banner564

Milli gurur 94 yaşında

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü KKTC’de de törenlerle kutlanacak

Milli gurur 94 yaşında
banner598
Türkiye Cumhuriyeti’nin 94. kuruluş yıldönümü, bugün KKTC’de de törenlerle kutlanacak. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla, bugün başkent Lefkoşa yanında Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele ve Lefke ilçeleri ile diğer bazı bölgelerde törenler düzenlenecek. 
Lefkoşa’daki tören, saat 09.30’da Atatürk Anıtı’nda yer alacak. 
Gazimağusa’da Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ilk tören, saat 11.00’de Zafer Anıtı’nda yapılacak. İkinci tören ise saat 11.30’da şenlik havasında kortej eşliğinde Sulu Çember’den başlayarak, İsmet İnönü Bulvarı Lemar önünde devam edecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Girne’de de tören düzenlenecek. Atatürk Anıtı'ndaki tören saat 09.30’da protokol sırasına göre çelenklerin konulmasıyla başlayacak. Tören yürüyüşü ise, saat 16.00’da Arkın Colony Otel önünden başlayarak, Atatürk Anıtı önünde sona erecek. 
Güzelyurt’taki ilk tören, Atatürk Anıtı önünde saat 11.45’te başlayacak. Müze önünde ikinci tören yapılacak. İskele’deki tören, Ecevit Meydanı Atatürk Anıtı önünde saat 09.30’da yapılacak. Öte yandan Lefke’de yapılacak tören Atatürk Anıtı önünde saat 10.00’da protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başlayacak. Mehmetçik Park Alanı’nda bulunan Belediye Gazinosu önünde saat 09.30’da çelenklerin Atatürk Anıtı’na konulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve bayrakların göndere çekilmesiyle başlayacak. 

Tören yürüyüşleri ve bando konserleri
Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt, İskele ve Lefke’de Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tören yürüyüşü ve bando konserleri yapılacak.
Yürüyüş ve konser programı şöyle:
“Lefke’de saat 09.45’te Lefke Polis Binası-Asmalı Kahve, İskele’de saat 10.00’da İskele Belediye Binası-İskele Meydanı, Gazimağusa’da 11.30’da Gazimağusa surları giriş kapısı-Namık Kemal Meydanı, Güzelyurt’ta saat 11.45’te Güzelyurt Kaymakamlığı-Askeri Kantin, Girne’de saat 15.00’de The Arkın Colony Otel-Atatürk Anıtı, Lefkoşa’da ise saat 15.00’de Mehmet Akif Ersoy Caddesi (Pizza Pronto)-Barbarlık Müzesi güzergahı.”


Kanbay, BRT’den halka seslendi
 “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” kutlamaları, TC Lefkoşa Büyükelçisi Kanbay’ın dün saat 13.00’te BRT’den yaptığı konuşmayla başladı. 
Kanbay konuşmasında, “Atatürk ilke ve devrimlerini kendiliğinden benimsemiş, Türkiye ile gönül ve kader birliği yapmış ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı milli bayramlarından biri olarak kabul etmiş olan Kıbrıs Türk halkının ve tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet bayramlarını gönülden tebrik eder, daha nice 29 Ekim’leri birlikte ve coşkuyla kutlamayı temenni ederim” ifadelerini kullandı. 
Konuşmasında, Kıbrıs sorununa da değinen Kanbay, Türkiye’nin, Kıbrıs Türk halkı ve devletiyle tam eşgüdüm içinde, adada adil, kalıcı, sürdürülebilir ve müzakere edilmiş bir çözüme ulaşma hedefini muhafaza ettiğini, bu çözümün mahiyetine dair görüşlerin eşgüdüm içinde devam eden değerlendirmelere göre şekilleneceğini belirtti. 
Kanbay, “Bu çerçevede, yüzlerce yıldır bu topraklarda var olma mücadelesi veren Kıbrıs Türk halkına, eşit hak sahibi oldukları bu adada tam bir güven ve huzur içinde yaşamaları için desteğimizi her alanda sürdüreceğiz. Uluslararası toplumun da bir an evvel Kıbrıs Türk halkına hayatın her alanında uygulanan kısıtlamaları ve izolasyonları ortadan kaldıracak adımları atmasını bekliyoruz” dedi. 
KKTC’nin güçlü bir ekonomik yapıya kavuşması gerektiğine vurgu yapan Kanbay, bu çerçevede, büyük, orta ve küçük ölçekli projelerin hızla hayata geçirilmesi, reformlar yapılması gerektiğini, bunların başta KKTC hükümetlerinin görev ve sorumluluğunda olan konular olduğunu ifade etti. 
Kanbay, “Büyük projelerimizi, enerji ve ulaştırma gibi diğer alanlarda da sürdürerek, KKTC’de temel altyapının en üst standartlara erişmesi KKTC hükümetleriyle müşterek hedefimizdir” diye konuştu. 

Siber: Türkiye daha da gelişip güçlenecek
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Türk halkının kardeşlik, dayanışma, azim, inanç ve çalışma ruhunun bugün de en büyük gücü olduğunu belirtti.
Siber, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda; birlik ve beraberliğin yarattığı güç ile Türkiye Cumhuriyeti'nin her geçen yıl daha da gelişip güçleneceğine inandığını kaydetti.

Özgürgün: En büyük bayram
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye’nin en büyük bayramının Kıbrıs Türk halkının da bayramı olduğunu belirterek,  “Büyük Türk Milleti’nin kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkleri olarak Cumhuriyet Bayramı’nı gururla kutluyoruz” dedi.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.
Özgürgün, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “en büyük eserim” diye ifade ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin  kuruluşunun 94’üncü yıl dönümünü, Anavatan Türkiye ile aynı coşku ve duygu bütünlüğü içinde kutlamanın heyecan ve gururu içinde olduklarını kaydetti. 

Denktaş: Çağdaş bir ulusun doğum günü
 Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin her bir ferdinin, Atatürk’ün ilkeleri ışığında özgürlük ve bağımsızlık için mücadele vererek, ikinci bağımsız Türk devletini kurmanın onurunu 29 Ekim’de bir kez daha yaşadığını, geleceğe büyük bir ümit, inanç, umut ve kararlılıkla yürüdüğünü belirtti.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımlayan Denktaş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, esaret ve dayatmalara boyun eğmeyen Türk milletinin, istiklaline ve istikbaline kasteden işgalcilere karşı başlattığı, tarihte benzeri görülmemiş bir kahramanlık destanıyla Kurtuluş Savaşı’nın Cumhuriyet ile taçlandırıldığı 29 Ekim’in, çağdaş bir ulusun doğum günü olduğunu kaydetti.

Berova: Türkiye en büyük güvencemiz
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94’üncü yıldönümü vesilesiyle mesaj yayımladı.
Berova mesajında, Türkiye’nin Kıbrıs Türkü için “en büyük güvence kaynağı” olduğunu, Türk ulusunun kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının, Türkiye Cumhuriyeti’nin 94’üncü kuruluş yıldönümünü büyük bir coşku ve gururla kutladığını kaydetti.

Kimler mesaj yayınladı?   
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla; Türk Birliği Dayanışma Derneği, Ak Hataylılar Kardeşlik Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet İpek, Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan, KKTC Karadeniz Kültür Derneği Genel Başkanı Baki Aygün, İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora birer mesaj yayınladı.

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2017, 11:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474