banner564

Satan da alan da  memnun değil

Açık Pazar’da delik, deşik domatesler kilosu 5.5 liradan satıldı

Satan da alan da  memnun değil
banner598

 Onur ULAĞ

   Lefkoşa Terminali’nde her Pazar kurulan ‘Açık Pazar’da dün satılan domatesler yenilmeyecek türdendi. Çöpe atılacak durumda olan delik, deşik domatesler 5 buçuk ile 6 lira arasında satışa sunuldu. 
    Diyalog’un konuştuğu pazarcılar, yeterince bakım yapılmaması ve hava şartlarından dolayı domateslerin çok kötü olduğunu ancak gübre, ilaç gibi girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı kalitesiz domateslerin 5 buçuk ile 6 lira arasında satıldığını ifade etti. Domatesin yanı sıra diğer sebzeler ve meyveler de oldukça yüksek fiyatlara halka sunuldu. 

Yılmaz: Şartlar kötü
Açık Pazar’da sürekli tezgâh kuran üretici Erhan Yılmaz, gübre, ilaç, su, elektrik ne varsa üretimdeki tüm girdilerin zamlandığını, bunun da fiyatlara yansıdığını ifade etti. Yılmaz, domateslerin iyi bakım olmamasından, mevsimsel nedenlerden dolayı şu anda çok kötü durumda olduğunu söyledi. Yılmaz ancak buna rağmen fiyatların 5 buçuk ile 6 lira arasında olduğunu belirterek, “Kalite düşük olsa bile her şeye zam geldiği için pahalı satılmak zorunda kalınıyor” dedi. 
   Yılmaz,  insanların iyi de olsa kötü de olsa pahalı da olsa sebze almak zorunda olduklarını, pahalılıktan ve kaliteden şikâyetçi olsalar da alış veriş yaptıklarını söyledi ve “Bizim bunda bir suçumuz yok. Çifti ürününe dört dörtlük bakmak ister. Ama hem gübre hem ilaç fiyatları aldı başını gitti. Üstüne mevsimsel etkilerde domateslerin kötü olmasına neden oldu” şeklinde konuştu.

Depreli: Girdi maliyetleri fiyat artırdı
Üretici Mustafa Depreli de girdi maliyetlerinin yükseldiğini, bunun sebze fiyatlarına yansıdığını ifade etti. Satışların düştüğünü de kaydeden Depreli, “İnsanlar eskiden kilo kilo torba torba alış veriş yapıyordu. Şimdi işe aza azar almaya başladı. Herkesin alım gücü gittikçe düştü” dedi. 
   Çiftçinin bir dönüm tarlaya ektiği ürünü yetiştirmek için oldukça fazla para harcadığını ifade eden Depreli, “Dolayısı ile girdi maliyetlerinin yükselmesi satış fiyatlarına yansıyor” ifadesini kullandı.

Sebze ve meyve fiyatları cep yaktı
Açık Pazar’da domateslerin yanı sıra diğer birçok ürün de oldukça pahalı satışa sunuldu. Salatalık 6 lira,  patates 5 lira, biber 5 ile 8 lira, börülce 10 ile 15 lira, üzüm verigo üzüm 8 ile 10 lira, sultani üzüm 15 lira, nar 4 lira, armut 7 lira,  muz 8 lira, elma 6 lira, portakal 6 lira, avokado tanesi 7 lira, incir 12 lira, kivi 20 liradan satışa sunuldu.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473