banner564

Sanki savaş zamanı

Türkiye’den ithal edilen patatesin kilosu 3.8 liradan satışa çıkarılan duyan vatandaşlar TÜK’ün ambarlarına akın etti

Sanki savaş zamanı
banner598

 Abdullah SUİÇMEZ

   Aylardır devam eden patates sıkıntısını gidermek amacıyla Türkiye’den ithal edilen 50 ton patatesin bir kısmı dün kısa sürede satıldı. Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) ambarlarına akın eden vatandaşlar kilosu 3.8 liradan satılan patateslerden çuval çuval alarak evine döndü.
   Savaş dönemindeki görüntüler karşısında duygularını aktaran vatandaşlar “hem ucuza patates aldığımız için sevindik, hem de böylesi bir duruma düştüğümüz için üzüldük” dedi.
   Yeni ürün yerli patatesin kilosu 12 liradan satıldığını belirten vatandaşlar, TÜK’ün ithalat konusunda çok geç kaldığını, haftalardır ürün bulamadıklarını veya fahiş fiyatlara maruz kaldıklarını söyledi.
   Bazı vatandaşların 2-3 torba birden satın alırken, bunun gerekçesini şöyle izah etti:
   “Fiyatı 3.8 liradan bulmuşken fazla alıp eve stoklamak istedik. Yarın ne olacağını, fiyatın kaça yükseleceğini bilemiyoruz. Haftalardır evimize patates götüremediğimiz için çocuklarımızı da mağdur ettik. Şimdi bu fiyata ürün bulduğumuz için alabildiğimiz kadar aldık.”

Bakan Şahali: 11 ton satıldı
   Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, dün 11 ton patates satışı gerçekleştirildiğini açıkladı. Bakan Şahali, önceki gün 50 ton patates ithali gerçekleştirildiğini, analizlerden sonra dün itibarıyla satışa sunulduğunu, iki noktada yapılan satışlarda vatandaşa 11 ton patates verildiğini söyledi.
Şahali, “Kilosu 3, 8 liradan satış yapıldı. Piyasadaki en ucuz patatesten dahi yüzde 60 daha ucuz” dedi. Şahali, mevsimsel nedenlerden dolayı rekolte düşüklüğü olduğunu, ürün ve fiyat çeşitliliğini artırmak için bu yola başvurduklarını ifade ederek, bu sürecin geçici olduğunu, piyasadaki dengeler yerine oturuncaya kadar devam edeceğini belirtti. 

Satışlar devam edecek

   İthal sofralık patates satışı yapan Toprak Ürünleri Kurumu ise  ‘gerek tüketicilerin korunması, gerekse piyasada ürün ve fiyat çeşitliliği oluşması amacıyla, Bakanlar Kurulu’nun kendisine verdiği göreve bağlı olarak sofralık patates ithalatı gerçekleştirmeye başladığını’ açıkladı. 
   Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı da satışı TÜK tarafından gerçekleştirilen patateslerin, 10 kiloluk çuvallar içerisinde KDV dahil 38 TL fiyatla (KDV dahil 3.80 TL/Kilo) satışa arz edildiğini bildirdi.
Satışların Toprak Ürünleri Kurumu’nun Lefkoşa’daki patates satış deposunda, Gazimağusa’daki patates paketleme tesisinde ve şubelerinde yapılacağı belirtildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473