banner564

Ortak sorun ekonomi

Kıbrıslı Türklerin yüzde 46’sı, Rumların ise yüzde 54’ü AB’ye güveniyor

Ortak sorun ekonomi
banner598

Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı Eurobarometer 2019 bahar dönemi araştırma sonuçlarına göre; Kıbrıslı Türklerin büyük bir çoğunluğu AB’ye güvenmiyor. Rumlarda ise tam tersi bir durum söz konusu. Rum halkının yüzde 54’ü AB’ye güvenirken, kendi devlet kurumlarına güven duymuyor. AB’ye güven duyan Kıbrıslı Türklerin sayısı ise yüzde 46’da kalıyor,    
   Araştırma sonuçlarına göre; Kıbrıslı Türklerin yüzde 57’si ekonomik durumu “tamamen kötü” olarak nitelendiriyor.
    Kıbrıslı Türklerin yüzde 67’si, kişisel ekonomik durumunu “iyi” şeklinde değerlendirirken; yüzde 65’i de  kişisel mesleki durumlarını “iyi” olarak nitelendirdiğini yazan gazete, Kıbrıslı Türklerin büyük bir çoğunluğunun, önümüzdeki 12 ay içerisinde ekonomik durumun daha kötü olmasını beklediğini belirtti. 
   Buna göre Kıbrıslı Türklerin yüzde 33’ü kişisel mesleki durumları, yüzde 40’ı Kuzey’deki istihdam koşullarının, yüzde 40’ı ise Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik durumunun kötüleşeceğine inanıyor.
    Ekonomik krizin, iş gücü piyasasına ilişkin kötü etkilerinin geçip geçmediği şeklindeki soruya  Kıbrıslı Türklerin yüzde 58’i “en kötülerinin henüz gelmediği” şeklinde yanıt verdi. 
Kıbrıslı Türklerin AB karşısındaki tutumunun tarafsız olduğunu yazan Alithia gazetesi, yüzde 47’sinin AB’ye güvendiğini, yüzde 46’sının güvenmediğini, bununla birlikte yüzde 50’sinin AB için olumlu imaja sahip olduğunu belirtti. 

Rumların durumu

   Politis gazetesi, Eurobarometer araştırma sonucuna göre, Rumların, yüzde 57’sinin, ekonomik durum konusunda olumsuz görüş beyan ettiğini yazdı.
    Rumların, yüzde 57’sinin ekonomiyi tamamen kötü olarak nitelendirdiğini yazan gazete, Rumların, bahar dönemi araştırmasına verdiği yanıtların, altı ayın, Rum ekonomisinin toparlanmasının, toplumun önemli bir parçası tarafından henüz hissedilmediğini gösterdiğini belirtti. 
   Rumların yüzde 43’ü ise ekonomiyi tamamen iyi olarak nitelendirdi. 
   Araştırma neticesinde ayrıca Rumların yüzde 67’si hane ekonomisinin durumunu “iyi”, yüzde 33’ü ise “kötü” olarak nitelendirirken, kişisel mesleki duruma ilişkin soruyu ise yüzde 51’i “iyi” yüzde 25’i ise kötü şeklinde değerlendirdi. 
   Gazete aynı araştırmanın, Rumların, AB’ye, devlet kurumlarından daha fazla  güvendiğini ortaya çıkardığını, Rumların meclise ve hükümete güvenme oranlarının, sırasıyla yüzde 34 ile yüzde 35 olduğunu; AB’ye güvenenlerin ise yüzde 54 şeklinde yer aldığını belirtti.    
Habere göre Rumların yüzde 20’si, sonraki 12 ayda, ekonominin ve ülkedeki istihdamın kötüleşeceğini tahmin ederken yüzde 50’si ise herhangi bir değişiklik öngörmüyor.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474