banner564

Milyonlarca liralık zarar var

Geçitkale’de trafoya yıldırım düşmesi sonucunda 28 köy saatlerce elektriksiz kaldı

Milyonlarca liralık zarar var
banner598

 Hüseyin ÇİÇEK-Pelin YÜKSELAY

Geçitkale’deki trafo merkezine dün sabahın erken saatlerinde yıldırım düşmesi sonucunda, bölgedeki 28 köy 8 saati aşkın bir süre elektriksiz kaldı. Yağışlı havada soba ve klima çalıştıramayan vatandaşların yanı sıra esnaf ciddi sıkıntılar yaşadı. Hasta olup, evde istirahat eden vatandaşlar, battaniyelere sarılıp oturmak zorunda kaldı.
   Elektrik kesintisinden etkilenen köyler şöyle:
   Akova, Yıldırım, Alaniçi, Dörtyol, Mutluyaka, Korkuteli, Pirhan, İnönü, Muratağa, Sandallar, Atlılar, Sütlüce, Pınarlı, Ulukışla, Aslanköy, Gönendere, Tirmen, Geçitkale, Çamlıca, Yamaçköy, Mallıdağ, Çınarlı, Tatlısu, Küçükerenköy ve Ergenekon, Boğaziçi, Sınırüstü ve Altınova.
   Kıb-Tek Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Avcıoğlu konuyla ilgili Diyalog muhabirine detaylı bilgiler verdi. Avcıoğlu trafodaki zararın 500 bin Euro (Yaklaşık 3 milyon TL) olduğunu belirterek, doğal afetlere karşı sigortaları bulunduğunu, zararı sigortanın karşılaması için gerekli işlemlerin başlatıldığını söyledi. 
   
Paratoner vardı

   Avcıoğlu, trafo merkezinde 24 ve 30 metrelik çelik direkler bulunduğunu, bu direkler üzerinde de paratoner olduğunu belirtirken, ciddi bir sıkıntının yaşandığını söyledi. Avcıoğlu şöyle dedi:
   “Trafo Merkezi içerisindeki 24 ve 30 metrelik Çelik Yüksek Gerilim Hattı Direkleri var iken ki her biri birkaç ton metal içerir, yıldırım yakalamak için bu direklerden çok daha kısa ve küçük olan paratonerler kullanılması tamamen fonksiyonsuz ve anlamsızdır. Bu çelik direkler üzerine yıldırım düştüğünde hattı otomatik olarak açarak yıldırımın hat üzerinden giderek ekipmanlara zarar vermesini önleyecek ve yıldırımın doğrudan toprağa boşaltılmasını sağlayacak donanımdadır. Burada yaşanan şanssızlık gözlemlediğimiz kadarıyla bu çelik direkler durur iken 6-10 metrelik ahşap Orta Gerilim Direkleri üzerindeki OG hatlarına düşmesi ve bu hatlar üzerinden Trafo Merkezine giriş yapmasıdır. Yinede hat üzerinden gelecek aşırı akıma karşı da parafudr dediğimiz ikinci bir koruma sistemi olmasına rağmen yıldırım kesicilere kadar ulaşmış ve bu kesicilerin patlamasına ve yanmasına sebep olmuştur. Diğer yandan tüm trafo merkezleri doğal afetlere karşı sigortalanmıştır, bu konuyla eğlenen bazı arkadaşların iddia ettiği gibi zarar ziyanın da Elektrik tarifelerine yansıtılacağı iddiaları tamamen çarpıtmadan ibarettir.” 

YORUM EKLE
YORUMLAR
KEMAL
KEMAL - 5 yıl Önce

SZ HALKA BASTINIZ,HALK DA SİZE .KIBTEK. ALLAH DA GONNORA YEMEZ YA ! ÖZELLEŞİN.. BİTSİN BU ÇİLE ..!

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473