banner564

‘Okul açılsın’

Mesarya’nın göbeğindeki Aslanköy sakinleri, ilgisizlikten yakınıyor ve bölgeye yatırım istiyor 

‘Okul açılsın’
banner598

 Sonuç CEVİZCİ

   Mesarya’nın önemli yerleşim yerlerinden Aslanköy sakinleri, işsizlik ve ekonomik sıkıntılara karşı yatırım çağrısında bulundu. Köylüler, Mesarya’ya bir üniversitenin açılması halinde bölgedeki işsizliğin sona ereceğini, üretilen ürünlerin de kolayca satılabileceğini düşünüyor.
   Diyalog Halk Meclisi’ne katılan Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü’ye de mesajlar veren köy halkı, daha fazla temizlik ve belediyeden köye daha fazla ilgi talep etti. 
   Aslanköylü Kale Boya Şirketinin sahibi olan Hasan Onalt da programda yaptığı konuşmada hükümetlere seslendi ve bölgeye yatırım yapılabilmesi için sanayi bölgelerinin bu noktalara taşınmasını önerdi. 
   Aslanköy Muhtarı Adil Onalt’ın ev sahipliğindeki programa Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü, Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ve çok sayıda köy sakini katıldı. 
   Program Münür isimli gencin gitar dinletisi ile başladı. Daha sonra ilk sözü köy muhtarı Adil Onalt aldı. 
Adil Onalt (Aslanköy Muhtarı):
Muhtarlık itibarsızlaştırıldı. Görevi sadece mühür basma oldu. Bölgemiz 1974’ten sonra mağduriyet bölgesi oldu. Hayvancılığa mahkûm ettiler bizi.  Köylerimizin hali içler acısı. Devlet kanadından bir yatırım yapılmadı. Hiçbir kültürel faaliyet yok. Tiyatro, sinema etkinlik olmayan tek bölgeyiz. Üniversitelerden buralara kaliteli yatırımlar olması temennimiz. Döveç inşaat 800 panellik bir güneş enerjisi yatırımı yapıyor köyümüze. Mandıra yolları, sular, mezarlardaki otlardan, parklardan kimse bahsetmiyor. 
Teyfik Dilman:
1974’ten sonra köyümüze geldiğimizde burayı köy yapana kadar çok uğraştık. Köylülerin verdiği vergilerle yaptık.  Kendi yağımızla kendi ciğerimizi kavurduk. Ne devlet ne belediye ne kaymakamlık yardım etti. Beşparmaklarda yollar çakıl beton döküntüsü içerisinde. İnsanlar canı burnunda yolda gidiyor.  Karayolları, Ulaştırma Bakanlığı görmüyor mu yollardaki çukurları, bozuklukları. Geçmiş dönemlerde 1650 tane T izni verildi. Kaçak taksiciler havaalanında iş yapıyor. Larnaka’yı Türk şoför doldurdular. Artık Rum polisi ceza kesmeye başladı. 

Ahmet Kavaz:
Başbakan Karpaz’a gitti emirnamelerden yatırım yapamazlarmış. Burada yaşayan insanlarımız yok olup gitmeye mi mahkûm edilecek. Üreticinin devlete güveni kalmadı. Ayakta kalabilme uğraşı veriyoruz. Hayvancılık bitince ne iş yapacağız bu ada da var olabilelim. Üretimi bitirip tüketici olursak para nereden gelecek. 
Mesut Kurt: 
El birliği ile destek olalım ülkeyi kalkındıralım. Kimse elini taşın altına koymuyor halk birbirini yiyor. Örtülü ödenek Cumhurbaşkanına artırılmasın. Asgari ücrete çalışan insanlar nasıl geçinecek. Seçim paraları bile halkın cebinden çıkıyor. Köyde bir sağlık ocağı var doktor yok. 
Cem Ulgar: 
Yaşlılara köylüye biraz hizmet yapılsın. Çağ gerisinde kaldık. Hükümet duyarlı olarak köye baksın. Saygı yok köylüye. Yaşlılar otobüse binip devlet hastanesine gidemiyor. 
Hasan Onalt (Kale Boya Direktörü): 
Mesarya bölgesinin sorunları genel. Bölgenin kalkınması arazi fiyatları ile ölçülür. Bu bölgede yaşayan tüm insanlar arazilerini satışa çıkarsa Lefkoşa’nın bir bölgesinde bir arsa alamazsınız. Hiçbir yatırım olmaması bölgenin değerini düşürüyor. Sanayi, üniversite bölgede yok. Asgari ücrete çalışan insanlar aldıkları paranın yarısını yollarda harcıyor gitme gelme masrafı oluyor.  Yol harcı verilmeli, eşit şartlarda yaşam yok. Öğrenci de kalmayacak artık ülkemizde pahalılıktan. 60 yaşından sonra kamyon kullanmak isteyen sürücülere ‘akli dengeniz yerinde mi?’ diye soruyorlar. Siyasilere de soruluyor mu bu soru. Şoförleri ithal ediyoruz yabancı ülkelerden kazalar da çoğalıyor.
Mehmet Adahan  ( Vadili Belediye Başkanı): 
Gündem toplumu haline geldik.  Üretici ve emekçinin en fazla hizmet aldığı nokta belediyelerdir ancak belediyeler ile ilgili azaltılma konuşuluyor. Kapatalım her şeyi işler durulsun. Belediyeleri, sağlık ocaklarını, hastaneleri ve okulları kapatarak reform olmaz. Geleceğimiz iflasa doğru gidiyor. Mesarya ciddi yatırım bekliyor. Kamu malları tarıma ve üretime katılarak değerlendirilmesi gerekiyor. 
Habil Tülücü (Paşaköy Belediye Başkanı)
Kırsal Belediyelerin gelirleri eşit seviyeye çıkarılmalı. Kalkınmamış bölgelerdeyiz. Hükümetler yatırım yapmadı. Türkiye’den yatırımcılar getirmeye çalışıyoruz bölgemize. Yatırım olursa bölgemiz kalkınabilir.
Hasan Denizalp:
Yollarımız toprak, her yağmur yağdığında batıp çıkıyoruz. Acaba görmüyorlar mı yolların toprak olduğunu. Mezarlığın kapısından girilmez otlar boyumuzu geçti. Sosyal aktivite yok köyümüzde. Ben ve arkadaşlarım başka köylerde spor yapıyoruz. Düğün salonu yapıldı kullanan yok. Yeşil alan yapılsa iyi olur. Park yok, kırık oyuncaklarda çocuklar oynuyor. Köy ot içerisinde bakım temizlik gerekiyor.
Timuçin Şahin:
Atatürk büstünün ne aydınlatması ne çevre düzenlemesi var. 1974’ten beri köyün ortasında aydınlatma sorunu var. Sağlık ocağında doktor yok. Çocuklarımızı köyümüze alıp karanlıkta Lefkoşa’ya getirip götürüyorlar. Otobüslerden rahatsızlık duyuyorlar.
Kaan Denizalp:
Seçimden bu yana yaklaşık 9 ay geçti ama köyümüzün sorunları çözülmedi. Bu köyde belediyede çalışan 3 kişi mi temizleyecek. Kaldırımlar duruyor, köyün pisliği duruyor. Hizmet olacaksa 5 belediyeye ne gerek var o zaman bir belediye olsun halk da hizmet görsün. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473