banner564

Ortamı germe

Akıncı, Rum tarafına ‘Garantiler iptal edilmez, şurası verilmezse çözüm olmaz’ söylemini terk etmesi çağrısında bulundu

Ortamı germe
banner598
Sonuç CEVİZCİ
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile müzakerelerde gelinen aşamayı değerlendirmek amacıyla dün akşam Ankara’ya giden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafına önemli uyarılarda bulundu. Çözüm için ortada bir fırsatın bulunduğunu belirten Akıncı, Rum tarafının “garantiler sona ermezse bu çözüm olmaz” şeklindeki açıklamalara son vermesini istedi.
Güvenlik ve garantilerin Kıbrıslı Türkler için önemine değinen Akıncı, bunu her fırsatta dile getirdiğini vurgularken, olası bir çözüm sonrasında kuzeyde Türk polisinin olacağına dikkat çekti. Akıncı, müzakerelerde 6 başlıktan biri olan ‘Güvenlik ve Garantilerin’ 5’li konferansta ele alınacağını söyledi. 

Ertuğruloğlu neden gitmedi?
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la çalışma toplantısında bir araya gelmek üzere dün akşam Ankara’ya gitti. Akıncı’ya eşlik eden heyette Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun yer almaması dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Akıncı bu konuda kendisine yöneltilen soruya şu şekilde cevap verdi, “ Daha önceki seyahatlerde de kendi müzakere ekibimle birlikte gittim. Bugün bunun değişmesi için herhangi bir neden söz konusu değildi. Böylesi bir önemli noktada, Kıbrıs sorunu ağırlıklı görüşüleceği noktada müzakere heyeti ile gitmekten daha doğal birey olamazdı onu yapıyoruz.”


“Görüşmeyi biz istedik”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 23 Ağustos 14 Eylül tarihleri arasında ikinci yoğunlaştırılmış müzakereler başlayacağını, BM Genel Kurulu öncesinde yer alacak önemli bir sürecin öncesinde Ankara ile temasın bir ihtiyaç olduğunu belirterek görüşmeyi kendilerinin talep ettiğini söyledi.  Akıncı, Türkiye ile tarihsel ve kültürel bağların yanı sıra üç garantör ülkeden biri olarak garantilerin gündeme geldiği bu dönemde diyaloğu yeni bir aşamaya taşımanın kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Akıncı ziyaretlerinde aynı zamanda Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz darbesinde hayatını kaybeden vatandaşlar için Kıbrıs Türk halkının demokrasiden ve sivil yönetimden yana tavır koyarak Kıbrıs Türk Halkının dayanışmasını ileteceklerini belirtti.


Rum tarafının ortamı geren söylemleri…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa çözüm müzakerelerinde sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi bakımından Rum tarafının özellikle ortamı gerginleştirmemesinin son derece önemli olduğunun altını çizerek şunları söyledi. “Özellikle içerisine girdiğimiz son çeyrekte garantiler asla kabul edilemez veya filan yer verilmezse anlaşma olmaz söylemlerini bir kenara bırakmasını bekliyoruz.  Doğal gaz arama konusunda Rumların kendi egemenlik alanları olduğu söylemlerinin ortamı gerginleştirmekten bir işe yaramıyor. Bu dönemde serinkanlı yaklaşımlar gerekiyor. 
Her iki halkın bu topraklarda ve denizlerde hakkı olan zenginlikleri adil ölçüler içerisinde paylaşmasını ve geleceğe yeni bir perspektifle yol almasını temin edebilmek için tarihsel bir fırsat ile karşı karşıyayız. Bizim neslin son fırsatı olduğunu tekrar ederek buna inancımı bir kez daha yinelemek isterim. Muhtemel federal çözüm çevresindeki anlayışın yaşam bulabilmesi için son bir fırsat penceresidir. Bu en iyi şekilde değerlendirmek açısından önümüzdeki aylar ve yedi görüşme çok önemlidir."


Fırsat penceresi kapanırsa iki tarafta hayıflanacak…
Fırsat penceresinin kaçırılması durumunda iki tarafında hayıflanacağını vurgulayan Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü; “Eğer bu iş 2017’ye aksarsa Rum Yönetimi’nin propaganda seçimleri içerisinde bulacağız kedimizi ve farklı bir atmosfer olacak. BM Genel Sekreteri değişecek, ABD yönetimi değişecek. Rum yönetimi çağrılara kulak vermezse sondaj çalışmaları başlayacak ve sonrasında  gelen dönemde fırsat penceresinin kapatılmasına şahit olacağız. Her iki tarafta yitirilmiş bir fırsat olarak hayıflanacak. Kıbrıs Türk halkı olarak hakkımızı sonuna adar savunacağız ama diğer tarafın hakkını da yemeyeceğiz. Hep bana zihniyeti ile yaklaşılmasını görmek istemeyiz. O zenginliklerde Kıbrıs Türk halkının hakkı da var ve sonuna kadar savunulacak.”

Garantiler Kıbrıs Türkü açısından son derece hayati önem taşıyor
Türkiye’nin güvencesinin ne kadar önemli olduğunun altını çizen Akıncı garantiler konusunda da şunları anlattı, “Bu yeri ve zamanı gelince görüşülecek, bunun için 11 Şubat 2014 mutabakatı vardır.  Kıbrıs Türk halkının güvenliğini zedelemeyecek başka garanti formülleri üretilebilirse dikkate alınır. Önemli olan konu Kıbrıs Türk halkını güvence altına almak ve bize eski günleri yaşatmayacak yeni bir olayı yaratmaktır. Şimdiki şartlar farklıdır. 1960ta olmayan Türk polisi olacak Kıbrıs Türk kurucu devleti olacak. Üç garantör ülke ve iki halkın liderliklerinin katılacağı beşli konferansta ele alınacak. Rum tarafıda yükselen asla anlaşma olmaz söylemlerine Türkiye müzakere edilemez söylemi gelmektedir. Önümüzdeki aylar kıl yolu ile bir çıkış yolu bulabileceğimizi gösterecektir.”

Atun da Ankara’ya gitti
Öte yandan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin davetlisi olarak dün gece Ankara’ya gitti.
Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Atun, Ankara temasları çerçevesinde bakan Tüfenkçi ile iki ülke arasındaki mevcut protokollerin işleyişi konusunda bir araya gelecek, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile görüş alış-verişinde bulunacak.

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2016, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473