banner564

Şartlar bunu gerektiriyor

Vergisiz akaryakıtın gündemlerinde olduğunu söyleyen Şahali, suyun işletilmesi konusunda da özel sektörle birlikte hareket edileceğini belirtti

 Şartlar bunu  gerektiriyor
banner598
Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Patates Üreticileri Kooperatifi’nin Genel Kurulu’na katılarak açıklamalarda bulundu.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, vergisiz akaryakıt konusunun gündemlerinde olduğunu ve ilgili yasanın Meclis’te Hukuk Komitesi’nde bulunduğunu söyleyen Şahali, uygulamayı üreticilerin üretim sezonunda kullanabilmesi için ciddi gayret içinde olduklarını ifade etti.
Tarım Doğal Kayunaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Türkiye’den gelen yüksek kalitede suyun en etkili ve verimli şekilde kullanılabilmesi için çok ciddi bir altyapı yatırımına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Bu ihtiyacın karşılanabilmesinin sahip olunan olanaklarla mümkün olmadığını belirten Şahali, “Suyun işletilmesi konusunda özel sektörün inşai ve mali kabiliyetlerinden yararlanarak ilgili bir kurum yaratmak gibi bir zorunlulukla karşı karşıyayız” dedi.
Şahali, özel sektörle kamunun yürüteceği işletme faaliyetinin hem yurttaşı hem tarım kesimini korumayı öncelikli hedef olarak ele alacağını kaydetti. 
Şahali, kimsenin endişe etmesine gerek olmadığının altını çizerek, gerek üretim faaliyeti açısından gerekse yaşamın devamı açısından güçlük yaratacak bir model tercih edilmeyeceğini kaydetti.

Su kurumu tek otorite olacak
Prosedürün tamamıyla KKTC yetkili otoriteleri tarafından yürütüleceğini belirten Şahali, “İhale KKTC yasalarına göre, sahip olduğumuz devlet kurumlarımız tarafından açılıp, yürütülüp, sonuçlandırılacaktır. Kamuya ek olarak suyun işletilmesi noktasında devrede olacak olan özel sektör kuruluşu veya kuruluşları bu sorumluluk bilinciyle hareket edecekleri bir sözleşmeyle sürece dahil edilecektir” dedi.
Şahali, suyun yönetilmesi konusunda Su İşleri Dairesi, tasarı aşamasında olan yeni yasanın hayat bulması ile de su kurumu tek otorite olacağını ifade etti.

“Euro dizelle normal dizel fiyatı eşitlenecek…” 
Euro dizele geçiş aşamasının sancısız olabilmesi için cuma günü bir fiyatlandırmaya gittiklerini ve euro dizel ile normal dizel arasındaki farkın 21 kuruştan 11 kuruşa indirildiğini kaydeden Şahali, 5 Şubat’ta yapılacak rutin fiyatlandırmada en kötü ihtimalle euro dizel fiyatının normal dizel fiyatına eşitleneceğini kaydetti.

“Koperatifçiliği destekliyoruz”
Ülkede kooperatifçiliğin üreticilerin finansal ilişkilerini düzenleyen bir kurum haline geldiğini belirten Şahali, olması gerekeninse üretim faaliyeti açısından ihtiyaçların çok daha uygun koşullarda, çok daha etkili bir biçimde karşılanabilmesi, pazarlama sorunun kollektif bir çabayla aşılabilmesi, üretim alanlarının birleştirilerek, daha verimli üretimin daha düşük maliyete daha üst düzeyde gerçekleştirilmesi olduğunu vurguladı.

Patates ithalatı konusu 
Patates ithalatıyla ilgili hükümet çalışmalarına da değinen Bakan Şahali, burada amaçlarının öncelikle üreticinin, ardından da yerli imalatçının desteklenmesine dönük tedbirlerin uygulanması olduğunu söyledi

Şahali, ancak yerli üretimin desteklenmesi adına gıda güvenliği bakımından taviz verilmesinin söz konusu olmayacağının da altını çizerek, yerli üreticinin ürettiği patatesin uygun koşullarda dünya standartlarının öngördüğü koşullarda üretilip, imal edilmesi konusunda hassasiyet içerisinde olduklarını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2016, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474