banner564

Muhalefet tek ses

Erhürman ve Özyiğit, çözüm konusundaki kararlılıklarını yineleyerek Cumhurbaşkanı Akıncı’ya destek belirtti

Muhalefet tek ses
banner598
Arzu KÖPRÜLÜ
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit’i kabul etti.
Görüşme sonrası açıklama yapan Erhürman ve Özyiğit, çözüm konusundaki kararlılıklarını yineleyerek Cumhurbaşkanı Akıncı’ya destek belirtti.
Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı’yla Cenevre öncesinde çok yararlı bir görüşme gerçekleştirme fırsatı bulduklarını belirterek, Cenevre’de de birlikte olacaklarını ve Kıbrıs Türk tarafı olarak hassasiyetleri konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.
Erhürman, Cenevre’nin son istasyon olmayabileceğini ama bunun da sürecin çöktüğü anlamına gelmeyeceğini söyleyerek, “Son istasyon olması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz ama olmayacaksa, bir sonraki istasyonu belirleyip olabildiğince ilerleme sağlayıp son istasyona gitmeliyiz” diye konuştu.
Erhürman, kendilerinin de Cumhurbaşkanı gibi çözüm için kararlı olduklarını vurguladı.

Özyiğit: Artık sona gelindi
Cemal Özyiğit de, yarım asrı aşkındır devam eden bu sorunu kalıcı bir barışla taçlandırmanın ve gelecek nesillere miras bırakmanın önemine işaret eden Özyiğit, liderlerin 1.5 yıldan beri çabaladığını ve artık sonuna gelindiğini, Cenevre’de sonuç almak gerektiğini belirtti.
Özyiğit, kendilerinin Cenevre’de, genel olarak uzlaşı sağlanmasını beklediklerini, 12 Ocak’ta garantör ülkelerin 1960’tan sonra ilk kez biraraya gelecek olmasının son derece önemli olduğunu, orada güvenlik ve garantilerle ilgili kritik aşamadan olumlu sonuç alınmasını umduklarını ifade etti.

Akıncı’dan Guterres'e mektup
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup göndererek, Cenevre'de yapılacak olan Kıbrıs konferansının katılımcıları konusunda, Aralık'taki toplantında varılan mutabakata sadık kalınmasının zorunluluğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, söz konusu toplantıda, Cenevre müzakerelerinde 9-11 Ocak’ta Kıbrıs'taki iki tarafın olacağı ve 12 Ocak'ta da 3 garantör ülkenin ekleneceği konusunda uzlaşma olduğunu, buna rağmen Rum toplumu lideri Anastasiadis'in Genel Sekreter'e gönderdiği bir yazıyla "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin de kendisi tarafından temsil edileceğini iddia ettiğini, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti. 
Mektubunda Guterres'i yeni başladığı genel sekreterlik görevi nedeniyle de kutlayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yarım yüzyıldır çözüm bekleyen Kıbrıs sorununun tarihi bir kavşakta bulunduğunu ve bu fırsatın değerlendirilmesi için politik kararlılık ve mutabakatlara bağlı kalınarak hareket edilmesinin şart olduğunu hatırlatarak, BM Genel Sekreteri'ne başarılar diledi.

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2017, 09:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474