banner564

Papazlar izin vermiyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Başbakan Yardımcısı Türkeş ve Orman Bakanı Eroğlu, yangın nedeniyle Rum tarafına önerilen yardım konusunun bile siyasete alet edilmesine tepki gösterdi

Papazlar izin vermiyor
banner598
 Türkiye’nin, Trodos’taki yangın nedeniyle 2 helikopter ve bir uçağı Kıbrıs’a gönderme teklifine yine siyaset karıştıran Rum tarafına tepki yağdı. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Ankara’da görüşen Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu "Türk uçaklarını ve helikopterini Rum tarafına indirmeye çalışıyor. Bu bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil” dedi.
   Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş "Rum tarafı her zaman olduğu gibi aymazlığını ortaya koymuştur” derken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Onlar papazlara sormadan bu işleri yapamıyorlar” diyerek, Rum kilisesinin geçmişte “Türk suyu kullanmak caiz değildir” dediğini anımsattı.

Çavuşoğlu ve Ertuğruloğlu Ankara’da görüştü
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında konuşan Ertuğruloğlu, ana vatan ve yavru vatan birlikteliği ve bütünlüğünü bilen, buna inanan birisi olarak Ankara'da kendisini konuk değil evinde hissettiğini belirtti.
Ertuğruloğlu, Kıbrıs müzakereleri hakkında "Rum tarafı 'Kıbrıs Cumhuriyeti' diye tanındığı, Kıbrıs Türk halkının kimliği inkar edildiği, Kıbrıs Türk halkının egemenliği inkar edildiği sürece, Kıbrıs'ta 50 yıldır yapılan müzakerelerde bir neticeye varılamadığı gibi bugün de varılması bana göre mümkün değil" dedi.


Çavuşoğlu: İnsani yardımdan bile avantaj peşindeler 
TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Kıbrıs Rum kesiminde süren yangınlara Türkiye'nin yardım önerisiyle ilgili olarak, Rum tarafının ve Rum lider Nikos Anastasiadis’in böylesine bir hassas durumda ve bu insani yaklaşım karşısında bile bundan avantaj elde etmeye çalıştığına işaret ederek "Türk uçaklarını ve helikopterini Rum tarafına indirmeye çalışıyor. Bu bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil. Aynı şekilde kendisi Dünya İnsani Zirvesi için İstanbul'a geldi. Biz misafirperverliğimizi gösterdik. Sayın Cumhurbaşkanımız bir yemek verdi. Bu resmi bir etkinlik değildi ve Sayın Akıncı'yı da bu yemeğe çağırdık. Biz isterdik ki böylesine gayrı resmi bir yemekte nasıl Davos'ta veya başka ortamlarda bir araya geldilerse, burada da yan yana gelsinler ve dostluk mesajı versinler. Güven artırıcı tedbirler de çok önemli. İki halk birlikte yaşayacak. Dostların bir araya geldiği akşam yemeğinde bile Akıncı ile bir araya gelmeyi istemediği gibi yaptığı açıklamalar da hoş değildi. O nedenle Rum kesimine diyorum ki en azından insani konuları bile suistimal etmeyin. Karşılık vermeseniz bile bunu başka yerlere çekmeye çalışmayın.” dedi.
KKTC dışişleri bakanlığı ile yakın işbirliği içinde çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini belirten Çavuşoğlu, şu andaki bölgesel konular, Kıbrıs'ta devam eden müzakere süreci ve hedeflerin bunu gerektirdiğini vurguladı.

Ertuğruloğlu, Erdoğan tarafından kabul edilecek
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ankara temasları çerçevesinde dün Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından da ayrı ayrı kabul edildi.
Tahsin Ertuğruloğlu, bugün saat 15.00’te ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek.

Eroğlu: Su verelim dedik 
papazlar karşı çıktı

Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Güney Kıbrıs’taki orman yangınına ilişkin yaptığı açıklamada, "Güney Kıbrıs bir tarihte susuz kaldı. 'Su verelim, petrol verelim' dedik. Oradaki papazlar, 'Türk'ün suyunu veya akaryakıtını kullanmak caiz değildir' demiş. Onlar papazlara sormadan, bu işleri yapamıyorlar ama papazlardan izin alırlarsa, gidip, yangını söndüreceğiz veya tamamen yanacak." dedi.
Ülke genelinde 680 yangın çıktığını ve bin 88 hektarlık alanın zarar gördüğünü anlatan Bakan Eroğlu, şunları söyledi:
"Bu rakam küçük bir rakam değil. Güney Kıbrıs'ta belki bir günde bu kadar alan yanacak. Biz dedik ki, isterlerse hazır helikopterlerimiz var, uçaklarımız var. Birisi Antalya'da Silifke'de bekliyor. Kıbrıs'a dahi müdahale edecek durumdayız ama Güney Kıbrıs bir tarihte susuz kaldı. 'Su verelim, petrol verelim' dedik. Oradaki papazlar, 'Türk'ün suyunu veya akaryakıtını kullanmak caiz değildir' demiş. Onlar papazlara sormadan bu işleri yapamıyorlar ama papazlardan izin alırlarsa, gidip yangını söndüreceğiz veya tamamen yanacak."

Türkeş: Rumların aymazlığı
TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Çankaya Köşkü'nde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst'ü kabul etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Türkeş, kapısının Kıbrıs Türk halkına her zaman açık olduğunu kaydetti.
Türkeş, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki orman yangınına ilişkin, "Rum tarafı her zaman olduğu gibi aymazlığını ortaya koymuştur. Bizden yardım alacaklar ama hala kendi diplomasileri ve kendi karışık siyasetleri açısından, aynı Akdeniz'in suyunu 'kuzeyden mi alsınlar güneyden mi alsınlar' gibi gereksiz tartışmalar yapıyorlar. Umarım bir an önce akılları başlarına gelir de bu işler bir an önce kontrol altına alınır." dedi.
Dürüst de kabulden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, KKTC olarak yapılacak tüm atılımlarda Türkiye'nin desteğini beklediklerini söyledi.Bugüne kadar verilen destekler için de KKTC halkı adına teşekkür eden Dürüst, Türkiye'nin her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu kaydetti.

Akıncı: Rehber akıl ve 
insanlık değerleri olmalı…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs’ta 5 günden beri devam eden yangının söndürülmesi ve can kayıplarına da yol açan bu çevre felaketinin önlenmesi için çaba harcadıklarını belirterek, “Bizlerin bu durumda rehberi siyaset ve diplomasinin yerleşmiş kalıpları olamaz. Rehber ancak akıl ve insanlık değerleri olabilir” ifadelerini kullandı.
Akıncı, yangına müdahale için Türkiye’den gelecek uçakların Ercan’a inmesine karşı çıkan Rum Yönetimi’ne Pınarbaşı ve Güzelyurt’u önerdiğini de açıkladı.
Akıncı şunları aktardı, “Türkiye’den gelecek uçakların diğer uçaklar gibi havadaki hareketlerinin elbette koordine edilmesi gerekeceğini, bunu yapacak olanın da yangın neredeyse orada bu hizmeti verenlerin olacağını, bunda bir sorun görmediğimi ifade ettim.
Sonuçta, bu konunun hassas bir konu olduğunu, bunu değerlendireceklerini, karar verirlerse diğer devletlerden istedikleri çerçevede başvuru yapacaklarını söyleyerek telefonu kapadı. Bu son konuşmamızda itfaiye araçlarını yeniden gönderme teklifime, yerden müdahaleye ihtiyaç olmadığını tekrarlayarak ve yeterli araçları olduğunu belirterek teşekkür etti.”

Yangın kontrol altında… 
Güney Kıbrıs’ta Solea/Trodos bölgesindeki yangının dün akşam saatlerinde kontrol altına alındığı açıklandı.
Rum radyosuna göre Orman Dairesi, Ay. Theodoros ve Asinu bölgelerindeki yeniden alevlenmelerin kontrol altına alındığını; Kurdali, Kannavia ve Ay. İrini bölgelerindeki çalışmaların ise sürdüğünü belirtti.
Yangın söndürme çalışmalarına farklı ülkelerden 18 uçak ve helikopterin katıldığı belirtildi.

12 gönüllü Kıbrıslı Türk
Trodos eteklerindeki yangının söndürülmesi çalışmalarına 12 gönüllü Kıbrıslı Türk’ün de katıldığı bildirildi.
“Kıbrıs Grubu” üyeleriyle birlikte 12 Kıbrıslı Türk’ün bölgeye gittiği; 3’ünün yangın alanındaki söndürme çalışmalarında, 9’nun ise yardım çalışmalarında yer alacağı ifade edildi.

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2016, 11:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474