banner564

Polise bildirildiler

Ağören, diyetisyen olmayan kişilerin spor ve güzellik salonlarında diyet yazdıklarını söyledi

Polise bildirildiler
banner598

Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği (KTDB) Başkanı Hidayet Ağören, diyetiysen olmayan kişilerin spor ve güzellik salonlarında diyet yazdığını ifade ederek, “İnsanların sağlığıyla oynuyor, mesleki sınırlarımızı gasp ediyorlar. Yetkililer önlem almalı. Bu iş çığırından çıktı” dedi.
Bu konuda, 3 spor salonu hakkında polise suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden Ağören, diyet yazma yetkisi olmadığı halde diyet yazan 1 beslenme danışmanı ve Diyetisyenler Birliği Yasası’na aykırı davranarak, birliğe üye olmadan diyetisyenlik yapan 1 diyetisyeni de polise bildirdiklerini söyledi.
Vücut geliştirmenin ülkede bir merak haline geldiğini belirten Ağören, “Spor salonlarında bir sürü ilaçlar dönüyor. Sağlık Bakanlığı ve Spor Dairesi bu konuda önlem almalı” dedi.
Kıbrıs Türk toplumunun sağlıklı beslenmediğini de vurgulayan Hidayet Ağören, “Çok az insan beslenmeyi doğru kişiden öğreniyor” ifadelerine yer verdi. Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Uzman Diyetisyen Hidayet Ağören, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) konuştu.

“Beslenme programları yazıyorlar”
“En büyük problemlerimizden biri, diyet programlarının yazıldığı spor salonları” diyen Ağören, diyetisyen olmayan kişilerin hızlı kilo vermek isteyenlere düşük kalorili, vücut geliştirmek isteyenlere de yüksek proteinli beslenme programları yazdığını kaydetti. 

“Cesaretle insanların eline listeler veriyorlar”
Söz konusu spor salonları konusunda Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını, bakanlığın da Spor Dairesi’ne yazı yazdığını anlatan Ağören, “Bize verilen bilgi spor salonlarının uyarıldığı yönünde. Ancak bu kişiler gerilemek yerine daha da cesaretle insanların eline listeler veriyor” dedi.
Diyetisyenler Birliği olarak üyelerinin haklarını korumakla yükümlü olduklarını dile getiren Hidayet Ağören, bu sorunun resmi yollardan çözülmesi için beklediklerini, ancak sorun çözülmeyince polise başvurduklarını aktardı.
Ağören, kanıt niteliğindeki beslenme listelerini polise sunduklarını anlatarak, 3 spor salonu hakkında polise suç duyurusunda bulunduklarını, diyet yazma yetkisi olmadığı halde diyet yazan 1 beslenme danışmanı ve Diyetisyenler Birliği Yasası’na aykırı davranarak birliğe üye olmadan diyetisyenlik yapan 1 diyetisyeni de polise bildirdiklerini söyledi.

“Süreci izliyoruz”
Hidayet Ağören, “Bu yeni bir olay. Avukatımız aracılığıyla süreci izliyoruz. Şimdiye kadar şikayette bulunduğumuz yerlerle ilgili herhangi bir kapatma kararı alınmadı, ama kesinlikle pes etmeyeceğiz” dedi. Bu kişilerin, sosyal medya üzerinden de beslenme konusunda yanlış bilgiler yaydığını kaydeden Ağören, “Beslenme konusunda herkes nedense bir şeyler konuşmaya, yapmaya çabalıyor” ifadesine yer verdi.
Diyetisyen olabilmek için herhangi bir sağlık bilimleri fakültesinin beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olunması gerektiğini vurgulayan Ağören, bu eğitimi almayanların diyet programı yazamayacağını vurguladı.

“Kişi beslenme programı alacaksa diyetisyenden almalı”
“Kişi beslenme programı alacaksa diyetisyenden almalı” uyarısında bulunan Ağören, “Sağlıksız beslenme kişiye birden bire zarar vermeyebilir ama uzun süreçte nörolojik, böbrek, karaciğer hastalıklarına neden olabilir” dedi.

“Diyabet hastalığı yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilir”
Öte yandan Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği, diyabet ve diyabete bağlı gelişen komplikasyonların bireylerin sağlığının ciddi derecede bozulmasına ve ülkelerin maliyet yükünün artmasına neden olduğunu ifade etti. Birlik diyabet hastalığının yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebileceğini vurguladı. Diyabetin her geçen gün arttığına dikkat çeken birlik, 2015 yılında her 11 erişkinden 1'inde diyabet olduğunu, 2040 yılında her 10 erişkinden 1'inin diyabet olacağının öngörüldüğünü ifade etti.
Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 14 Kasım Dünya Diyabet günü dolayısıyla Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği, Kuzey Kıbrıs Lions Kulüpleri Federasyonu ve 118Y İstanbul Anadolu Yakası Lions Kulüpleri Federasyonu'nun katkılarıyla diyabet konusunda farkındalığı artırmak amacıyla bir dizi etkinlik düzenlendi.
Düzenlenen etkinliklerin ikinci basamağında ise 5 bölgedeki pilot ilkokullarda eş zamanlı olarak yaklaşık 1500 öğrenciye 'Diyabet ve Beslenme' konulu eğitim verildi.
Eğitimlerde çocuklara Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği üyeleri tarafından diyabet hakkında bilgi verilip, diyabette sağlıklı beslenme ilkeleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar vurgulanıp, diyabet hastalığı riskini azaltmak için yeterli ve dengeli beslenme önerilerinde bulunuldu.
Eğitim sonrasında da tüm öğrencilere sandviç, süt ve sudan oluşan beslenme paketleri dağıtıldı. 14 Kasım’da ayrıca ise Girne’de ‘Diyabet Farkındalığı’ yürüyüşü düzenlendi.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2017, 11:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473