banner564

Para isteyenlere ‘Suç’ uyarısı

Sağlık Bakanı Üstel, aşılı vatandaşlara sadece antijen testlerinin ücretsiz yapılacağını, pazartesinden itibaren belediyelerin ve eczanelerin de hizmet vereceğini açıkladı

Para isteyenlere ‘Suç’ uyarısı
banner598

Sağlık Bakanı Ünal Üstel, çift aşısını tamamlayanların devlet hastaneleri ve YDÜ hastanelerinde ücretsiz antijen testi yapabileceklerini açıkladı. Üstel, pazartesinden itibaren belediyelerin ve eczanelerin de hizmet vereceğini ve son günlerde yaşanan sıkıntıların ortadan kalkacağını söyledi. Haziran ayında 45 laboratuvar ile sözleşme imzaladıklarını belirten bakan Üstel “Bu laboratuvarlara test kitini bakanlık verdiği zaman kişi başı 8 lira ücret ödemesi yaptı. Şimdi bu zor dönemde test yapmayacağını açıklayan bu laboratuvarları uyarıyorum. Bakanlık üzerinden randevu alanlardan ücret talep ederlerse suç işlemiş sayılacaklar” dedi.

Gündem Özel’de konuştu
Bakan Üstel, dün tv2020’de Gündem Özel programına telefonla bağlandı, Reşat Akar’ın sorularını yanıtladı. Bakan Üstel,  Covid-19 testleriyle ilgili soruyu yanıtladı. 
Üstel, “Çift aşılı veya üç aşılı olanlar 7, 14 ve 21 gün kuralı çerçevesinde riski, çok riskli veya orta riski olarak belirlenen yerlere giriş için antijen testi yapacaklardır. Çift aşılı veya üç aşılı kişiler için PCR testi gerekmeyecektir.  Aşısızların belirlenen yerlere girebilmesi için ise 72 saatlik PCR testi yapacaktır” dedi.
Üstel, Güney Kıbrıs’ta, Avrupa Birliği ülkelerinde ve ABD’de eczanelerde test yapılabildiğini söyledi. Bakan Üstel şunları söyledi:  
“Bizim 45 özel laboratuvarla antijen ve PCR testi yapılmasıyla ilgili iki sözleşmemiz var. Ancak biz eczanelerin talebi üzerine, dünyada da antijen testi yaygınlaştığı için yeni bir adım attık. Eczanelerde de antijen testi yapılmasına karar verdik. Ancak önerge Bakanlar Kurulu’ndan özel laboratuvarlar hemen sınır kapılarından ve havaalanından çekildi ve paralı bir şekilde test yapmaya başladı. 
8 Haziran’dan beridir laboratuvara her antijen testi için 8 lira veriyorduk. Havaalanına gidip yaptığı zaman da 18 lira veriyorduk.
PCR için de eğer 25 ile 100 lira arasında değişen ödemeler yapıyorduk. Ancak yanlış yaptılar ve test yapmayı bıraktılar. 
Tv2020’den çağrıda bulunuyorum; bizimle sözleşmesi olup vatandaştan ücret alan laboratuvar bildirilsin. Randevuyla giden ve orada ücret talep edilen kişiler faturaları bize getirsin. Soruşturma başlattık ve sonuna kadar gideceğiz. İnsanların 2 gündür çektiğini bir biz, bir kendileri bilir. Şimdiye kadar bizden hizmet bedelini alan camia bizi üzmüştür.” 

Artık herkes için PCR ücretli oldu
“İster aşılı ister aşısız olsun PCR testleri ücretli mi oldu ?”sorusu üzerine Bakan Üstel şunları söyledi: 
Bakanlık PCR testlerinden çekildi. Bir tek pozitif, temaslı, bakıma muhtaç ve rahatsızlığı olmayanlardan test ücreti almayacak. Dünyada antijen testi yaygınlaştı. Ayrıca antijenden pozitif çıkan birisinden de PCR ücreti alınmayacak. 

Antijen testleri nerede yapılıyor
Bakan Üstel, antijen testlerinin devlet hastanelerinin tümünde, sağlık merkezlerinde yapıldığını söyledi. Üstel, “YDÜ’nün ilçelerinde bulunan tüm merkezlerinde hizmet veriliyor. Ayrıca Pazartesinden itibaren tüm belediyelerde antijen testi yapılabilecek” dedi.
Bakan Üstel, belediyelerde görev yapacak kişilere kurs verildiğini de söyledi. Bakan Üstel, eczanelerin de pazartesi günü antijen testlerine başlayacağını ifade etti.  Üstel, ancak öncelikle Sağlık Bakanlığı sisteminden randevu alınması gerektiğini ifade etti. 

Ayda 5 milyona mal olacak
Üstel, birkaç gündür kit olmadığını ancak dün itibari ile ellerine ulaştığını ifade etti. 
Bakan Üstel, mali sıkıntılardan dolayı kit sıkıntısı yaşandığını söyleyerek, “Testlerin ayda 5 milyon lira mali tutarı olacak” dedi.
Üstel, antijen testlerinin doğruluk oranının yüzde 90 ,PCR’da ise yüzde 95 olduğunu ifade etti.  Bakan Üstel, havaalanı, sınır kapılarında antijen yapıldığını ve genel olarak tüm neticeleri doğru verdiğini söyledi. 
Bakan Üstel, pazartesinden itibaren test koşunun biteceğini sözlerine ekledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473