banner564

Şimdi rahatladık

Türkiye Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu “Kıbrıs Türk halkının güvenlik ihtiyacı ortadadır” diyerek, garantörlüğün devamı yönünde mesaj verdi

Şimdi rahatladık
banner598
   İlk yurtdışı ziyaretini Kıbrıs’a yapan ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşen Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, garantörlük konusunda önemli mesajlar verdi.
   “Kıbrıs Türk halkının güvenlik ihtiyacı ortadadır ve Türkiye olarak Kıbrıs Türk halkının güvenliği bizim için her şeyin üstündedir” diyen Sinirlioğlu, ortaya çıkacak çözümün ve burada kurulacak yeni düzenin sürdürülebilir olması için, garantör ülkelerin yine konuya müdahil olması gerektiğini söyledi.
   Türkiye’den gelecek suyun adada akmaya başlamasının KKTC’nin stratejik kazancı olacağını da kaydeden Feridun Sinirlioğlu,KKTC’nin hak ettiği refah düzeyine ulaşması için her türlü katkıya devam edeceklerini vurguladı.
    “Olumlu gelişmeler ve atmosfer bize umut veriyor” diyen Sinirlioğlu, sürecin ilerlemesi ve Kıbrıs Türk ve Rum halklarının birlikte inşa edeceği ortak geleceğin hayata geçmesi için her iki tarafta da siyasi irade olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.
   Cumhurbaşkanı Akıncı da  “Henüz ‘gönül rahatlığıyla evet diyeceğiniz bir metin oluşturduk” diyeceğimiz bir noktada değiliz, o süreci yaşıyoruz” diyerek o noktaya gelindiği zaman kararı halkın vereceğini kaydetti 

Liderlerin kabirlerine ziyaret 
   Sinirlioğlu, KKTC’deki temaslarına Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve varoluş mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ün ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf. R. Denktaş’ın anıt mezarlarına çelenk koyarak başladı.
    Törenlerde Sinirlioğlu’na TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay eşlik ederken, Sinirlioğlu anıtlara çelenk sundu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklâl Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından anıt özel defteri imzalandı.
   Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu daha sonra Boğaz Şehitliği’ni ziyaret etti. 
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay’ın eşlik ettiği Sinirlioğlu, saat 11:15’teki Şehitlik ziyaretinde Anıta çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. Sinirlioğu, daha sonra şehitlik özel defterini imzalayarak kabirlere çiçek bıraktı.
    Sinirlioğlu Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt’u da ziyaret etti.

Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı’nda 
   Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi. Sinirlioğlu'na, Türkiye Büyükelçisi Derya Kanbay eşlik etti. 
   Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan görüşmeye; Dışişleri Bakanı Emine Çolak, müzakereci Özdil Nami'nin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı yetkilileri ile Türkiye Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu'nun heyeti de katıldı.

“Olumlu atmosfer umut veriyor” 
Görüşme sonrasında Feridun Sinirlioğlu ve Mustafa Akıncı basın açıklaması yaptı. Kıbrıs’ta her iki halkın haklarının teminat altına alındığı, Kıbrıs Türk halkının kendini güvencede hissettiği bir çözüm için işbirliğini sürdüreceklerini belirterek, adadaki olumlu gelişmeler ve atmosferin kendilerine umut verdiğini söyledi.
Sinirlioğlu, sürecin ilerlemesi ve Kıbrıs Türk ve Rum halklarının birlikte inşa edeceği ortak geleceğin hayata geçmesi için her iki tarafta da siyasi irade olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Akıncı: Samimiyetle çözüm istiyoruz
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise gerek KKTC’nin gerek Türkiye’nin samimiyetle çözümü istediğini belirterek, bir an önce 11 Şubat mutabakatındaki şekliyle bir çözüme ulaşıp bunu her iki halkın onayına sunma arzusu ve hedefinde olduklarını belirtti.
Akıncı, Yunanistan’da 20 Eylül’de, Türkiye’de ise 1 Kasım’da seçim olduğuna işaret ederek, seçimlerin ardından Yunanistan’ın da garantör ülke olarak Türkiye’nin sürece yaptığı katkının aynısını yapmasını arzuladığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafından referandumda hayır çıkacağına dair Rum basınında yer alan haberlerle ilgili soruyu yanıtlarken, ortada henüz bir metin bulunmadığına dikkat çekti ve 11 Şubat anlaşmasına göre önce iki liderin anlaşması, ardından referandumlara sunulması gerektiğini söyledi.

“Gönül rahatlığıyla evet diyeceğimiz noktada değiliz”
Akıncı, “Henüz ‘gönül rahatlığıyla evet diyeceğiniz bir metin oluşturduk’ diyeceğimiz bir noktada değiliz, daha o süreci yaşıyoruz” diyerek, Rum basınındaki haberlerin spekülasyon olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, her iki tarafın da gönül huzuruyla içine sindirebileceği ve Kıbrıs Türk halkını bizi bir daha geçmişte yaşanan dönemlere götürmeyecek, eşitlik, özgürlük, güvenlik içinde yaşayabilecekleri bir yapının kurulacağı bir anlaşma metnini halka sunduklarında, halkın bunu onaylayacağından zerre kadar şüphesi olmadığını söyledi.

“Halkımız neye 'evet' neye 'hayır' diyeceğini gayet iyi bilir"
Sinirlioğlu ve Akıncı basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. 
Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının hayır diyeceğine yönelik rum basını haberleriyle ilgili soruyu yanıtladı. "Kıbrıslı Türkler referandumda 'hayır diyecek' yaklaşımı son derece spekülatif bir yaklaşım, bu gibi konuların meraklıları var, uyduruk haberler yayınlarlar, bunlara kulak asmayalım, biz işimize görevimize bakalım. Hazırlık yapılınca halkımız neye 'evet' neye 'hayır' diyeceğini gayet iyi bilir" dedi.


Sinirlioğlu; Siber, Kalyoncu ve Çolak ile görüştü 
Akıncı ile yaptığı basın toplantısı sonrasında Sinirlioğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu ve Dışişleri Bakanı Emine Çolak’ı ziyaret etti. Ziyaretlerde konuşan Sinirlioğlu, Türkiye ve KKTC’nin iki kardeş ülke olduğuna dikkat çekerek, iki ülkenin birbirine olan bağı ve sevgisinin izaha gerek duymayacak ölçüde olduğunu kaydetti. 
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de ülkelerinde ve dünyada tüm sorunların diplomasi yoluyla barışçıl bir şekilde çözülmesinden yana olduklarını dile getirdi ve bu arzularını 40 yıldır dile getirdiklerini belirtti
Başbakan Ömer Kalyoncu da Sinirlioğlu’nu kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa çözüm için devam eden müzakere sürecinin olumlu sonuçlanmasını arzu ettiklerini ifade etti. 
Dışişleri Bakanı Emine Çolak da, iki hafta önce aynı anlayışla kendisinin de Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyareti anımsatarak, ilk ziyaretin iki ülke arasında yapılmasının güzel bir gelenek olduğuna değindi. 


Ziyarete terör damga vurdu 
Sinirlioğlu’nun KKTC temaslarına Türkiye;’de yaşanan terör olayları damga vurdu. Başta Cumhurbaşkanı Akıncı olmak üzere, Meclis Başkanı Siber, Başbakan Kalyoncu ve Dışişleri Bakanı Çolak, Sinirlioğlu’na başsağlığı diledi. Sinirlioğlu, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehdidin boyutunun geniş olduğunu, bu tehditlerle baş etmek için tüm güçleriyle gayretlerini sürdürdüklerini, yapılan saldırının hain bir saldırı olduğunu belirtti. Sinirlioğlu, terör örgütünün tek çıkar yolunun silahlarıyla birlikte Türkiye’yi terk etmesi olduğunu, bunu yapmadığı takdirde mücadelenin devam edeceğini kaydetti.

Sinirlioğlu KKTC’den ayrıldı
Türkiye Dişişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki temaslarını tamamlayarak saat 17.00’de KKTC’ den ayrıldı. Sinirlioğlu’nu Ercan Devlet Hava Limanı’ndan Dışişleri Bakanı Emine Çolak ile Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay uğurladı. 

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2015, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474