banner564

Sıkıntılar dile getirildi

Meclis Genel Kurulu, gündeme ilişkin sorunları tartışmak için toplandı

Sıkıntılar dile getirildi
banner598
   Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında, dün 1 saat gecikmeyle saat 11.00’de başlayan toplantıda, güncel konuşmalar yapıldı. Toplantının açılışına, komitede uygun bulunmasına karşın Alihan Pehlivan’ın Yayın Yüksek Kurulu üyeliğine atanmasına ilişkin önerilerinin Genel Kurul’un geçen birleşiminde reddedilmesine tepki gösteren UBP milletvekilleri katılmadı.
   Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndaki güncel konuşmalarda ilk sözü Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne milletvekili Zeki Çeler aldı. Meclis’te nisabın sağlanmasından sonra Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekilleri de toplantıya katıldı.  Zeki Çeler, gündem dışı konuşmasında “Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC hükümetleri arasında imzalanan ve KKTC’de gençlik ve spor alanında bir koordinasyon ofisi açılmasını öngören protokolü” eleştirdi.
   Zeki Çeler, “Bu protokol halktan, yüce Meclis’ten saklandı. Biz de baypas ediliyoruz. Bunu yapan da Bakanlar Kurulu’dur. Bunun önüne geçilmesi konusunda gereğinin yapılacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
   Ülkenin ne hale gittiği konusunda farkındalık yaratmak adına bu konuşmayı yaptığını belirten Çeler, protokolün iki ülke arasında 12 Mart 2014’te imzalandığını, 18 Haziran da KKTC Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandığını söyledi.

Nami: İşbirliğine ihtiyaç var 
Meclis’te konuşma yapan Dışişleri Bakanı Özdil Nami de hedefin kapsamlı çözüm olduğunu ve Türk tarafının ara formüllerle işi olmadığını ifade ederek, Rum yönetimine, diplomatik savaştan kaçınması çağırısında bulundu. Nami, bu toplumların diplomatik savaşlara değil işbirliğine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Meclis Genel Kurulu’ndaki güncel konuşmalarda TDP milletvekili Zeki Çeler’den sonra söz alan UBP milletvekili Hamza Ersan Saner, dış ilişkiler ve Kıbrıs konusuna değindi. 

Saner: AB, Türkiye’yi kullanarak…
   Saner ise konuşmasında, Avrupa Birliği’ni, Kıbrıs’ı kullanarak Türkiye’nin ilerlemesini engellemeye çalıştığı gerekçesiyle eleştirdi.  
   Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklere farklı, Kıbrıslı Rumlara farklı tutum içinde olduğunu kaydeden Saner, “Uygulanan çifte standardı kabul etmemiz mümkün değil” dedi. Saner, Avrupa Birliği’nde kayıplar konusunun gündeme getirilmesini de eleştirdi. 
   Ersan Saner, konuşmasında Rum Lider Nikos Anastasiadis’in Navtex’le ilgili belgeler ortadayken bu konuda ciddi şekilde yalan söylediğini belirtti, “Böyle bir lidere güvenip nasıl müzakare masasına oturacağız?” diye sordu.

Uluçay: Vatandaşlık siyasetçiye kalmamalı 
   İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, vatandaşlık verilmesini siyasetçilerin onayına bağlı kalmayacak somut ve kriterlere bağlı hale getirecek bir sistem öngördüklerini belirterek, hazırladıkları Yurttaşlık Yasa Tasarısı Taslağı’nın halen Bakanlar Kurulu’nda tartışılmakta olduğunu söyledi.
   Uluçay, KKTC’de doğup 18 yaşını geçtiği halde yurttaşlık alamayanların sorununu çözmek için yeni yasa tasarısına madde konulduğunu ve bunlara öncelik verileceğini de bildirdi. 
   Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu güncel konuşmaların ardından sorular bölümündeki işlemelerle bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Hamzaoğulları: İskele’de bir hastane bile yok
   CTP-BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Meclis Genel Kurulu toplantısındaki gündem dışı konuşmasında İskele bölgesindeki sorunlara işaret etti. Güzelyurt’un ve İskele’nin birlikte ilçe ilan edildiğini ancak İskele’de mahkeme binasının henüz yeni açıldığını söyleyen Biray Hamzaoğulları, burada bir hastane olmadığını, sağlık ocağı olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu: Çekilme kararlarının arkasındayız
   Hamzaoğulları’nın konuşmasının ardından UBP İskele milletvekili Nazım Çavuşoğlu söz aldı.
Çavuşoğlu, komitede uygun bulunmasına karşın Alihan Pehlivan’ın Yayın Yüksek Kurulu üyeliğine atanmasına ilişkin önerilerinin Genel Kurul’un geçen birleşiminde reddedilmesine tepkilerine değinerek, komiteden çekilme kararlarının arkasında olduklarını söyledi.
   Konuşmasında, Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı’nın istifasına değinen Çavuşoğlu, tarafların bu konudaki açıklamaların farklı olduğuna işaret ederek, “Başbakanın şahsı için söylemiyorum ama yürüttüğü işlerde doğru söylemediği aşikardır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2015, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473