banner564

Sende onlardan olma

Akıncı, “Guterres’in inisiyatifini daha başlamadan öldürmek isteyenler var” dedi ve Rum lidere mesaj gönderdi

Sende onlardan olma
banner598

 Fezile A. ÖKSÜZ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde bulunduğu New York’tan dün döndü.
Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindeki heyeti Ercan Havaalanı’nda Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Sağlık Bakanı Ali Pilli ve GKK Komutan Yardımcısı Tuğgeneral İbrahim Dağman karşıladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı basına yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 haftalık New York ziyareti ve gerçekleştirdikleri temasları anlattı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Guterres’in inisiyatifini daha başlamadan öldürmek isteyenler var. Anastasiadis de onlardan biri olmamalı. Gerçekçi olmalı. Doğruları söylemeli. Yanlış algı için tribünlere oynamamalı ve bizimle samimi bir işbirliği içinde olmamalı” dedi.
Kıbrıs Türk tarafının ucu açık bir süreç istemediğini, sonuç odaklı iyi programlanmış bir süreçten yana olduğunu vurgulayan Akıncı, “Sürüp gidecek bir sürecin yani müzakere etmek için müzakere edelim anlayışından çıkıp, sonuç almak için irade ve kararlılık gösterirse, referans kavramları tamamlanmış olacak” şeklinde konuştu.
Akıncı, 9 Ağustos’ta ortaya uzlaşma metni denecek bir metnin çıkmadığını, dolayısıyla o çıkmayan metinden geri adım atmak diye bir durum söz konusu olmadığını belirtti.


“3’lü görüşme beklentimiz yoktu zaten”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreter Antonio Guterres ile oldukça etraflıca değerlendirmelerde bulundukları görüşmenin beklenenin 2 katı bir sürede yer aldığına işaret ederek, sadece bunun bile Genel Sekreter’in Kıbrıs konusuna olan duyarlılığını gösterdiğini belirtti.
Akıncı, Genel Sekreterin kendileriyle gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinden yola çıkarak, New York’a gitmeden önce 3’lü bir görüşme gerçekleştirilmeyeceğini söylediğini ve bu yönde bir beklentileri de olmadığını vurguladı. Akıncı, “Çünkü genel sekreter bu yoğunluk içinde 3’lü bir görüşmeyi düşünmemişti. Öngörmemişti” dedi.

Anastasiadis, doğruları söylemiyor
Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı da dile getiren Akıncı, Rum liderin yaptığı açıklamalarla yardımcı olmadığını söyledi. Anastasiadis’in bugün yaptığı açıklamaya değinen Akıncı, “Suçlama yapmayacağım diyerek suçlama yapmaktadır. 9 Ağustos toplantısında referans kavramlarında anlaştığımızı iddia ediyor ve daha sonra Kıbrıs Türk tarafı olarak geri adım attığımızı söylüyor. Bu kesinlikle doğru değil. Bu algı yaratma çabasından artık vazgeçmesi gerekir ” dedi.
Anastasiadis, iki devletten gevşek federasyona, sentralizasyondan dönüşümlü başbakanlığa kadar daldan dala konarken, Türk tarafının 2 yılı aşkın bir süredir hiç yalpalamadan, istikrarlı bir şekilde “mümkün gördüğümüz çözüm BM parametrelerinde var olan çözümdür. Siyaseten 2 eşit kurucu devletli, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayacak federal çözümdür. Bunun için de 11 Şubat 2014 belgesi, 30 Haziran tarihli Guterres çerçevesi ve geçmiş mutabakatların ana unsur olacağının” altını çizdiklerini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474