banner564

Reformlar hayata geçmeli

Milletvekilleri, toplumun ortak menfaatleri yönünde Meclis’in daha etkin çalışması gerektiğini belirtti

Reformlar hayata geçmeli
banner598
Pelin YÜKSELAY
Cumhuriyet Meclisi’nin Sekizinci Dönem Beşinci Yasama Yılı dün düzenlenen törenle başladı. Milletvekilleri, parti başkanları, yeni yasama yılından ne beklediklerini ve Meclis’in gündemine alması gereken ivedili konuları Diyalog muhabirine anlattı. Meclisin yeni dönemde daha etkin ve toplumsal çıkarları gözeten çalışmalara imza atması temennisinde bulunan vekiller, halk yararına olan tüm çalışmalara destek sözü verdi. Toplumun siyasete olan güveninin her geçen gün azaldığını kabul eden vekiller, bunu tersine çevirmek için Cumhuriyet Meclisi’ndeki komitelerin daha iyi çalışması ve beklenen yasaların bir an önce hayata geçmesi konusunda ortak görüş belirtti.

Siyasiler ne dedi?

Hakan Dinçyürek (Bağımsız Milletvekili):  Öncelikle yeni dönem ülke demokrasisi için, halkımız için hayırlı olsun. Yeni dönemin beklentilere cevap verecek şekilde geçmesini istiyoruz. Meclisin başta kendi yapısından ve de insanlardan kaynaklanan eksiklikleri vardır. Meclisin yeni dönemde verimliliği artırılmalıdır. Meclis’in verimliliğini artırmak sadece tek başına Meclis yönetiminin ya da milletvekillerinin elinde değildir. Bazı imkânlar değiştirilirse, verimlilik de artırılabilir. Bizim hedefimiz yeni dönemde Meclis’in iki temel görevi olan yasama ve denetlemeyi en iyi şekilde yaparak, halkın beklentilerine cevap verecek icraatlar yapması yönündedir. Bu dönemde Meclis’in ilk öncelikli konularından birinin Kıbrıs sorunu olması gerekir. Bunun yanında yasa gücünde kararnamelerin bir an önce yasalaşması ve ortadaki kaos ortamının da sonlandırılması lazım. 

Arif Albayrak (CTP Milletvekili): Partiler gözlüğüyle hayatı okumaktan artık vazgeçilmesi gerekiyor. Birbiriyle daha çok paylaşan, daha çok anlayan ve toplumun ortak menfaatlerinde kesişmesini bile bilen bir davranış modeli göstermemiz lazım. İlk günden görüyorsunuz konuşulan konuları. Birisi bir şeyler yapıyor kendi sırça köşkünde, bunun doğru olmayan noktaları da fark edildiği zaman tekrar tartışılır boyuta geliyor. Bu enerjimizi tüketen şeyler ve gerek mahkemeleri meşgul eden, gerekse siyasi partileri meşgul edip, iş yapmasını engelleyen bir pozisyon yaratıyor. Bu da Kıbrıs Türk toplumu olarak genelde ilerlememizi engelleyen bir durum ortaya çıkarıyor.  

Erkut Şahali (CTP Milletvekili): Esas beklentimiz bir an önce yasama faaliyetlerinin başlamasıdır. Hem komitelerde hem de Genel Kurul’da verimli bir yıl olmasını diliyoruz. Ülkede ele alınması gereken her sorunun altında yasal eksiklikler ya da yanlışlıklar vardır. Esas beklenti üretken bir yıl olması ve yasama faaliyetleri bakımından ülkenin ihtiyaç duyduğu yasal dönüşümlerin sağlanması ki, hükümetler de bu yasal dönüşümlere bağlı olarak yapısal dönüşümleri yapacak hareket alanını kendilerine yaratabilmiş olsunlar. En büyük dileğim bu. Bunun yanında kamu reformuyla ilgili çalışmaların çok yoğun bir biçimde başlatılması gerekiyor. Meclis’in en öncelikli konusu bu olmalı.

Mustafa Arabacıoğlu (DP Milletvekili): Komitelerde bekleyen yasalarımız var, onların yasalaşması lazım. Nisapla ilgili sıkıntılar yaşanırdı Meclis’imizde geçtiğimiz yıl, umarım bu yıl onlar yaşanmaz. Seviyeli bir tartışma ortamının olmasını arzu ederim. Bir de zaman zaman seyirci locasında yaşadığımız sıkıntılar vardır. Umarım bu yeni yasama yılında bu sıkıntılardan hiçbirini yaşamayız. Bize düşen görevse Meclis’teki sorumluluklarımızı yerine getirmektir. Meclis bu yeni yasama yılında dışta Kıbrıs sorununa, içte ise ekonomik konulara önem göstermeli.

Cemal Özyiğit (TDP Genel Başkanı): Biz ilk uygun zamanda ki toplumunda beklentisi bu yöndedir, Meclis seçimlerinin yenilenmesini arzu ediyoruz. Bu Meclisin açılışta yapılan konuşmalar da gösteriyor ki, işlevinin büyük bir bölümünü yitirmiştir. Özellikle denetim görevini yapmakta çok ciddi sıkıntıları vardır. Adli Yıl açılışında da bir çok sorun ortaya kondu, hukuki olarak da çok sıkıntı var ancak Meclis tüm bunların üstesinden gelebilir mi bilemiyorum. Halkın da birçok can alıcı sorunları vardır. Yeni dönemde Meclis ilk olarak su sorunlara eğilmeli.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2016, 09:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474