banner564

Olacak gibi

Ant içerek göreve başlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Maraş’a karşılık Ercan’a doğrudan uçuş konusunu yeniden dile getirdi, Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis ’formül bulunabilir” dedi.

Olacak gibi
banner598
Remzi SAMAR

   KKTC’nin 4’üncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün Cumhuriyet Meclisi’nde ant içerek resmen göreve başladı. Akıncı, Meclis’teki tören sonrasında Cumhurbaşkanlığı Sarayına geçerek, görevi 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan teslim aldı. Eroğlu, aktif siyasetten çekildiğini açıklarken, Akıncı’ya başarı diledi ve ihtiyaç duyulması halişnde yardımcı olabileceğini söyledi. Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının bunca yıllık desteğine de teşekkür etti.
   Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada Maraş konusunu yeniden gündeme getirdi.
   Akıncı, Kıbrıs Türklerinin, ticaret ve turizm alanında yaşadığı darboğazın aşılması için Rum tarafıyla uzlaşma arayacaklarını söyledi. Akıncı, Kapalı Maraş bölgesinin de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde yerleşime açılması gerektiğini de yineledi. 

“Adadaki ve bölgedeki barışı tehdit ediyor”
Bugünkü durumun hem ada hem de bölge için barışı ve huzuru ciddi bir şekilde tehdit ettiğini vurgulayan Akıncı, “Birleşmiş Milletler parametrelerinin öngördüğü ve son olarak 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklama metninde de ifade edilen, iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözümde, her iki tarafın da kazanacağı çok şey vardır. Böylesi bir çözüm, bölgesel istikrara da katkıda bulunacaktır. Bu bağlamda, çözüm odaklı bir anlayış ve halkın iradesini müzakere masasına yansıtacak bir kararlılıkla hareket edeceğim.” dedi. 

“Çözüm fırsatı olduğuna inanmaktayım”
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile gelecek yürütecekleri temaslarda yeni müzakere sürecinin altyapısının hazırlanmasına katkıda bulunmaya çalışacaklarını işaret eden Akıncı şunları söyledi: “10 yıl önce Avrupa Birliği sürecinde yitirilen çözüm fırsatının bir kez daha var olduğuna inanmaktayım. Yeter ki tüm taraflar bunun bir ortak ihtiyaç olduğu noktasında aynı fikirde olsunlar ve ortak vizyonla tüm tarafların kazançlı çıkacağı ortak yarar paydasında buluşabilsinler. Rumların yönetimindeki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne girmiş olmakla birlikte yanlış ekonomik kararlar sonrasında çöken ekonomisi ve Doğu Akdeniz’de bulunan doğalgaz Kıbrıs sorununa çözüm için yeni dinamikler yaratmıştır. Henüz su yüzüne çıkarılmamış doğalgaz yüzünden kavgaya tutuşmak yerine bu zenginliği hakça paylaşmak konusunda uzlaşmak ve çözümle birlikte bu gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımak, en akılcı, en hızlı ve en az maliyetli yol olarak

 “Doğal gaz ve suyu paylaşmalıyız”
Kıbrıs açıklarında olan doğal gaz zenginliği ve Türkiye’den adaya gelmesi beklenen suyun da adil ölçüler içinde paylaşabilme becerisinin gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Akıncı, “Bunun yanında, tarafların birbirini tahakküm altına almadan, eşitlik, güvenlik ve huzur içinde bir gelecek kurabilmeyi başarmaları zor ama gerekli bir görev olarak önümüzde durmaktadır. Güneydeki liderliğin de bu vizyonu bizimle paylaştığını görmek en büyük arzumuzdur. Kuşkusuz, kapsamlı çözüm uğraşlarının yanı sıra, paralel bir süreçte, her iki toplumun günlük yaşamına katkı yapacak çeşitli güven artırıcı önlemlerin uygulanmasının özel önemi olduğunu düşünmekteyim.” şeklinde konuştu. 


Eroğlu: Kimseye kızgın değilim 

KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, devir teslim töreninde yaptığı konuşmaya, Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı’yı başarısından ötürü tebrik ederek başladı. Eroğlu, “En samimi duygularla milletimiz, devletimiz, halkımız için başarılı çalışmalar yapmasını diliyorum.” dedi.

“Beş yıl önce Cumhurbaşkanlığı görevime başlarken Allah’tan bana günü geldiğinde, görevimi layıkıyla yapmış olmanın gururu ile devretmeyi nasip etmesini dilemiştim.
Çok şükür ki öyle oldu.” diyen Eroğlu, söz verdiklerini yapmanın, yeminine sadık kalmanın, halkıma hizmet etmenin onuru içerisinde olduğunu vurguladı. Her zaman, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olmanın bilinci ile hareket ettiğini söyleyen Eroğlu, ülkede var olan güvenli ortamı riske atmayacak, insancıl, gerçekçi bir politika izlediğini belirtti.


Arınç’la ortak basın toplantısı 

Öte yandan, Akıncı ve Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.  Arınç, Türkiye’nin Kıbrıs’la olan ilişkilerinin geçmişe dayandığını belirterek, "Bizim aramızdaki ilişkiler başka bir ülke ile olan ilişkiler gibi değildir. Her konuda birbirimize destek olmuş, var olma mücadelesini birlikte vermiş insanlarız." dedi. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı  da basın toplantısında, hükümetle sıkı ilişki içinde çalışacağını ifade etti. Arınç’ı böyle önemli bir günde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Akıncı, “Seçim sonrası halkımızın verdiği bu görevi bugün devraldım.” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2015, 12:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474