banner564

Öğretici ziyaret

Telsim santralindeki görevliler, YDÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri bilgilendirildi

Öğretici ziyaret
banner598

Yakın Doğu Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden bir grup 4.sınıf öğrencisi, “Wireless and Personel Communication Systems” dersi kapsamında, Yardımcı Doçent Doktor Tayseer Al - Shanableh’in nezaretinde Telekomünikasyon Dairesi binasında yer alan Telsim Santral’ini ziyaret etti.

Santral ziyareti sırasında Telsim Network Transmisyon, Planlama ve Optimizasyon Müdürü Sohail Zakaria ile Telsim Radyo Network Kıdemli Uzmanı Mehmet Göğebakan, öğrencilere sistem odalarını ve baz istasyonunu gezdirerek binadaki ekipmanlar, servisler, sistemler ve santral enerji altyapısı hakkında bilgi verdi.

Sohail Zakaria ile Mehmet Göğebakan, Telsim Santral’ini ziyarete gelen öğrencilere, mobil sesli çağrı başlatma esnasındaki aşamaları özetleyerek, GSM VE UMTS Şebekesi, Paket ve Devre Anahtarlama Sistemleri’nin işlevsel birimleri gibi konular hakkında da temel bilgi verdi.

Transmisyon şebekesinin yapısını yerinde inceleme fırsatı bulan öğrenciler, beklediklerinden çok daha öğretici bir ziyaret gerçekleştirdiklerine vurgu yaparak, kendilerini en iyi şekilde ağırlayan Telsim mühendislerine teşekkür etti. En son teknolojiyle donatılmış santral binasında incelemelerde bulunan öğrenciler, duygularını şöyle dile getirdi:

 

Öğrenciler izlenimlerini aktardı

Ali Gülüm: “Açıkcası bu ziyaret esnasında  bu kadar detaylı ve açıklayıcı bir bilgilendirme beklemiyordum.  Bugün 2G, 3G sistemi ve aralarındaki farkları öğrendim. Katma değer servislerinin çeşitliliği ve kullanım alanları hakkında da bilgilendim. Sadece teknik değil, pratikte de ileride bana faydası dokunacak bilgiler edindim. Burada, iş sağlığı ve güvenliği ilkesini itinayla yerine getiriyorlar. Baz istasyonuna girerken baret takma zorunluluğu var. Telekomüniskasyon sektörü hakkında bilgilerime katkıda bulundukları için bizi en iyi şekilde ağırlayan yetkililere teşekkür ederim. Telsim Santral’indeki gibi çalışma sistemine sahip bir santralde çalışmak için heyecan duyuyorum.”

 

Ümit Aksaç: “Bugün baz istasyonlarının merkezlere dağılma şekli, görüşmelerin nasıl taşındığı ve daha sonra nasıl aktarıldığı hakkında bilgi aldık. Sms’lerin, görüşmelerin ve diğer servislerin merkezden nasıl ayrıştırıldığını, nasıl gönderildiğini, tüm bilişim noktalarını öğrendik. Kısacası baz istasyonu denilen bir çeşit alıcı/verici sistemiyle santral sisteminden gelen sinyaller dağıtılır, abonelerden gelen sinyaller de santrale ulaştırılır , frekans denilen radyo sistemiyle bu bilgiler aktarılıp merkeze gelir, merkezde ayrıştırılır, faturalandırılır ve çeşitli servislerden bu sayede yararlanılır. GSM sektörüne ilgi duyuyorum. Bugünkü ziyaret benim beklentilerimi fazlasıyla karşıladı, ileride Telsim’de çalışmayı çok isterim.”

 

Rawan Mansaur: “Telefon görüşmesinin bu kadar teferruatlı bir süreçten  geçtiğini bilmiyordum. Bugün telefon görüşmesinin sağlanmasında ne tür cihazların kullanıldığını yerinde görme fırsatı buldum. Yurt dışı ses ve data roaming konuları hakkında bilgi edindim. Telekomünikasyon sektörü zorlu ve karmaşık bir sektör. Bugün, bu sektörde çalışmalarını planlı ve disiplinli bir şekilde yürüten Telsim’in Santral’ini ziyaret ettim. Telekomüniskasyon sektöründe çalışmaya karar verirsem önceliğim Telsim olacak.”

 

Rasıl Zind El Hadid: “Buraya gelmeden önce telefonun nasıl çalıştığı ve telefon servisleri hakkında temel bilgi sahibiydim; fakat bugün telefon görüşmelerinin ve mesajlarının gerçekte nasıl bir süreçten geçtiğine dair zihnimde bir resim oluştu. Buraya geldikten sonra bu sürecin düşündüğümden daha komplike olduğunu fark ettim. Bugünkü ziyaret bana kariyerimde nereye gitmek istediğim konusunda bir fikir verdi. Burada gelişmiş network ve santral ekipmanları olduğunu gözlemledim. En son teknolojiyle donatılmış ve işin ciddiyetini taşıyan bir kurumda çalışmayı çok isterim. İlerideki kariyer hayatımda Telsim ailesinde yer almayı çok isterim.”

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2014, 03:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473