banner564

Provokatörlere prim verilmesin

Afrika gazetesinin attığı manşetle başlayan ve istenmeyen boyutlara ulaşan eylemler hakkında sivil toplum örgütleri sağduyu çağrısı yaptı

Provokatörlere  prim verilmesin
banner598
Kuzey Kıbrıs’ta, Türkiye’nin Afrin Harekatı hakkında Afrika Gazetesinin attığı manşetle başlayan ve önceki gün istenmeyen boyutlara ulaşan tartışma devam ediyor. Türkiye’nin Afrin operasyonuna destek veren ve Afrika’nın manşetini kınayan açıklamalara dün de devam edildi.
Topluma sağduyu çağrısı yapılan açıklamalarda, Türkiye ile ikili ilişkileri zedeleyecek tutum ve eylemlerden kaçınılması gerektiğine vurgu yapıldı. Açıklamalarda, Afrika Gazetesinin manşeti kadar önceki günkü eylemde gösterilen tutumun da yanlış olduğuna vurgu yapılarak provokatörlere prim verilmemesi istendi.
Yaşanan son gelişmeler hakkında açıklama yapan sivil toplum örgütlerinin görüşü şu şekilde oldu:

Hayvan üreticilerinden sağduyu çağrısı
Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Kıbrıs Türkü ile Türkiye’den gelip Kıbrıs’ı vatan bilenlerin arasını kimsenin bozamayacağını belirtti.
Birlikten yapılan yazılı açıklamada, dün yaşanan üzücü ve amacının dışına çıkan olayların KKTC’nin tarihine atılmış kara bir leke olduğu kaydedildi.
Açıklamada, “Bunları yapanlar, yapılmasına neden olanlar ve yaptıranlar şunu unutmasın: Bu topraklarda  44 yıldır et ve tırnak gibi birleşmiş, birlikte savaşmış, birlikte can vermiş, birlikte ağlamış ve birlikte gülmüş Kıbrıs Türkü ile Türkiye’den gelip  Kıbrıs’ı vatan bilen kardeşlerimizin arasını kimse bozamaz.
İki ülkenin ortak tarihi, ortak kaderi, kan bağı  soy bağı ve gönül bağı buna müsaade etmez” denildi.

Toparlanıyoruz: Uzlaşı kültürü gelişmeli
Toparlanıyoruz Hareketi (Temiz Toplum Derneği), toplumu kutuplaştırmadan uzaklaştırıp uzlaşı kültüründe tekrar buluşturmak için güçlü bir liderlikle somut adımlar atılmasına, inisiyatif alınmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Dernek, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Pazar günü Afrika gazetesini hedef göstermekle aslında ülkesindeki kutuplaşmayı KKTC’ye de ne kadar kolay ihraç edebileceğini gösterdiğini savundu.
Temiz Toplum Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, Afrika gazetesinin görüşlerine karşı yapılan gösterideki şiddet olaylarının sadece hoşgörü kültürüne indirilmiş bir darbe değil, aynı zamanda hukuk dışı ve yasal yollarla hesabı sorulması gereken davranışlar olduğu kaydedildi.


Arıkan: İhtiyacımız kamplaşma değil
Erenköy Mücahitler Derneği, “Farklı görüş ve düşünceleri kamplaşarak değil bir çatı altında bir araya gelerek tartışabilme cesaretine sahip olalım” diyerek, sağduyu çağrısı yaptı.
Dernek Başkanı Mustafa Arıkan tarafından yapılan açıklamada, Afrika gazetesinin “Türkiye’den bir işgal daha” başlıklı haberi kınandı, “Anavatanın 1974 yılında Kıbrıs’ta başlattığı ’Barış Harekatı, 1960 Anayasası’nın altında Türk tarafı, Rum tarafı, Türkiye Cumhuriyeti, Yunanistan ve İngiltere’nin imzaları bulunan uluslararası bir anlaşmaya istinaden yapılmıştır” denildi.

Çıraklıoğlu: Son olayları tasvip etmiyoruz
Emekli Polisler Derneği (EPD) Genel Başkanı Nurettin Çırakoğlu, halka sağduyu çağrısı yaparken, yeni seçilen milletvekillerinin bir an önce hükümet oluşturarak kronikleşen sorunlara sağlıklı çözümler üretecek yasaları hayata geçirmelerini istedi.
Yazılı açıklamasında, Afrika Gazetesi’nin yayınları ile Milletvekili Doğuş Derya’nın söylemlerinin sadece provokatörler ve dış güçleri sevindiren ortam yarattığına dikkat çeken Çırakoğlu, Emekli Polisler Derneği olarak bunları tasvip etmediklerini belirtti. 
Çırakoğlu, Meclis önündeki olaylar, Cumhurbaşkanı’na yapılan haksız hakaretler ve yemin törenindeki söz ve davranışların bir hukuk devleti olan KKTC halkına yakışmadığı gibi, ilerisi için de endişe verdiğini kaydetti.

Çümen: İki tarafı da kınıyoruz
Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin silahlı kuvvetlerinin Kıbrıs’ta işgalci olduğunu savunan zihniyeti” ve Afrika gazetesini kınadı.
Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği Başkanı Adil Çümen, konuyla ilgili açıklamasında, “Bu zihniyeti taşıyanlar şunu unutmasınlar ki Türk askeri Kıbrıs’a barış getirmiştir. 44 yıldır Kıbrıs’ta barış vardır. Ne bir katliam ne iki toplum arasında karşılıklı öldürme olayı olmamıştır. Kıbrıs’ ta huzur sağlanmıştır. Bunu herkes böyle bilsin” ifadelerini kullandı.
Çümen, dün Cumhuriyet Meclisi önünde yapılan gösteride Meclis çatısına çıkanları ve polisi yuhalayanları da kınadıklarını sözlerine ekledi.


Çakıcı: Afrin’i destekliyoruz, ancak…
Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Yeni Güçler Başkanı Mehmet Çakıcı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin’deki operasyonunu emperyalist ülkeler destekli terör yapılanmaları ve sınır güvenliği anlamında haklı, ancak Türkiye makamlarının Kıbrıs'taki basın organlarını hedef göstermesini yanlış ve tehlikeli bulduklarını belirtti.
Çakıcı yaptığı yazılı açıklamada, “Suriye sorununun, emperyalist kışkırtmalarla oluşan etnik ve inançsal farklılıklar üzerinden yaratılmış çatışma ortamının diplomasiye dayalı barışçıl yollarla çözümlenmesinin” öncelikli talepleri olduğunu kaydetti. 
Basın özgürlüğüne inanan bir parti olarak Afrika gazetesine yapılan saldırıyı şiddetle kınadıklarını DA belirten Çakıcı, gazete binasına saldırıp, Cumhuriyet Meclisi'nin tepesine kadar çıkılmasını da “yanlış ve bölücü tavır” olarak değerlendirip, kınadıklarını ifade etti.

Müezzinoğlu: Zeytin Dalı Harekatını destekliyoruz
Beşparmak Dağları Bayrağı Işıklandırma Derneği, Türkiye Cumhuriyeti’nin başlattığı “Zeytin Dalı” harekâtına, KKTC halkı ile beraber tam destek verdiklerini ve orduya çıktığı muzaffer yolda başarılar dilediklerini belirtti.
Dernek Başkanı Tanju Müezzinoğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde tehdit oluşturan terör örgütlerine yönelik başlattığı mücadeleye, maalesef hangi odaklara ve çıkarlara hizmet ettikleri bilinen kişi veya kişiler tarafından yine gölge düşürülmeye çalışıldığını kaydederek, “Bizler için bir müsvetteden öteye gidemeyen Afrika Gazetesi ve maalesef seçilmiş milletvekili Doğuş Derya Türkiye Cumhuriyeti’ne muhalefet olsun da ne olursa olsun mantığıyla yaptıkları hareketlere bir yenisini daha eklemişlerdir” iddiasında bulundu.


Esenyel’den sağduyu çağrısı
Sönmezliler Ocağı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin Harekâtı’nın ardından ülkede meydana gelen olayları değerlendirerek, birlik ve beraberliğe en fazla muhtaç olunduğu bir dönemde herkesin sağduyu ile hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti. 
Yazılı açıklama yapan Sönmezliler Ocağı Başkanı Erden Esenyel, “Dünya terör belasından el aman çekerken, Türkiye’nin, güvenliğini tehdit eden terör unsurlarına karşı başlattığı ‘Zeytin Dalı’ Harekâtını, bir işgal hareketi olarak göstermek, hele bunu Kıbrıs Barış Harekâtıyla da ilişkilendirmek, fikir özgürlüğü ile bağdaşmamaktadır. 43 yıldır bu adada barışı sağlayanın Türk askeri varlığı olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir” ifadelerini kullandı. 
Esenyel, söz konusu yayınları kınadı. 

Kamu-Sen: İşgal yazısını biz de kınamıştık
Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Afrika Gazetesi’ne yapılan “fiziksel eylemin” kabul edilebilir olmadığını kaydetti. 
Kamu-Sen’den yapılan açıklamada, Afrika gazetesinin ‘işgal’ başlıklı yazısını önceki gün yayınladıkları yazıyla kınadıklarını ancak gazeteye karşı yapılan “fiziksel eylemin” de kabul edilemez olduğu belirtildi. 
Açıklamada, önceki gün halka yapılan sağduyu daveti yinelenerek, yanlışa yanlışla gidilmemesi gerektiği vurgulandı.
Olay yerine giden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya hakaret edilmesinin de eleştirilip, böylesi saldırıların kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, “Sayın Akıncı’nın düşüncelerine bazı kesimler katılmayabilir ancak mevkisine ve kendisine saygı duyulması zorunludur” denildi.

Gürcafer: Bu zihniyetin topluma hiçbir faydası olamaz
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer önceki gün Meclis dışında ve içinde yaşanan olayları kınadı. 
Yaşananları “halka karşı yapılmış aleni bir saygısızlık” olarak nitelendiren Gürcafer, “Düşünce ve ifade özgürlüğünü hazmedemeyen, kendi gibi düşünmeyene tahammülü olmayan, hoşgörüden nasibini almamış ve farklı düşünceler karşısında şiddete başvurmayı meziyet sayan bir zihniyetin bu topluma hiçbir faydası olamayacağını ifade etti.
Son seçimle ortaya çıkan Meclis yapısının ülkede yaşanan sıkıntılara çözüm üretebilme yeteneğinin geçmişe göre daha yüksek olması beklentisi içerisinde olduklarını kaydeden Gürcafer, böylesi bir beklenti ve heyecanla vekillerin yemin ederek göreve başlamasını beklerken yaşanan şiddet olaylarının üzücü olduğunu kaydetti.

Örgütler bugün toplanacak
Sendikal Platform, Cuma günü düzenlenecek “Barış ve Demokrasi Yürüyüşü”  kapsamında sendikalar, örgütler ve siyasi partileri bugün toplantıya çağırdı. 
Platform adına Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir tarafından yapılan açıklamada, toplantının saat 17.30’da KTÖS Lokali’nde yapılacağı belirtildi.

KSP, saldırıları kınadı
Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Afrika gazetesi ve CTP Milletvekili Doğuş Derya’ya yapılan saldırıları kınadığını açıkladı.
KSP’den yapılan açıklamada, savaşın insanlık düşmanı bir suç olduğu belirtilerek, Afrika gazetesinin tavrında haklı olduğu görüşü ifade edildi.

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2018, 11:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473