluğu ile onaylandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473