banner564

Olmazsa olmaz

Savunma, alt yapı yatırımları, reel sektöre yapılacak katkı ve faiz desteği için 2020’de Türkiye’den Bir milyar 400 milyon isteniyor 

Olmazsa olmaz
banner598

 Çiğdem AYDIN 

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, bu yıl içinde Türkiye’den sağlanan 653 milyon kaynağa ilaveten bir hafta içinde 97 milyonluk bir katkının daha beklendiğini söyledi. Diyalog’a konuşan Amcaoğlu; savunma, alt yapı yatırımları, reel sektöre yapılacak katkı ve faiz desteği için 2020’de Türkiye’den Bir milyar 400 milyon istendiğini belirtti.
Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalışmasına ilişkin olarak yılbaşından itibaren bazı önlemlerin alınacağını ve bazı uygulamalarda ek vergilerin gündeme geleceğini söyleyen Amcaoğlu; 900 milyon liralık bir hak ediş nedeniyle kaynak yaratılması gerektiğine dikkat çekti.


Denk bütçe hedefi

    “Gelir ve gider dengelerimizi 2020 yılında denk bütçeye getireceğiz” diyen Amcaoğlu şunları kaydetti:
    “Türkiye Cumhuriyeti ile 3 aylık bir süre için yapmış olduğumuz protokol gereği gelen bir miktar kaynak vardı. Bu kaynak kapsamında 653 milyon TL gönderildi.
Devamında 97 milyonluk kaynak da bugünlerde gelecek. Bu kaynak ülkenin yatırım alanları ve savunma ihtiyaçlarıyla alakalı mal ve hizmet alımlarının ödenmesi için aktarılacak.”
Bakan Amcaoğlu esas hedefinin mahalli gelirlerin doğru şekilde tecelli etmesini sağlamak olduğunu ifade etti.
Amcaoğlu şunları söyledi:
“ Devlet kendi görevlerini ötelemeyecek, özellikle de reel sektör temsilcileri. Bugün sadece kamu maaşları ve kamu emeklilerinin maaşını ödüyoruz.
‘Onların hayat pahalılığı endeksine artışı yaparız, yola devam ederiz’ gibi bir duruşumuz yoktur. Türkiye’den gelecek 97 milyon TL önümüzdeki hafta Maliye’nin kaynakları içerisine katılacaktır. Devamında 150 milyon TL’lik bir kaynak daha aktarılabilir. Tabi ki önümüzdeki günlerde yapılacak anlaşmalara göre bunlar biraz daha netlik kazanacaktır. Ama günün sonunda gelecek olan kaynakları nasıl kullandığımız önemlidir.”
Amcaoğlu, savunma, alt yapı yatırımları, reel sektöre yapılacak katkı ve faiz desteği için 2020’de Türkiye’den Bir milyar 400 milyon istendiğini de belirtti.

Konut vergisi ve TMK
   Taşınmaz Mal Komisyonu ile ilgili de kaynak yaratılması gerektiğine dikkat çeken Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, şunları kaydetti:
   “Mal Tazmin Komisyonunun Türkleştirilmesi ile ilgili alınan kararlardan dolayı ödemek zorunda olduğu 900 milyon TL’lik bir hak ediş var. Bu ödenecek rakamla ilgili 100 milyonluk bir rakam Türkiye’den aktarılacak ve bu reformları destekleme kapsamında olacak.
 Yıllardır bu ödemeler geriden geliyor elbette bununla ilgili kendi içimizde yasal mevzuatlarla ilgili değişiklikler yapmak durumundayız.
 Bu noktada kaynak yaratmak için atılması gereken adımlar var ve bu çalışmalar sonuçlanma noktasındadır. Türkiye Cumhuriyeti bu konuda yıllardır kaynak aktarıyor en az 100 veya 200 milyon TL gibi bir rakamın Taşınmaz Mala destek altında veriliyor. 
Bu saatten sonra KKTC yetkililerinin de çareler üretmesi lazımdır.
Bu kapsamda Taşınmaz Mal vergileri üzerinde yapmış olduğumuz çalışmalarda küçük bazı oynamalar yaptık. Bir kuruş, bir lira kadarlık bir oynamadan bahsediyorum fiyat değişikliklerini yaptık. Burada emlak sahiplerini bireysel rahatsız etmeyecek ama toplandığı zaman büyük rakamlara tekabül edecek bir şekilde ayarladık. Bunları Yerel Yönetimler topluyor. Topladıkları bu paraları bazı belediyeler yüzde 15’ini okul ve eğitim için yatırımları için kullanıyor.
Yüzde 15’i de Maliye’nin altında oluşturulacak fona aktarılacak. Bizde burada toplanan parayı Taşınmaz Mal Komisyonuna vereceğiz. Bu sayede Türkiye’den gelen kaynağın yansıra KKTC’de kendi kaynağını yaratacak. Başsavcılık hukuk dairesinden gerekli görüşleri aldık. En kısa sürede Bakanlar Kurulundan geçirip, yasallaştırıp yılbaşından itibaren de hayata geçirmeyi planlıyoruz.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474