banner564

‘Savaş suçlusu’

Rum milletvekili, Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden, Türkiye aleyhtarı karar bekliyor

‘Savaş suçlusu’
banner598
   Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Rum Milletvekili Kostas Mavridis, Türkiye’nin, Kıbrıs’ta “savaş suçu işlediği” iddiasıyla Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde açtığı davadan olumlu sonuç bekliyor.
   Fileleftheros gazetesine konuşan Mavridis, mahkemeye yapılan başvuruda, Türkiye’ye yönelik “kolonizasyon” konusunu ön plana çıkardığını söyledi.
   Habere göre Mavridis, mahkemeye yaptıkları başvurunun Kıbrıs sorununu yücelttiğini savunurken, Kıbrıs sorununun siyasi bir olarak başka, “kolonizasyon gibi savaş suçunun” başka olduğunu iddia etti.
   Bu ayrımın büyük bir önem taşıdığını belirten Mavridis, savaş suçlarının siyasi bir çözümle meşrulaştırılamayacağının veya kalıcılaştırılamayacağının altını çizdi.
   Mavridis, Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin 2002 yılından bu yana işlenen suçlara baktığını ve bu nedenle, dava başvurusu için, o tarihten itibaren işlendiğini iddia ettiği “en açık suç” olan “kolonizasyonu” gösterdiklerini kaydetti.
   Dava başvurusuyla birlikte üç seçenek bulunduğuna işaret eden Mavridis, ya davanın ilerlemeyeceği, ya mahkeme tarafından hazırlık araştırmasına gidileceği, ya da doğrudan yargılamaya başlanacağını ifade etti.

Uzun bir süre hazırlandı

   Habere göre Mavridis, dava başvurusu için kamuoyundan uzakta, uzunca bir süre çalışma yapıldığını ve bu kapsamda, KKTC ve Türkiye’nin elektronik ortamdan erişilebilir olan tüm bilgilerinin değerlendirildiğini söyledi.
   Mavridis, dava başvurusunun ön çalışmasının, ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Eugene Kontorovitch ve İsrail’deki “Shurat Ha Din” adlı kuruluşun himayesinde yapıldığını kaydetti.
   Mavridis ayrıca, Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan, “elinde TC kökenli vatandaşlarla ilgili bulunan tüm bilgileri, dava başvurusu kapsamında vermeye hazır olduğu” yönündeki açıklamayı da, davanın ilerlemesi açısından “olumlu” bir gelişme olarak nitelendirdi.

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2014, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474