banner564

Mayın haritasını verecek

Anastasiadis, müzakerelerin ilk aşamasında Güven Yaratıcı Önlemleri görüşmek istiyor

Mayın haritasını verecek
banner598
   Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yarınki  ilk görüşmelerinde,  Güven Yaratıcı Önlemleri ele alacağını açıkladı.
   Anastasiadis’in, bu çerçevede, Beşparmak Dağları’ndaki 18 mayın tarlasının haritasını, Birleşmiş Milletler’e sunması bekleniyor.
   Politis gazetesi, görüşmelerin yarın başlayacak olmasının adanın her iki tarafında iyimserlik ortamı yarattığını ve her iki taraftaki kaynakların, liderler arasındaki tam bir görüş birliğinden bahsettiklerini yazdı.
   Gazete, tüm bu iyimserliğin devam edip etmeyeceğinin, işler zorlaşmaya başlayacağında ortaya çıkacağını belirtti.
   Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis de basına yaptığı açıklamada, Akıncı ve Anastasiadis’in ilk görüşmeye, siyasi düzeyi düşük ve uygulanması kolay Güven Yaratıcı Önlemleri (GYÖ) ele alarak, başlayacaklarını söyledi.
   Habere göre, Hristodulidis, “Liderlerin, en erken zamanda sonuç getirebilecek, düşün siyasi düzeyde GYÖ’lerin görüşülmesiyle başlama konusunda hemfikir olduklarını” belirterek, Kıbrıs Rum tarafının Haziran 2014 tarihinden beridir, beş geçiş noktasının daha açılması gibi, uygulanması olası bu tür GYÖ’leri içeren listesinin hazır olduğunu ifade etti.
     Akıncı ve Anastasiadis’in Pazartesi günkü yemekte, AB’nin müzakerelerde daha etkin rol üstlenmesi konusunu da ele aldıklarını belirten Hristodulidis, “Bu konu, garantiler konusuna da mı dokundu?” şeklindeki bir soruyu yanıtında “AB’nin genel anlamda, çözümün birçok maddesinin uygulanmasında güvenlik supabı olarak işleyebileceğini” öne sürdü.

AB sürece dahil olacak

   Simerini gazetesi, “Başlangıç GYÖ’lerle” başlığı altında verdiği haberinde, Hristodulidis’in açıklamasına yer verdi ve yarınki görüşmede, Beşparmak dağlarında bulunan 18 mayın tarlasıyla ilgili haritanın BM’ye verileceğini yazdı.
   Fileleftheros gazetesi ise Hristodulidis’in açıklamasını, “AB’nin Diyaloga Daha Etkin Katılımı Fırsatı – AB’nin Rolü Konusunda Akıncı ve Türkiye’nin En Olumlu Tutumu Gözlemlendi” başlıkları altında aktardı.
   Habere göre, Hristodulidis, Pazartesi günkü Akıncı-Anastasiadis görüşmesinde AB’nin çözüm hedefine ulaşılması ve çözümün uygulanmasındaki rolünün de ele alındığını ve genel anlamda bunun olumlu karşılandığını iddia etti.
   Gazete, gerek Akıncı, gerekse Türkiye’den alınan ilk mesajların, AB’nin müzakerelerde daha geniş yer almasına imkan sağlanması yönünde olduğunu öne sürdü.

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2015, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473