banner564

“Ne kadar taklitçi olduk”

Talat, KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday söylentilerini değerlendirdi

“Ne kadar taklitçi olduk”
banner598
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, katıldığı bir televizyon programında KKTC’de önümüzdeki yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini, Kıbrıs müzakerelerine ve ülke gündemini değerlendirdi. 
KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday söylentilerini de değinen Talat, “Ne kadar taklitçi olduk” diyerek, bu konudaki değerlendirmeleri Türkiye ile ruh entegrasyonu olarak niteledi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin “çözüm” ya da “çözümsüzlük” arasında bir seçim olacağını dile getiren Talat, solda birçok adayın olmasının dezavantajlar yaratabileceğini ancak büyük sorun olmayacağını belirterek, çözümün adayının birinci turdan kazanacağına inandığını söyledi.
Programda, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Türkiye’nin Kıbrıs politikasında ortaya çıkabilecek değişiklikleri değerlendirmesi istenen Talat, Türkiye’de Kıbrıs siyasetiyle ilgili bir değişiklik olacaksa bunun, ancak yeni Türkiye Başbakanı’ndan kaynaklanabileceğini, 2004’ten itibaren Başbakan olarak yeni politikayı oluşturan şimdiki Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bir siyaset değişikliği beklemediğini söyledi.

“Rumlar çözümsüzlükten etkilenmiyor”
Talat, Türkiye’nin gerçekte çözüm siyaseti gütmediği yolunda iddiaların da bulunduğunu ancak bunların gerçek olmadığını, bu iddiaların çözüm isteksizliği gösterenlerin yarattığı efsaneler olduğunu kaydetti.
Rum tarafının AB içinde ve BM üyesi olduğuna işaret eden Talat, bu nedenle de çözümsüzlükten çok fazla etkilenmediğini; çözüm isteyen ve bunu zorlaması gereken tarafın Kıbrıs Türk tarafı olduğunu belirtti. 
2. Cumhurbaşkanı Talat, KKTC ile TC Cumhurbaşkanlarının yetkilerini kıyaslayarak, Türkiye’de Cumhurbaşkanı’nın, bugüne kadar parlamento tarafından seçilmiş olmasına karşın, yetkilerinin daha fazla olduğunu söyledi.

“Müzakereleri cumhurbaşkanı yürütür”
KKTC’de ise başlıca sorumluluğun Kıbrıs sorunu olduğunu ve müzakereleri yürütme görevinin de toplum lideri olarak Cumhurbaşkanı’na ait olduğunu dile getiren Talat, KKTC’de yapılacak seçimin ana gündeminin Kıbrıs sorunu olacağını, aslında seçimin “çözüm” ya da “çözümsüzlük” arasında bir seçim olacağını kaydetti.
Bir başka soru üzerine Talat, kendi Cumhurbaşkanlığı döneminde makamı tarafsız tuttuğunu anlattı ve bunun önemini ifade ederek, kendisinin aslında CTP geleneğinden geldiğini, bu anlamda kişisel olarak taraf olduğunu söyledi ve ”Bütün mesele makamı tarafsız tutmaktır” dedi. 
Talat, kendisinin Cumhurbaşkanlığı makamını diğer partilere göre mevzi olarak tutmadığını, ancak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun böyle yaptığını iddia etti.
Başka bir soru üzerine çatı aday söylentilerini değerlendiren Talat, “Ne kadar taklitçi olduk” diyerek, bu konudaki değerlendirmeleri Türkiye ile ruh entegrasyonu olarak niteledi.

“Çözümün adayı birinci turdan…”
Solda birçok adayın olmasının dezavantajlar yaratabileceğini ancak büyük sorun olmayacağını söyleyen Talat, çözümün adayının birinci turdan kazanacağına inandığını söyledi. Başka bir soruyu değerlendiren 2. Cumhurbaşkanı, halkın bütün sıkıntılarının temelinde Kıbrıs sorunundaki çözümsüzlüğün yattığını, Kıbrıs Türkü’nün uluslararası hukuk içinde olmadığını ve bundan kaynaklanan travmalar yaşandığını belirtti ve hedefin sorunu çözmek olduğunu kaydederek “Öz güvenimizi kazanmamız gerekiyor” dedi.

“Hani harita görüşmedik diyordunuz?”

Son olarak dört köyün Rumlar tarafından istendiğinin söylendiğini belirten Talat, “Ne demek? Yok böyle bir şey. Kim istedi bunu? Hani harita görüşmediniz diyordunuz?” diyerek, doğrunun ne olduğunu sordu.
2. Cumhurbaşkanı Talat, “Eğer halkı kandırarak toprak görüşmüşseniz vay halimize” şeklinde konuşarak, bir Cumhurbaşkanı’nın böyle konuşmaması gerektiğini, bunun insanları kışkırtma amaçlı bir soğuk savaş söylemi, bir provokasyon olduğunu ileri sürdü. 

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2014, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474